Overgang
Bestaat uit:
Overgang
Menopauze (46)
Vergelijk de ervaringen met medicijnen voor overgang
Naam | Aantal ervaringen | Effectiviteit | Algehele tevredenheid |
YAZ 24+4 | 1 | ||
Marvelon | 1 | ||
Microgynon '30' | 1 | ||
Ferrofumaraat | 1 |
De laatste ervaringen over medicijngebruik bij: overgang
Al jarenlang aan de sukkel met de overgang. De nachtelijke paniekaanvallen in combinatie met gewrichtspijnen deden me de das om: ik word een loeder als ik niet meer fatsoenlijk kan slapen.
Met Femoston had ik na een week al geen paniekaanvallen meer en de opvliegers zijn veel veel minder geworden. Nu 2,5 maand verder is de pijn ook weg. Ik droom wel meer. Verder geen bij[lees meer...]werkingen tot nu toe!
Na een paar jaar Femoston Low, zonder beterschap, 3 weken geleden overgestapt naar Oestrogel. Na een week positief resultaat, eindelijk geen opvliegers meer om de zoveel minuten! Ik neem geen extra progesteron omdat dat voor vrouwen zonder baarmoeder weinig zinvol blijkt, achteraf gezien geldt dat voor Femoston ook…gelukkig had de gynaecoloog er meer verstand van.
Heb heel veel last van urineverlies duizeligheid buikpijn hebben hier meer vrouwen
last van ?
Ik gebruik Estradiol pleisters en Utrogestan vanaf juni 2024
Zou blij zijn met jullie reactie!
Postmenopauze in vervroegt overgang
Zware depressie, slecht slapen , nachtmerrie , haaruitval opvliegers . Zware paniek aanvallen , angst met auto rijden . Dromen pijnlijke gewrichten vergeetachtig ongelukkig voelen ga zo
Maar door . Door estradiol pleister heeft dit mijn leven verbetert . Alle kwalen die echt lijdend waren zijn verdwenen .ik leef weer ipv overleven[lees meer...] 🙏🏻 .1 tip het kan zijn dat soms pleister niet goed plakt , ik doe er een hydrofiele pleister overheen ..
Ik ben pas net begonnen, dus kan niet veel vertellen over het effect al ervaar ik merkbaar verschil in gemoed (geen huilbui meer gehad).
Eerste pleister ging goed. Tweede liet binnen een dag volledig los en heb ik 's avonds vervangen door 'n nieuwe pleister. Ook deze liet in de loop van de volgende dag volledig los. Er was nog geen kleefsel meer te bekennen aan de plakzi[lees meer...]jde van de pleister.
Ik ben gaan zoeken op internet of er meer mensen met dezelfde klacht zijn en kwam best wel wat tegen. Er wordt op 'n platform info verzameld over de hoeveelheid klachten om vervolgens terug te leggen bij leverancier. Mij leek het ook goed op deze site melding te maken.
Zojuist voor mezelf contact opgenomen met de apotheek. Ik wordt terug gebeld.
Burn-out klachten met brainfog, niks kunnen onthouden, gas aan laten staan, niet slapen, en nog neer en totaal mezelf niet meer zijn. Gestart met bioidentieke hormoonsuppletie: oestradiolgel en utrogestan. Lifesaver. Eerst opbouwen tot klachten weg zijn. Weinig bijwerkingen. Lifesaver!
Ik voel me rustiger, fitter, gewrichten voelen soepeler, meer ontspannen, pms klachten zijn verdwenen
Deze progesteron helpt me om beter geconcentreerd te zijn, ik slaap weer effectief. Ik kan beter omgaan met stress en pms klachten zijn weg.
Begonnen met 50 pleister Sandoz en 200 utrogestan continu (vanwege verleden met myoom). Veel klachten verdwenen al binnen 3 maanden. Sommige klachten kwamen weer terug of waren nog niet weg. Opgehoogd naar 75 Systen.
Ophoogverergering zijn de bijwerkingen die ik heb ingevuld. Deze gingen uiteindelijk ook weer weg. Na deze ophoging voelde ik me al stukken beter. Ook libid[lees meer...]o weer terug, levenslust, mooi voelen en vrouw zijn.
Omdat ik over paar maanden T ga krijgen en ik gedurende mijn cyclus nog behoorlijke dips heb, mocht ik ophogen naar 100 Sandoz.
Geen voorstander van de merkwisseling (had ik achteraf veel last van). Ophoogverergering was behoorlijk, maar inmiddels weer stabiel.
Mijn klachtenlijst is zo goed als verdwenen. Energie voor 10 en geen gekke ‘ouderdomskwaaltjes’ meer.
