ziekte

ADHD behandeling

Vergelijk de ervaringen met medicijnen voor ADHD

De laatste ervaringen over medicijngebruik bij: ADHD

30-10-2024 | Man | 39

hoofdpijn slapeloosheid droge mond

Het werkte de eerste maand perfect. Ik had weinig tot geen bijwerkingen, heel soms een droge mond en werd ik 's nachts wakker en had dan plafonddienst. Na een tijdje werd het gevoel van in mezelf zitten wat minder en moest ik mezelf weer wijzen op waar ik bezig was. Daardoor werd ik wat drukker maar op moment dat ik het door had, kon ik mijzelf weer focussen. Voordat ik Te[lees meer...]ntin had, kon ik nog geen halve minuut focussen. Dit gaat nu wel nog steeds veel beter met Tentin. Helaas kreeg ik na een maand regelmatig ernstige hoofdpijn. Ik vind dat nog wel de meest vervelende bijwerking. Ik voel me door de dag heen minder vaak moe dan voorheen. Vroeger had ik een ander soort Dexamfetamine, daarmee ben ik gestopt vanwege ernstige hartkloppingen. Dit heb ik gelukkig met Tentin niet.

Medikinet

29-10-2024 | Vrouw | 21

hartklopping slecht humeur duizeligheid

Ben op 21 jarige leeftijd gediagnosticeerd met ADHD, gelijk begonnen met Medikinet, eerste paar weken was ik opzich wel tevreden omdat ik normaal gesproken veel last had van interne paniekaanvallen in het openbaar, deze werden gelijk minder. Na een aantal weken werd het een onvoorspelbaar middel, dee ene dag was het top en de andere dag voelde ik mij er super slecht door,[lees meer...] opgejaagd, chagrijnig, gestresst. Ook werd mijn libido minder en kreeg ik extreem veel haaruitval. Nu ben ik overgestapt op dexamfetamine maar nog niet lang genoeg om mijn mening daarover te kunnen geven (schijnt dat dex beter werkt bij volwassenen dan methyl). Ook werd ik erg afgevlakt van methyl en irriteerde ik me continu aan de mensen in mijn omgeving, qua concentratie en dingen voor elkaar krijgen was het wel perfect

26-10-2024 | Vrouw | 47
ADHD
Ik gebruik het om te kunnen werken voor focus en concentratie. Ik ben 46 jaar en late diagnose gehad van addd. Werkt perfect. Zelfs onlangs van baan gewisseld omdat ik meer zelfvertrouwen krijg door de medicijnen. Ik ervaar meer rust in mijn hoofd en zo ook minder last van mijn tinittus (oorsuis). Nadeel is dat het einde middag wel is uitgewerkt dus in avond nog onrustig k[lees meer...]an zijn zo ooo met inslapen dus ga nu 36 mg plus 27 mg starten in overleg met arts. Kijken of dit de duur werking verlengd. Oh en heb soms last van tintelingen als bijwerking. Maar verder eigenlijk niets.

23-10-2024 | Vrouw | 53

vermoeidheid

Gebruik Elvanse nu 8 mnd . Eerst Ritalin geprobeerd maar had daar hartkloppingen en een gejaagd gevoel van. Hier in het begin een paar keer een soort zombie door geweest in de middag - zelfs een paar uur kwijt geweest tijdens een congres - maar dat bleek door beter te eten over te gaan . Het werkt zeker goed - veel meer overzicht en structuur ook meer inzicht ( soms pijnl[lees meer...]ijk) . Het vervelende blijft dat ik soms helemaal instort door de medicijn - stapelt zich op en dan opeens helemaal kapot - moet dan plat liggen en veel slapen . Ook helemaal leeg als ik iets spannends heb gedaan bv een lezing geven of operatie doen - dan eerst mega focus ( nog meer hyperfocus dan ik al had) en daarna kapot . Mijn geheugen wat door de overgang slechter was is er ook van terug gekomen . Toch ga ik ermee stoppen - vanwege het gevoel dat beetje verdoofd - niet echt leeft - en die vermoeidheid die soms overvalt .

