Medicatieveiligheid voor jou

EFFECTIVITEIT

geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

geenzeer veel
buikkrampen verminderd libido somber voelen acne op gezicht hoofdpijn spotting of bloeding tussen menstruaties acute hoofdpijn buikpijn depressie gestrest

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Anticonceptie / zwangerschapspreventie (1238 meningen)
Menstruatiepijn (230 meningen)
Plaatsen spiraal (99 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Anticonceptie-pil heeft effect op emotie, maar hoe?

Wat is het effect van de anticonceptiepil op je lijf, brein en leven? "Je kan bijvoorbeeld moeilijker omgaan met stress", zegt biopsycholoog Estrella Montoya, die onderzoek doet naar de effecten van hormonen op de hersenen. In Stax&Toine vertelt ze over wat er wél en wat er nog niet bekend is over de bijwerkingen van de pil.

"De pil bevat twee hormonen, die ook in je lichaam voorkomen. Maar door elke dag een pil te nemen, zorg je ervoor dat die hormonen minder gaan schommelen. En dat kan er voor zorgen dat je andere effecten op de hersenen krijgt dan wanneer het schommelt".

Estrella Montoya, biopsycholoog (23-01-2020)

22-03-2025 | Vrouw | 23
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Ik las veel horrorverhalen over het plaatsen van de spiraal en de bijwerkingen. Daarom deel ik graag mijn positieve ervaring. Ik had heel lang getwijfeld om een spiraal te nemen. Ik slikte al 6 jaar de pil en dat beviel wel goed. Alleen vergat ik deze wel eens en slikte ik deze niet op een vast moment per dag. Bovendien zitten er minder hormonen in een spiraal dan in d[lees meer...]e pil. Daarom overwoog ik de overstap. De plaatsing is mij heel erg meegevallen. Ik was op het moment van plaatsen (hevig) ongesteld. Dit is misschien een beetje ongemakkelijk, maar het heeft er bij mij wel voor gezorgd dat de plaatsing soepel ging. Ik had van tevoren 1 alleve feminax en 1 paracetamol geslikt. Na de plaatsing voelde ik me meteen goed genoeg om naar huis te gaan. De dagen die volgden had ik wat krampen en nog twee dagen ongesteld. Daarna heb ik niet meer gebloed en nu zijn we alweer 4 maanden verder. Het bevalt mij dus heel goed! Ik heb geen bijwerkingen en voel me nog beter dan tijdens het slikken van de pil. Ik voel me minder vaak opgeblazen. Conclusie: ik zou het iedereen aanraden om de spiraal wel een kans te geven. Het is voor mij nu heel fijn dat ik nergens meer aan hoef te denken voor de komende jaren.

21-03-2025 | Vrouw | 37
Menstruatiepijn
Inmiddels is mijn derde spiraal geplaatst. Ik kreeg altijd de pil voorgeschreven voor zware pms klachten. Daar werd ik altijd somber van. Met de mirena ervaar ik dit niet en pms klachten gaan zo goed als weg. Wel is het zo dat ik 3 jaar na plaatsen altijd langzaam klachten terug krijg. En dus eerder een nieuwe laat plaatsen. De eerste deed veel pijn. De uren erna leek [lees meer...]het of mijn baarmoeder het eruit probeerde te duwen. Maar de volgende dag en week erna enkel wat krampen. Maar daarna geen pms en geen menstruatie! Heerlijk. Na verwijderen ook binnen 6 maand zwanger geworden. Het plaatsen van de andere mirena's heeft geen pijn gedaan. Heel tevreden.

16-03-2025 | Vrouw | 35

Bijwerkingen

buikpijn tijdens menstruatiecyclus zware menstruatie acne op gezicht buikkrampen rugpijn bij staan