Het afstellen is per vrouw verschillend en zou goed begeleid moeten worden door huisarts!
Kennistekort is groot in NL, helaas.
Oh en de bijsluiter is behoorlijk achterhaald ;-) (berust op oude foute informatie)
Naast de opvliegers had besefte ik dat ik steeds sneller last had van stress, taken niet goed structureren, opstartproblemen had, lusteloosheid, vergeetachtigheid, gewrichtsklachten, weinig energie, neerslachtigheid, geen libido, piekeren, haaruitval en alles meer moeite kostte.
Ik ben veel gaan lezen en luisteren naar medici over bio-identieke hormonen (HRT).
Ik had ge[lees meer...]lukkig geen last van nachtzweten maar wel slecht slapen. Slecht slapen was geheel onbekend terrein. Qua voeding en leefstijl altijd veel gesport, yoga, geen alcohol en suikers etc maar het hielp niet voldoende. HRT pastte niet in mijn plaatje van een gezonde leefstijl dus het kwam niet in me om dit te onderzoeken. Maar wat ben ik blij dat ik deze stap genomen heb, en een fijne huisarts die gelijk meewerkte.
Mijn resultaten na een maand zijn erg goed..
Ik slaap weer, energie en stemmingen stukken beter, zoals ik was voor de overgang. Ook voel ik me kalmer door de progesteron en mijn focus lijkt ook beter te worden. Ik had steeds minder puf om te sporten. Daarnaast zijn de opvliegers een stuk minder. Al na een week merkte ik verschil! Momenteel gebruik ik een halve pleister en één Utrogestan (progesteron). Daarnaast blijf ik veel sporten (krachttraining, korte sessies met intervallen, yoga en matig eenvoudig eten. Het is niet altijd makkelijk maar ik voel me zoveel beter, dat het loont!
Postmenopauze:
Estradiol, hoormoonsuppletie.
Voorgeschreven door gynaecoloog op basis van de NL'se & Europeese richtlijnen gecombineerd met evidence based kennis en ervaring.
ALLE klachten die gerelateerd zijn aan de menopauze/overgang (= daling van de productie van estradiol, progesteron en testosteron) zijn bij mij opgeheven (en dat waren meer klachten dan opvlieg[lees meer...]ers alleen).
Bijwerkingen zijn er niet. Wel kan er tijdelijk wat beginverergering optreden tijdens de fase dat de cellen via de receptoren weer voldoende estradiol gaan ontvangen.
Dames, bij klachten mbt. de overgang/menopauze: lees je ajb. goed in op: HST: lichaamseigen, bio identieke en transdermale hormoonsuppletie met: estradiol, progesteron en testosteron.
Meeste huisartsen en gynaecologen in NL zijn nog niet bijgeschoold, zoek een arts met actuele kennis! In NL zijn die er.
De Utrogestan zorgt samen met oestrogel ervoor dat ik weer in balans ben, minder angst voel voor het slapen gaan, minder stemmingswisselingen heb. En ik neem het uiteraard ook om het baarmoederslijmvlies dun genoeg te houden omdat ik oestrogel gebruik.
Alleen na het ophogen onlangs was ik een paar dagen vermoeider en lichte hoofdpijn. Dat trok weer weg. Het licht sederen[lees meer...]de effect vind ik wel prettig, daarom neem ik het een uur voor beddtijd in.
Ik ben heel tevreden over het gebruik van Oestrogel. Alleen de eerste twee dagen was ik wat misselijk, daarna geen bijwerkingen meer. Het is wel een puzzel om de oestrogel en progesteron goed in balans te krijgen. In eerste instantie werd na het langzame ophogen mijn cyclus steeds korter en de bloedingen duurde langer. Maar nu, na 10 maanden, heb ik met 3 pompjes gel en tw[lees meer...]ee capsules Utrogestan een goede balans gevonden. Klachten die verminderd of verdwenen zijn: onrust, angst, gewrichtsklachten, terugkerend eczeem bij mn oogleden en ellebogen, jeuk, misselijkheid, depressieve gevoelens tijdens tweede helft cyclus.
Gestart met 1x pleister 50 per 3 dagen, langzaam opgehoogd naar 3x pleister 50 per 3 dagen. Dosis is voor mij nodig omdat ik geen eierstokken en eileiders meer heb. Gebruik wel i.c.m. Utrogestan.
Al binnen 2 weken na de start merkte ik veel verbeteringen, zoals weggaan opvliegers, koude rillingen, nachtzweten, spierklachten. Maar sindsdien zijn ook m'n huid, ogen, haar, n[lees meer...]agels, vagina, tandvlees, slaap, stemming, hartkloppingen allemaal verbeterd. En voor mij het allerbelangrijkste: geen BPPD aanvallen meer!!