18-10-2024 | Vrouw | 31

Bijwerkingen

leesproblemen schouder spierpijn wazig zien vinger(s) doet pijn pijn aan de pols acute hoofdpijn

Meestal starten de klachten rond de lunchtijd. Ik krijg kramp in mijn schouder, hoofdpijn en ga heel wazig zien. Vooral als het donker is heb ik last van grote aura's om lichtbronnen heen. Ook text lezen op mijn telefoon lukt opeens niet meer. Last van warmtevlagen en misselijkheid. Ook krijg ik regelmatig last van pijn in aders in mijn pols of in mijn duim. Ik s[lees meer...]lik deze medicatie al langer dan een jaar dagelijks maar de bijwerkingen worden niet minder.

16-10-2024 | Vrouw | 45

vermoeidheid

Ik gebruik het middel nu anderhalf jaar. Maar merk dat ik de ene week anders op elvanse reageer dan de andere. Ik ervaar geregeld toch al wel 4 na innamen dat ik heel moe wordt. Als ik dan even heb gelegen heb ik vaak weer wat energie. Na het eten is het echt wel uitgewerkt en rond 22:30 ben ik echt moe. Ik heb het idee dat het medicijn in het begin veel meer deed dan nu, [lees meer...]hogere dosis daar voel ik mij niet goed bij.

15-10-2024 | Man | 25
ADHD
het helpt wel echt met concentratie problemen. Alleen krijg ook sterk t idee dat het mijn emoties af vlakt ofs. Alsjeblieft f ik echt in mn eigen bubbel zit en sociaal contact minder zin in heb

Strattera

08-10-2024 | Vrouw | 38
atomoxetine

verhoogde hoeveelheid zweten vermoeidheid

Slik dit nu zo'n 4 jaar na Ritalin, Concerta en Dexamfetamine te hebben geslikt. 2 jaar geleden proberen te stoppen, maar daar werd ik emotioneel onstabiel van. Het duurt wel gemiddeld zo'n 4-6 weken voor een goed effect en neem het in nadat je wat gegeten hebt, want anders wordt je echt misselijk. Loop nu helaas tegen het medicijntekort aan dus veel geswitch tussen fab[lees meer...]rikanten en binnenkort 2 x 25 mg, omdat de rest gewoon niet leverbaar is en een alternatief is er niet. /////////RED mijn medicijn.nl: wij herinneren u eraan dat wij volgens onze richtlijnen geen persoonlijke gegevens doorgeven, wat de reden ook is, alles wordt geanonimiseerd. (Let op: deze mening is aangepast, persoonlijke verwijzingen zijn verwijderd).//////

Reagila

13-09-2024 | Vrouw | 30
cariprazine

rillingen dorstig misselijkheid

Voorgeschreven gekregen van mijn psychiater. Eerste week geen klachten. Bij de tweede week onvoorstelbaar veel dorst, misselijkheid, koude rillingen, grieperig gevoel, geen eetlust door misselijkheid, braakneigingen. Ik ben gestopt met dit medicijn. De bijwerkingen zijn erger dan de kwaal zelf. Voor mij niet weer.

Wellbutrin XR

09-09-2024 | Vrouw | 41
bupropion

overgewicht slapeloosheid

Na een paar weken kreeg ik meer overzicht in de chaos in mn hoofd. Nu een jaar later merk ik er niets meer van. Ik ben in 1 jaar tijd meer dan 20 kg aangekomen. Daarom ga ik ermee stoppen. Het is te weinig effectief voor wat t met mn lichaam doet. Van maat 38/40 naar 44/46. Dat is echt heel vervelend. Zeker omdat in de bijsluiter staat dat je er niet van aankomt. Psychiate[lees meer...]r zei me van wel. Nu dus afbouwen. Voel me grieperig en ontzettend moe.

31-08-2024 | Vrouw | 27

Bijwerkingen

moeite met het bedenken van woorden dissociatie moeite met slapen verminderde eetlust prikkelbaar onregelmatig ademhalingspatroon

30-08-2024 | Man | 34

Bijwerkingen

wazig in het hoofd slapeloosheid verlies van eetlust hartkloppingen

Ik had voorheen dexamfetamine van de magistrale bereider, hier was ik goed op ingesteld. Sinds het amfexa/tentin is geworden heb ik veel last van hoofdpijn, slapeloosheid en hartkloppingen. De medicatie werkt ook veel minder goed.

26-08-2024 | Vrouw | 56

gehoorverlies

Al 25 jaar tinnitus en sinds het gebruik van Concerta is de fluittoon blijvend zeer versterkt. Verpleegkundige heeft mij niet op de bijwerking geattendeerd terwijl klachten bekend waren.