Nadat de microginon 50 uit de handel ging moest ik een vervanger. Microginon 30 is te licht met mijn darmafwijking en een prikpil en implanon werd afgeraden met een leeftijd van 35 en kinderwens. Plaatsen spiraal was hels, het doet pijn! Tranen met tuiten en bloedde enorm. Weinig zorg wordt verleend en het hoort er maar bij. Gevolgd door 2 weken extreme kramp als we[lees meer...]eën, niet kunnen staan of zitten. Daarna gecontroleerd door gynaecoloog op aandringen en hij bleek laag te zitten maar goed. Omdat er voor mij geen plan B is op dit moment (persoonlijke keuze ik weet dat er altijd condooms zijn etc) toch gekozen hem te houden. Nadelen: Ongesteldheid was altijd heel licht maar is nu extreem, elke 2 uur een nieuwe Super +++ tampon. Je bloed bijna dood ipv dat het uitblijft zoals de huisarts beloofde. Met zwemmen voel ik mijn spiraal zitten. Het voelt alsof je baarmoeder trekt even suf gezegd. Altijd een rustige gladde huid gehad, nu extreme puisten op mijn kin, elke 3 weken een nieuwe lichting. Met sex is de spiraal voor mij en partner pijnlijk voelbaar Bij vermoeidheid of lang op een harde stoel zitten komen de weeen krampen weer terug Touwtjes continu voelbaar

01-03-2025 | Vrouw | 44
Plaatsen spiraal

spierpijn

Na 15 jaar mirena spiraal te hebben gehad(in totaal 2 spiralen) ben ik erachter gekomen dat ik al die tijd spierpijn heb gehad door de spiraal Ik heb zo vaak bij de huisarts gezeten dat ik kapot ga van de pijn.Onderzoeken in het ziekenhuis gehad en niemand wist wat er aan de hand was.Het was waarschijnlijk fybromolagie. Ik moest er maar mee leven.Pas geleden de spiraal [lees meer...]laten verwijderen omdat ie al 8 jaar zat en tijd was om hem eruit te laten halen.Op 1 of andere manier heb ik ervoor gekozen om geen nieuwe te laten zetten. Had ik dit maar eerder gedaan want toen ik hem heb laten verwijderen was binnen 1 maand al mijn spierpijn verdwenen en heb ik dus 15 jaar voor niks zo'n last van mijn lijf gehad voor niks . Nooit heeft er ook maar 1 arts hieraan gedacht en wist ook niet dat de spiraal dit kon veroorzaken. Ik ben ergens zeer boos dat niemand daar ook maar aan gedacht of gekeken heeft ,maar ergens wel opgelucht dat het nu weer beter met me gaat. Dus dames krijg je ooit serieuze klachten na het plaatsen van een spiraal hoop ik dat er een belletje bij jullie gaat rinkelen en op zijn minst de spiraal eruit laat halen om te kijken of het daar ligt . Voor mij NOOIT meer een spiraal.

18-02-2025 | Vrouw | 46
Myoom

vermoeidheid afwezigheid van menstruatie

6 maanden klachten zoals 10 uur slapen wegens vermoeidheid, pijn in onderrug, benen, blaasontsteking achtig gevoel en lichte weeenachtige krampjes. Na antibiotica kuur was de urine schoon (5 weken geleden) Vage gevoelens bleven. 4 weken geleden voelde de huisarts een soort harde peer. 2 dagen later echo van de buikholte zat een soort sinaasappel in baarmoeder re[lees meer...]st vd buik was ok. 1 dag later gynaecoloog bevestigde dat het waarschijnlijk een myoom is van 9cm doorsnee. Hormonen aangeboden gekregen, maar ik heb al een spiraal met hormonen en blijkbaar heeft dat niet echt de voel klein gehouden. Ik reageer ook niet goed op hormonen, de kans dat het kleiner zou worden was niet gegarandeerd en overgangsklachten wel. Baarmoederverwijdering is aan te raden, gebruikelijk bij de liffibg en grootte en dat lijkt mij ook de oplossing. 4 weken later al ingepland. Ik moet nu nog 1 week. Klachten: pijn in rug, niet meteen kunnen plassen, erg vermoeid, naar gevoel in benen en na eten ook niet lekker 😞

04-02-2025 | Vrouw | 32
Menstruatiepijn
Altijd hele heftige menstruatiepijn gehad. Lag 2 a 3 dagen op bed omdat ik echt niet op of neer kon door de pijn. Op mijn 19e voor de mirena gegaan. Plaatsen was zo gedaan en gewoon bij de huisarts. Niks geen pijn of dergelijke en sindsdien niet meer ongesteld geweest. Inmiddels net mijn 3e laten zetten(inmiddels 32 jaar oud) dus kan er de komende 8 jaar weer tegenaan. Naa[lees meer...]r het schijnt kan je van te voren pijnmedicatie krijgen maar naar mijn mening is dit niet nodig. Meer als het irritante gevoel van een eendenbek voelde ik er niet van.