Spierpijn, hersenmist, opvliegers, hartkloppingen, droogheid huid ogen, humeur, levenslust, libido Het is allemaal verbeterd door het aanvullen van oestrogeen, progesteron en testosteron transdermaal. Is een bio-identiek oestrogeen; wordt goed door het lichaam opgenomen. Ik heb totaal geen last van bijwerkingen. Heb er alleen maar profijt van. Voor mij levenslang pleisters[lees meer...]!
Door deze pleisters zijn mijn hartoverslagen die ik enorm had (wel 7 tot 8 per minuut) bijna verdwenen. Nadat ik door de medische molen ben gegaan en bleek dat er niks met mijn hart mis was ben ik op de pleisters gegaan. Ik ben blij dat dit bestaat. Wat een verademing.
Ik ben 50 jaar. Het afgelopen half jaar kreeg ik klachten, maar ik merkte het niet direct. Zo kreeg ik gewrichtsoijn en een stijve rug. Ik hield steeds vaker vocht vacht. Ik werd somber en neerslachtig. Ik had last van hartkloppingen, druk op de borst en een benauwd gevoel. Ik kreeg watten in mijn hoofd, kon niets meer onthouden en zocht zelfs naar woorden. Ik werd hier h[lees meer...]eel onzeker en verdrietig van. Uiteindelijk viel het kwartje: de overgang. Van de huisarts kreeg ik direct Femoston 1/10. Binnen een week voelde ik me al beter. Mijn somberheid verdween en mijn optimisme kwam terug. Mijn huid en haar verbeterden binnen een paar weken. Ik sliep beter. Mijn geheugen verbeterde ook en ik kreeg weer zelfvertrouwen. Alle andere klachten zijn nu na bijna drie maanden gebruik ook verminderd of weg. Ik heb daar wel andere dingen voor terug gekregen. Ik heb veel last van verminderde weerstand waardoor veel ziek geweest en relatief vaak koorts daarbij. Ik heb veel last gekregen van akelige jeuk, vooral op mijn hoofd. Zo erg dat ik er niet meer van kon slapen en dacht dat er beestjes in mijn bed zaten. Daarnaast vastzittende nek- en schouderspieren waar hoofdpijn uit voortkomt. Ik ben ook meer moe dan ik voorheen was. Nu na bijna drie maanden is de jeuk bijna weg. Ik heb goede dagen qua energie en minder goede dagen. De hoofdpijn lijkt bijna niet weg te gaan, dus ik slik dagelijks paracetamol en ibuprofen. Ik kijk het voorlopig nog even aan en hoop dat op termijn de hoofdpijn minder wordt. Stoppen is ook geen optie want dan voel ik me nog slechter.
Hiervoor microgynon gebruikt, dat was 1 bak ellende! Mijn overgangsklachten werden alleen maar heftiger...
Nu 3 dagen de Zoely en ik voel me eindelijk weer mezelf, geen stemmingswisselingen meer, geen heftige vermoeidheid meer, kortom fantastisch! Klein beetje misselijk maar dat is prima te doen.
Ik ben altijd erg gevoelig voor medicijnen en merk eigenlijk meteen hoe het[lees meer...] valt, ook heb ik direct last van bijwerkingen of niet.
Na jarenlang last van zeer zware kramp in benen. Kuit en scheenbeen, voeten en tenen ben ik op advies van de gynaecoloog ,na plotseling bloedverlies, Femoston low gaan gebruiken. Ik bemerkte dat mijn krampen minder erg werden. Ben nu helemaal gestopt met de Femoston en na ong. 3 weken kan ik zeggen dat die krampen een bijwerking waren. Had ik dat maar eerder geweten
diverse overgangsklachten werden milder, verdwenen naar de achtergrond.
Bijwerkingen waren niet meer te doen tijdens de 12 dagen inname van de cyclus.
heftige eczeem duizeligheid en niet meer alert in het verkeer.