21-08-2024 | Vrouw | 37

droge mond

Ik heb in februari 2024 op mijn 37 mijn diagnose gekregen. Begin maart Begonnen met methylfenidaat: dat ging niet zo goed. Daarna in april over gegaan op dexamfetamine kortwerkend. De eerste 2 weken ging dat heel goed. Wel bijwerkingen zoals droge mond, maar dat was het. Toch merkte ik na 2 weken dat ik vooral erg gespannen werd en de extra ruimte ineens weer weg was. Dat [lees meer...]was een teleurstelling. Uiteindelijk 10 dagen geleden overgestapt o Elvanse 30mg. Wat een verschil! Ik voel me vrolijk, energiek en kan makkelijker ergens aan beginnen. Alleen is het wel nog moeilijk om me niet te laten afleiden. Voor mij is dit iig een life changer mbt d vrolijkheid en het gevoel van balans dat er ineens lijkt te zijn. Ik kan me ook veel beter inhouden en schoen veel minder in de irratie en uit m’n slof.

Methylfenidaat

19-08-2024 | Vrouw | 20

Bijwerkingen

hartkloppingen misselijkheid gewichtsverlies hoofdpijn droge mond

Toen ik 10 was werd ik gediagnostiseerd met de gecombineerde type ADHD. Ivm cultuur, heeft mijn moeder mijn behandeling geweigerd en dacht dat ik zo druk was omdat ik gewoon een kind was. Op de middelbare school merkte ik zelf dat ik er last van had. Had geen concentratie, maar was ook zwaar hyperactief, en had daardoor dus problemen met school in het algemeen. Ik heb to[lees meer...]en op mijn 17e zelf de stap genomen om naar de huisarts te gaan voor eventuele medicatie. Ik ben gestart met Methylfenidaat, stap voor stap naar 54 mg gegaan. Viel 5 kilo af in korte tijd, had hoofdpijn, en merkte weinig verschil. Ben toen overgestapt naar ELVANSE lid Dex amfetamine. Dit hielp voor een paar dagen, maar daarna al helemaal niet meer. Ik had toen de keus, OF naar de psychiater en alles uit eigen zak betalen want mijn verzekering vergoed het niet, of terug naar de methylfenidaat. Zit nu opnieuw aan de Mfd en merk eindelijk dat het helpt. Het is stil in mijn hoofd en ik geniet ervan. Bijwerkingen zijn toch allemaal aanwezig, maar beginnen nu weer weg te trekken!

08-08-2024 | Vrouw | 32

Bijwerkingen

moeite met slapen levendige dromen

Op mijn 32ste kreeg ik de diagnose. Verschillende medicatie uitgeprobeerd. Begonnen met kort werkend methylfenidaat. Het deed zijn werk maar was zo snel uitgewerkt en rebound was heel ellendig. Was daardoor nog meer chaotisch dan normaal en mijn eetlust volledig weg waardoor ik 5 kilo was afgevallen in rap tempo. Overgegaan op concerta langwerkend. Daar kreeg ik teveel kaa[lees meer...]kspanning en slapeloosheid van. Daarna Mylan Retard langwerkend 18 mg. Dit paste het beste, maar door levertijd nu over op Elvanse 20mg. Net begonnen, overdag werkt het fijn. Kan weer aan dingen beginnen en ook afmaken. Voel me goed en voel aan wanneer ik honger heb. Alleen nog wel last van slapeloosheid en veel dromen. Hoop dat de weggaat naarmate ik het langer gebruik

06-08-2024 | Man | 24

verminderde eetlust

Sinds 3 weken gebruik ik methylfenidaat, eerste instantie 15-15-10 MG, hier kreeg ik enorm veel bijwerkingen van zoals: - Hoofdpijn - Koude handen - Vaag gevoel in mijn hoofd (gevoel van onder invloed) Nu zelf "geëxperimenteerd" overgestapt naar 10-10-10 en ben hier enorm tevreden mee, de "scherpe" kantjes van mijn gedrag zijn er af. Minder vergeetachtig, betere focu[lees meer...]s, mn lichaam voelt niet meer continu aan, spieren voelen ontspannen, en ben voor mijn gevoel helemaal mezelf maar dan met meer geduld en minder stemmingswisselingen etc. Qua bijwerking heb ik alleen verminderde eetlust en voel wanneer t medicijn uitwerkt thats is. Mijn arts heeft wel voorgesteld om toch langwerkende uit te proberen om t gevoel dat medicijn uitwerkt te voorkomen. Daarnaast is de app Pill punctual (geadviseerd door mijn arts) een fijne app om je medicatie niet te vergeten! (Iets waar wij ADHD/ADD-ers geen last van hebben ;) ) Super blij met het resultaat!