19-01-2025 | Vrouw | 26

Bijwerkingen

meer plassen dan normaal vaginale droogheid schimmelinfecties pijnlijke geslachtsgemeenschap haargroei opgezette buik

Mijn ervaring met de Mirena-spiraal Ik heb drie jaar de Mirena-spiraal gehad en wil graag mijn ervaring delen. Hopelijk helpt het je om een goede keuze te maken. Het zetten Het zetten van de spiraal was echt heftig. Het deed zo’n pijn dat ik bijna flauwviel door de pijnaanval die daarop volgde. De dagen daarna waren ook zwaar; ik had een week lang elke dag “weeënach[lees meer...]tige” pijn en voelde me beroerd. De eerste tijd: tevreden Toen die eerste week voorbij was, was ik heel tevreden. Ik hoefde nergens meer aan te denken en was drie jaar lang niet ongesteld. Dat vond ik een enorme opluchting. Klachten op de lange termijn Na 2 tot 2,5 jaar begonnen de klachten langzaam. Dit waren de belangrijkste: • Vaginale droogheid en jeuk: Dit leidde tot steeds terugkerende schimmelinfecties. • Constant een plasgevoel: Ik had het gevoel de hele tijd te moeten plassen, maar uit onderzoeken kwam niets. • Buikkrampen na intimiteit: Door de droogheid en het constante plasgevoel was intimiteit al lastig, en na afloop kreeg ik vaak ook buikkrampen. • Emotionele afvlakking: Wat me achteraf ook opviel, was dat de spiraal mijn emoties leek af te vlakken. In de drie jaar dat ik de spiraal had, heb ik nauwelijks gehuild. Aan de ene kant was het fijn dat ik me minder druk maakte om dingen, maar ik miste het ook om mezelf echt te voelen en emoties te tonen. • Fysieke klachten: Mijn buik was vaak opgezet, en ik kreeg meer last van overmatige haargroei. Overstap naar de pil Na drie jaar was ik er klaar mee en besloot ik de spiraal te laten verwijderen. Ik ben overgestapt op de combinatiepil, en daar ben ik enorm blij mee. Al mijn klachten zijn verdwenen, en ik voel me weer helemaal mezelf, ook emotioneel. Mijn conclusie In het begin was ik heel blij met de spiraal, maar op de lange termijn kreeg ik te veel vervelende klachten. Iedereen reageert anders, maar ik hoop dat mijn ervaring je helpt om een weloverwogen keuze te maken.

27-12-2024 | Vrouw | 19

Bijwerkingen

opgeblazen buik ovariumcysten obstipatie misselijkheid gewichtstoename spotting of bloeding tussen menstruaties

Het inbrengen was verschrikkelijk en traumatisch, eerste 2 weken al constant bloeding en maar door tot 3 maanden erna elke 2 weken ongesteld. Hierna merkte ik een stekende pijn in mijn linkeronderbuik. Ook kwam ik 4kg aan en ben heel de tijd maar opgeblazen en niet lekker. Na een inwendige echo heeft de gyno gezien dat ik een cyste heb gekregen op mijn linkereierstok VANWE[lees meer...]GE de Mirena. Ik vind het heel jammer omdat ik al zelf ook in het verleden slecht reageerde op de pil en andere vormen van anticonceptie. Uiteindelijk toch eruit moeten halen en mijn hevige menstruatie is weer terug, gelukkig voel ik me wel veel beter en de opgeblazen gevoel gaat met de tijd weg. Nu nog afwachten totdat de cyste is verdwenen.. :(

06-12-2024 | Vrouw | 39

Bijwerkingen

buikpijn depressief spotting of bloeding tussen menstruaties luchtweginfectie acute hoofdpijn vaak verkouden

2e keer spiraal. Eerste keer 11mnd. Heel veel spotting. Na 11 mnd was ik er klaar mee. Nu 2mnd en merk erg de stemmingswisselingen