Ik gebruik nu vele jaren femoston. Vanaf m'n 52ste kreeg ik werkelijk enorme opvliegers. Ik heb ze uiteindelijk maar eens bijgehouden en telde 3 opvliegers per uur en zij duurde elk 9 minuten. Tijdens verschrikkelijke opvliegers voelde ik me werkelijk doodziek en de 11 minuten dat ze er niet waren vervolgens weer kiplekker. Je snapt het wel: aankleden, uitkleden, raam open[lees meer...], raam dicht. En waaiers aanschaffen. Want als ik ergens anders was kon ik me natuurlijk niet uitkleden. De nachten waren sowieso ook waardeloos. De huisarts gaf me een keertje femoston, maar dat mocht maar 3 maanden. Toen ik ze niet meer kreeg was het hek van de dam. Opvliegers gewoon weer als vanouds. Gelukkig had de gynaecoloog er geen probleem mee zodat ik dit medicijn langer mocht gebruiken. MAAR nu ben ik intussen 65, ik gebruik dit nu ongeveer 10 jaar eerst 0,5 mg en nu alweer 3 jaar 2.5 mg en ik moet er natuurlijk mee stoppen. Iets nieuws wat ik sinds april merk is overvloedig vloeien, waardoor mijn schede enorm geïrriteerd raakt, branden en jeuk. Ik vraag me nu af of dit door de femoston komt. Ik loop voor dit vloeien al vanaf april dit jaar bij de gynaecoloog al een half jaar dus, maar er is nog geen oplossing gevonden. Stoppen met femoston is spannend want de opvliegers komen gewoon weer terug. Maar als het moet dan moet het. Hopelijk zullen de opvliegers niet meer zo heftig zijn als vroeger. Er is een nieuw middel op de markt VEOZA , het wordt niet vergoed,maar misschien moet ik dat eens proberen.
Gestart met de hormoonpleister en geen bijwerkingen. Daarna met utrogestan gestart. Eerste week vooral de voordelen ervaren van echt heel diep slapen. Maar vervolgens vooral last van bijwerkingen. Wazig wakker worden. Vergeetachtig, niet in het moment, beetje duizelig gevoel en opgeblazen buik door luie darmen. In overleg met huisarts gestopt. Omdat ik ook add medicijnen[lees meer...] gebruik en het effect daarvan verdween. Na stoppen paar slechte nachten gehad maar alles weer zoals voor gebruik gelukkig. Helaas nog wel overgangsklachten maar het middel was in mijn geval niet beter dan de kwaal….
Nadat 1/10 onvoldoende werkte moest ik na 1 jaar stoppen Ipv ophogen. 6 weken volgehouden maar niet te doen, de opvliegers, nachtzweten en somberte.
Weer begonnen en snel opgehoogd naar 2/10. Rust in m'n leven en weer m'n vrolijke zelf.
Bijwerkingen : maandelijks weer ongesteld. Mijn lever had het er een tijd zwaar mee, mijn oogwit was wat geel.
Na mijn eerdere mening stel ik het toch nog even bij.
Sinds vandaag gestopt. Ik werd eigenlijk alleen maar somberder en bleef last houden van allerlei bijwerkingen zie hierboven. Pijn in rug, heupen en bekken. Blijft lastig en zoeken wat wel bij me past, maar dit medicijn nooit meer!
Bij hele heftige overgangsklachten (stemmingswisselingen, hartkloppingen, angst) deze pil voorgeschreven. Eerste week was flink afzien, bijna iedere dag huilen om niks, veel vloeien. Na dag 7 ging het iets beter. Klachten van de overgang kwamen eigenlijk gewoon terug in de eerste week. Ik merk nu iets verbetering. Ik hoop dat dit doorzet. Hou jullie op de hoogte. Sterkte a[lees meer...]lle vrouwen met deze heftige hormonale fase…
Dit had ik eerder moeten weten. Nu achteraf denk ik dat al mijn klachten van afgelopen 4 jaar door overgang kwamen.
Deze pleisters hebben mij mijn leven terug gegeven. Na 2 weken al geen nachtelijke opvliegers meer. Nu na 6 weken is onrust in hoofd, lijf weg. Ik slaap weer goed. Heb weer zin om dingen te ondernemen. De intense vermoeidheid is weg!
Enige nadeel: maar die[lees meer...] neem ik voor lief, is soms rode rand waar pleister zat . En ik voor eerst sinds jaren weer intiem was met een man en hij vroeg wat die pleister was .
Maar intens blij met deze pleisters!
Artrose
hersenmist
Opvliegers
hartkloppingen
Droogheid huid ogen
Humeur / levenslust / libido
Het is allemaal verbeterd door het aanvullen van oestrogeen progesteron en testosteron transdermaal
Voor mij levenslang pleisters! Dat is al lang gebleken veilig door buitenslandse experts
De werking is goed, minder Hartkloppingen. Bijna geen Opvliegers meer. Minder moe. Echter de pleisters zorgde voor enorme jeuk en rode dikke geïrriteerde huid op plaatsen waar de pleister zat en had gezeten. Zelfs nog weken nadat de pleister er had gezeten. Allerlei plaatsen op het lichaam geprobeerd maar het was niet te doen. Nu aan de tabletjes.
Ziekten met de meeste ervaringen
Anticonceptie / zwangerschapspreventie (3105) |
Trage schildklier (696) |
Epilepsie (694) |
Allergie (679) |
Depressiviteit (618) |
De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.
Volg ons op...