Dexmethylfenidaat

05-08-2024 | Vrouw | 33
dexmethylfenidaat

gebrek aan eetlust

Zeer tevreden met dit medicijn. Mijn concentratie is lichtelijk verbeterd, ik kan zaken nu loslaten en bijt me er niet meer in vast, mijn communicatie is uitmuntend geworden, mijn (soms) felle reacties op situaties komen bijna niet meer voor en ik krijg de prikkels vele malen beter verwerkt in mijn hoofd waardoor ik ook in de avond niet meer pieker.

Lormetazepam

03-08-2024 | Man | 46
lormetazepam

slapeloosheid

Na jaren lang zolpidem te nemen is willen overschakelen naar een alternatief . Mijn lichaam was gewoon aan zolpidem daarmee de werking ook bijna niks was. Nu lormetazepam voorgeschreven gekregen . Ik val er van in slaap maar dan enkele keren op een nacht wakker worden, om 6u wakker schieten en niet meer kunnen slapen . Aan de dokter al iets anders gevraagd maar tegenwoord[lees meer...]ig zijn ze daar niet veel voor . Ik ben technieker van job en ben graag Allert overdag dus is een goede nachtrust wel overbodig .Ik weet gewoon niet meer wat en waar ik is iets beter voor mijn probleem kan vragen .

31-07-2024 | Vrouw | 27
ADHD
Tentin werkt voor mij echt prima. Ik begon 2 jaar geleden na de ADHD diagnose met Methylfenidaat en dat hielp tegen de ADHD klachten, maar de bijwerkingen waren het niet waard. Extreem droge mond en met mijn beroep (onderwijs) moet ik veel praten, waardoor ik deze bijwerking als zeer storend ervaarde. Na enkele weken Methyl proberen ben ik op advies van adhdcentraal overge[lees meer...]stapt naar Tentin Dexamfetamine en het gaf dezelfde werking als Methyl, maar dan zonder de bijwerkingen. Perfect. In met begin merkte ik wel goed het inkicken van het medicijn (je staat ineens aan), maar na enkele weken gebruik voelt het veel natuurlijker. Zo hoort het leven dus te zijn. Voor mijn diagnose kon ik de hele dag slapen, had ik dagelijks dutjes nodig en na 12u slaap was ik nog steeds moe. Nu met medicatie heb ik eindelijk een normaal slaapritme en word ik uit mijzelf na 8-9 uur slaap wakker. Slaapproblemen krijg ik niet door dit medicijn. Ik gebruik op werkdagen wel Melatonine (drogist, 1MG), omdat mijn natuurlijke slaapritme later ligt dan gewenst. In weekenden kan ik later naar bed en heb ik geen last van wakker liggen. Verder voelen simpele taken niet meer als grote opdrachten en ik onderneem meer. De drukte in m’n hoofd mag nog minder van mij, maar ik ben al zeer tevreden met het effect. Een tijd terug gaf mijn apotheek een ander merk medicatie Dexamfetamine. Ik slikte dit ook als 3x2 5mg, maar werd er heel neerslachtig van. En ik ben zelden neerslachtig. Snel de apotheek gevraagd of ik weer Tentin mocht. Nu lees ik op deze pagina dat veel van jullie deze ervaring ook hadden toen jullie wisselde van de Dex naar Tentin. Ik zie een verband. Onlangs ook begonnen met de langwerkende Elvance 40mg, omdat de inname momenten van Tentin niet handig waren met mijn lestijden (beroep). Maar of Elvance het voor mij is… daar ben ik nog niet over uit. Ik ben begonnen met 1x 40mg. Ik ervaar na 2 uur wel meer rust in mn hoofd t.o.v. Tentin, maar na 3á4 uur ben ik niet vooruit te branden en heel moe. Ik moet nog even puzzelen met de juiste dosering. Of gewoon bij Tentin blijven. Niet voor iedereen belangrijk: tijdens mijn menstruatie werkt de medicatie niet en slaap ik door alle dexamfetamine heen. Best knap, aangezien het een amfetamine is. De week voor mijn menstruatie verhoog ik vaak de dosis. Dat werkt voor mij het beste. Na m’n menstruatie weer normale dosis voor 2 weken. Succes met de zoektocht allen!