04-12-2024 | Vrouw | 25
Menstruatiepijn
Voor ik mijn spiraal had ik zo veel last van mijn menstruatie, ik was bij iedere cyclus minimaal 3 dagen echt ziek. Ik viel regelmatig flauw en functioneerde hier door tijdens mijn menstruatie slecht. Sinds het plaatsen van mijn spiraal heb ik hier bijna tot geen last meer van. Ik heb zo nu en dan nog een beetje last van kramp maar verder voel ik me echt veel beter en func[lees meer...]tioneer ik ook gewoon normaal. Ik verlies ook weinig tot geen bloed meer. Hier door is mijn leven een stuk makkelijk geworden. (Uiteraard gebruik ik het ook als anticonceptie dat bevalt ook goed) ik zou het aan iedereen aanraden die last heeft van extreme menstruatie pijn!

21-10-2024 | Vrouw | 43
Bloedarmoede

Bijwerkingen

gevoelige borsten borst wordt groter doet pijn bij ovulatie hoofdpijn

Ivm bloedarmoede door menstruatie mirena geplaatst . 2 maanden weinig klachten. Nu hoopte ik dat de eisprong die bij mij altijd erg pijnlijk was ,weg zou gaan. De eerste 2 maanden wel maar voel het nu weer .niet zo pijnlijk als ervoor . Ik had al grote borsten, maar worden groter en erg pijnlijk rond de ovulatie .

19-10-2024 | Vrouw | 26

acne op gezicht

Ik vergat nog wel eens de pil en iemand raadde mij de spiraal aan omdat dit zo makkelijk was, leek mij een goed idee. Plaatsen ging goed bij de gynaecoloog, na plaatsen nooit meer gebloed echter denk 2/3 weken na plaatsing begonnen de problemen met mijn huid ik kreeg veel puistjes overal in mijn gezicht terwijl ik vroeger in mijn jeugd nergens last van had en altijd een mo[lees meer...]oie huid heb gehad zonder plekjes. Ik heb het op advies huisarts 5 maanden volgehouden echter werd het alleen maar erger hierna laten verwijderen, inmiddels 4.5 maand verder en mijn huid is al wel beter echter blijft de huid op mijn kin nog wel onrustig met puistjes en plekjes. Wat een onding, nooit meer voor mij!!

16-10-2024 | Vrouw | 27

Bijwerkingen

buikkrampen verminderd libido rugpijn angst pijn tijdens seks bloeden na seks

10-10-2024 | Vrouw | 37

Bijwerkingen

gestrest verlies van libido acute hoofdpijn acute rugpijn

Ik heb Mirena al sinds bijna 3 jaar, nooit tevreden geweest. Hoofdpijn en geen zin in het dagelijkse dingen kwamen vaak tevoorschijn maar afgelopen week werd ik reeks 2 nachten wakker door messteken pin in mijn rug waarvan ik dacht “ ik ga Mirena er uit laten halen!!” Ik heb ook een afspraak gemaakt hiervoor. Ik kan het niet meer volhouden. Het is gewoon niet eerlijk dat[lees meer...] alléén vrouwen alle ellende moeten doorstaan terwijl de mannen niet!!

08-10-2024 | Vrouw | 28
Niet in de lijst

somber voelen

Ik was al niet tevreden over de mirena. Somber, dus wilde er vanaf. Toen bleek dat de spiraal er bij de huisarts niet uit ging. Er was een operatie nodig, omdat de spiraal door de baarmoeder heen in de buik zat. Nooit meer een spiraal!

17-09-2024 | Vrouw | 35

stinkende vaginale afscheiding

Sinds het plaatsen een jaar geleden heb ik last van vaginose, echt om te janken. Ik ben nu bezig met mijn laatste poging hier vanaf te komen maar als dit ook niet werkt, Laat ik hem eruit halen en stap ik mooi over naar de nuvaring

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2359) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1460) - Depressie - antidepressiva SSRI
Paroxetine (1239) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1221) - Cholesterol
Sertraline (1209) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1165) - Verslavingsziekten
Venlafaxine (972) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (926) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (878) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (836) - Maagzuur - protonpompremmers
Roaccutane (475) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (470) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (463) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (436) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (430) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.