28-07-2024 | Vrouw | 43

verminderde eetlust

23-07-2024 | Man | 35

energiek

Ik ben op mijn 35e getest op adhd na jaren antwoorden te zoeken op mijn klachten. Burnout, oververmoeidheid, slechte concentratie, slecht slapen, depressies en lusteloosheid. Dit kwam allemaal met vlagen maar eindelijk heb ik mij laten testen. Ik scoorde op alle vlakken heel hoog dus mocht gelijk een medicijn nemen. Mijn huisarts stelde concerta voor.. helaas was dit nerge[lees meer...]ns leverbaar. Hierom heb ik het voorstel gekregen Elvanse te gebruiken. Nu na een week is er werkelijk een wereld voor me open gegaan. Ik ben vrolijk, heb energie, zin om dingen te ondernemen, sociaal, focus, niet meer vermoeid en heb ook mn middagdutjes niet meer nodig. Enige is nog een beetje kijken welke tijd ik het in moet nemen gezien mijn onregelmatige baan als tourend muzikant. Op een normale dag neem ik het in om 9 uur in de ochtend. Met dagen waarop ik snachts ook moet werken neem ik het rond 12 uur in de middag in. Na ongeveer 1,5 uur merk je dat t werkt en word je wakker en actief! Zeker met een bakje koffie erbij begin je je dag erg goed. Dit medicijn is voor iedereen anders. Voor mij is het echt life changing en voel ik me weer de oude. Niet meer overprikkeld en lusteloos! Ik schrijf nooit reviews over medicijnen maar bij deze vond ik het echt waard! Succes!

18-07-2024 | Vrouw | 36

verwardheid migraine migraine misselijkheid

Ik gebruik het nu driekwart jaar en heb sindsdien last van migraine aanvallen 1-3 keer per maand. En ben verwarder dan ik ervoor was Depressieve klachten zijn ook toegenomen Al kan ik me soms wel beter focussen

18-07-2024 | Vrouw | 17

Bijwerkingen

geen honger droge mond moeilijk in slaap vallen hartklopping

Methylfenidaat

16-07-2024 | Vrouw | 25

Bijwerkingen

nervositeit hartklopping angst misselijkheid geen honger

Mylan Methylfenidaat werkte voor mij niet. Het zorgde de eerste paar weken voor hevige misselijkheid. Deze werd na verloop van tijd iets beter maar verdween nooit volledig. De ergste bijwerking was voor mij de continue nervositeit en hartkloppingen. Ik dacht dat dit kwam door mijn dosis, dat ik minder moest nemen of dat ik de dosissen niet goed timede. Uiteindelijk bleek d[lees meer...]it simpelweg het effect dat dit medicijn op mij heeft. Toen mijn broer later ook met ADHD werd gediagnosticeerd en precies dezelfde ervaring had kwam ik tot de conclusie dat methylfenidaat niet bij me past. Hierdoor ben ik (na een aantal jaar niets te hebben gebruikt) overgestapt op Tentin Dexamfetamine. Het duurde even voordat ik opnieuw medicatie ben gaan proberen en achteraf gezien was ik graag eerder weer begonnen. Methylfenidaat wordt altijd als eerste aangeraden en geprobeerd maar weet dat je ook andere opties hebt! Dit was bij mij nooit duidelijk (genoeg) gemaakt.

16-07-2024 | Vrouw | 25

geen honger

Ik ben gediagnosticeerd met ADHD en ASS. Zonder Tentin Dexamfetamine zou ik mijn leven niet kunnen leven zoals ik dat nu doe. Het helpt mij met name met prikkelregulatie en het tot actie kunnen komen. Zonder medicatie kan ik zo een paar uur op de grond zitten en niets doen; niet uit luiheid of onwil (want wat zou ik toch graag dingen doen), maar omdat het me simpelweg niet[lees meer...] lukt om iets te gáán doen. Zonder medicatie zit ik vast in mijn eigen hoofd en zit mijn “emmer” bij het minste of geringste vol. Iets simpels als boodschappen doen op een zonnige dag kan al teveel zijn. Ook met medicatie lukt het me misschien niet om een hele dag achter een bureau te gaan zitten (ik vraag me af of we dat überhaupt moeten willen?) en ik zal uiteindelijk sneller “op” zijn dan iemand zonder mijn stoornissen, maar daar gaat het niet om. Dexamfetamine geeft me een kans om tot actie te komen, om iéts te doen, me competent te voelen en om mijn gedachtes te structureren, waardoor ik niet constant in gevecht met mezelf ben. Ik slaap beter (dieper) dan ik deed voordat met deze medicatie begon. Dit merk ik met name aan het feit dat ik veel minder dromen onthoud. Persoonlijk heb ik nooit inslaap problemen gehad maar ik weet dat sommigen dat wel ervaren. Na inname duurt het net iets minder dan een uur voordat het begint te werken. Na vier uur neem ik de volgende dosis en in zijn geheel werkt een dosis ongeveer vijf uur. Ik kan niet precies inschatten wanneer het medicijn precies is uitgewerkt want zelfs al gaat het innemen van de volgende dosis vrij nauw, ik heb het gevoel dat het een relatief gelijkmatigere uitwerking heeft; het stort je niet van het ene op het andere moment in een crash. Dit laatste had ik met Methylfenidaat veel sterker. Dit gebruikte ik in mijn tienerjaren, toen ik net was gediagnosticeerd met ADHD. Hier kreeg ik echter hartkloppingen en nervositeit van. Dit was een persoonlijke ervaring die maakte dat de voordelen niet zwaarder wogen dan de nadelen. Mijn broer, ook gediagnosticeerd met ADHD, had dezelfde ervaring en gaat ook veel beter op Tentin Dexamfetamine, dus het lijkt iets te zijn dat in de familie zit. Wel heb ik het gevoel dat ik na een paar weken dagelijks gebruik van Dexamfetamine baat heb bij een dag zonder, omdat ik na een tijdje continu gebruik wel wat angstig wordt. Ik vermoed dat dit komt omdat mijn lichaam niet volledig de kans krijgt alles af te breken voor de volgende dosis wordt genomen, waardoor het zich ietwat opstapelt. Na een enkele, medicatieloze dag verdwijnt deze nervositeit altijd volledig. Verder is het verminderde hongergevoel wel een belangrijk punt. Ik ben vrij veel afgevallen toen ik begon met het gebruik van Dexamfetamine, al is dit niet meer dan toen ik op mijn zestiende met Methylfenidaat begon. Het verschil ligt hem voor mij met name in het feit dat Methylfenidaat me misselijk maakte, waardoor ik geen zin had in eten, terwijl Tentin ervoor zorgt dat ik minder goed herken wanneer ik honger heb. Hierdoor sla ik veel sneller maaltijden over. Tegelijkertijd vermoed ik ook dat ik door de betere prikkelverwerking minder neiging heb om te gaan snacken. Dit was namelijk (onbewust) een van mijn voornaamste manieren om mijn prikkels te reguleren. Deze noodzaak is nu minder omdat de medicatie me daar al bij helpt. Al met al zou ik niet weten wat ik zou doen als ik deze medicatie zou moeten missen. Het is een kruk die ik in de jaren dat ik geen medicatie gebruikte niet had, met als gevolg dat ik steeds verder de negativiteit in zakte. Niet omdat ik faalde in de grote aspecten van het leven, maar omdat ik elke dag weer met mijn neus op de kleine bewijzen van mijn eigen incompetentie werd gedrukt. De nadruk ligt voor mij dan ook op de ondersteunde werking. Dexamfetamine “geneest” iemand niet, maar het zorgt ervoor dat er touwen zijn om in handen te kunnen nemen. En tegen de mensen die niet afhankelijk willen zijn van medicatie zeg ik graag dit: dat wilde ik ook nooit. Het voelde als valsspelen om mijn success afhankelijk te laten zijn van een middel, maar als het uitvoeren van “simpele taken” voor jou zoveel moeilijker is dan dat het is voor anderen, dan maakt het niet uit hoe “sterk” je bent. Uiteindelijk is het het belangrijkst dat iemand kan leven op een manier die hun gelukkig maakt. Dexamfetamine geeft me de kans om te doen wat ik wil doen en daar ben ik erg dankbaar voor. Als laatste een disclaimer: mijn ervaringen zijn geen feiten en ik ben geen expert. Ik vind het belangrijk dat iemand die dit leest weet dat wat ik heb beschreven mijn persoonlijke ervaring is. De connecties die ik leg hebben misschien weinig met de dexamfetamine medicatie te maken en ik heb niet de moeite genomen om al mijn punten wetenschappelijk te onderbouwen. Blijf kritisch, is mijn tip!

16-07-2024 | Vrouw | 35
ADHD
Mijn andere huisarts werd ik doorverwezen naar cgg. Daar werd borderline vastgesteld. Terwijl ik mij daar niet in herkende. Gesprekken met psychologen en psychiater ging niet goed. Omdat ik tegen hun in ging. Toen hebben ze mij geweigerd om te helpen. Ze zeiden ge hebt dag therapie nodig. Ik heb nu recent een nieuwe huisarts. Een schat van een dokter. Zij luistert echt naa[lees meer...]r u als mens. En door het gesprek heen. Zei ze is er ooit bij u adhd/autisme vastgesteld. Ik zei nee. Omwille van financiële problemen kan ik nu geen psychiater betalen. Huisarts zei ik ga u rilatine voorschrijven en in 2026 gaan we afspraak maken met psychiater om diagnose te laten vastleggen officieel. Sinds ik rilatine gebruik kan ik mij veel beter concentreren en ben veel rustiger. Omdat ik ook stemmingswisselingen heb. Krijg ik binnenkort langwerkende adhd medicijnen. En ga ik ook medicijnen krijgen voor stemmingswisselingen. Ieder persoon reageert anders op medicijnen. Voor de 1 kan het werken voor de andere niet. Maar je moet wel openstaan voor medicijnen te nemen en uw ziekte te aanvaarden.

15-07-2024 | Vrouw | 24

Bijwerkingen

negatieve gedachten gebrek aan eetlust vermoeidheid hoofdpijn

Vrouw hier, op mijn 24e gediagnosticeerd met ADHD. Zit al vanaf mijn 12e in de hulpverlening, gegeneraliseerde angststoornis, depressies, sociale angststoornis, PTSS, persoonlijkheidsstoornis cluster C. Een eerdere ADHD diagnose en medicatie had mij zoveel stress bespaard. Ben blij dat het er nu is. Ik heb al die jaren keihard gewerkt aan meer stabiliteit krijgen in mijn[lees meer...] stemming, wat snel alle kanten op vliegt. Concerta heeft mij hier enorm bij geholpen. Ik voel me niet een soort vlakke robot, maar gewoon een mens dat werkelijk ervaringen kan verwerken en niet uren blijft hangen in de hevigheid van een emotie. Ik ben veel minder snel overprikkeld (is dit hoe boodschappen doen is voor mensen zonder ADHD?! wat een eitje). Normaal raakte ik in paniek en ging ik huilen zeker 3x/week omdat ik het allemaal niet overzag en me extreem overprikkeld voelde. Dat is nu veel minder. Ik ben sociaal minder bang, kan mijn studiewerk veel beter bijhouden (nu 2 weken literatuur van de 12 gemist in plaats van 6/12) en haal dan ook betere cijfers. Nadelen zijn hoofdpijn bij rebound, stijve nek en verminderde eetlust. Dat laatste kun je goed opvangen door vóór je je medicijnen inneemt, je lunch en snacks alvast klaar te maken, zodat de drempel wat lager is. Soms kan ik gefixeerd raken op een negatieve gedachte(stroom), maar ik heb inmiddels wel tools om daar mee om te gaan. De laatste tijd ook wat somber, maar ik heb ook heel heftige familieomstandigheden, dus dat zal een combinatie zijn. In het begin was het wennen, maar nu kan ik mijn alledaagse leven echt een stuk beter aan. Ik wissel tussen 0/18/27/36 afhankelijk van wat de dag van me vraagt en dat gaat goed. Ohja, ik heb een hartprobleem en dat is gek genoeg verbeterd, omdat ik nu minder stress dankzij de concerta.

Dexamfetamine

11-07-2024 | Man | 71

Wat een verwarrende enquete

11-07-2024 | Man | 71

droge mond

Tot op heden de meest passende medicatie, na methylfenidaat (vreselijk) en dexamfetamine (redelijk). Het werkt verhelderend, je wordt (ik word) er scherper van (even wennen aan je controle op wat je zegt) en het lijkt 'gezonder' omdat je geen dex slikt maar je lichaam aanzet tot het aanmaken van dexamfetamine.

Ziekten met de meeste ervaringen

Anticonceptie / zwangerschapspreventie (3105)
Angst & paniekstoornis (2723)
Depressie (2562)
Hoge bloeddruk (1896)