medicijnen

EFFECTIVITEIT

geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

geenzeer veel
angst misselijkheid droge mond hoofdpijn verminderde eetlust ongerustheid depressief hartkloppingen gewichtsverlies beklemming op de borst

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

ADHD (201 meningen)
ADD (174 meningen)
Syndroom van Asperger (6 meningen)
Depressie (4 meningen)

Ritalin (410 meningen)
Amfexa (211 meningen)
Elvanse (191 meningen)
Toon alle...

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

11-03-2025 | Vrouw | 38

Bijwerkingen

hoofdpijn achter oren hoofdpijn in achterhoofd

Werkt heel goed (minder implusief, veel betere concentratie en doorzettingsvermogen voor saaie taken en MEER energie over na een dag) Ik heb wel hoofdpijn met perioden. Ik denk ook dat het gerelateerd is aan cyclus . Voorheen had ik dit niet. dus ik denk dat het wel echt de mediatie is. De hoofdpijn is wel goed te stillen met paracetamol en soms wat ibru erbij.

01-03-2025 | Vrouw | 63

terugkaatseffect levendige dromen

Aan het eind van de dag word ik moe en krijg vaak hoofdpijn. Ook bij een lagere dosis. Het middel helpt me wel enorm bij mijn werk. Ik vergeet veel minder dingen en ben geconcentreerder. De laatste tijd droom ik wel veel meer. Niet echt nare dromen, en ik kan ze vaak ook nog navertellen. Er gebeurt van alles in die dromen maar het loopt allemaal wel goed af.

28-02-2025 | Vrouw | 20

droge mond somber voelen

ADD recent gediagnosticeerd, eerst geprobeerde medicatie. Werkt goed voor focus, merk af en toe wel somberheid.

13-02-2025 | Man | 29
methylfenidaat (18mg)

verminderde eetlust

01-02-2025 | Vrouw | 36
methylfenidaat (50mg)
Narcolepsie
Ik heb al jaren narcolepsie en heb een beetje alle verhalen gelezen van mensen die bijvoorbeeld geen libido meer hebben of zelfs verlaagd is! Dit komt door modafiniel! Probeer de modafinil te verlagen of te vervangen voor ritalin (metyfnaad) Maar wat ik nu doe ik neem minder suikers ( neem af en toe Guarana pure guarana in plaats van de moda/ of ritalin en doe dan even e[lees meer...]en middagdutje! Ik ben best wel jong en merkte dus door de jaren heen dat mijn libido tamelijk laag was… en ook op je bmi letten probeer je gewicht op peil te houden (erg belangrijk) Ook betreft de xyrem probeer dit ook te vervangen.. soms heb je het echt nodig maar er veel biologische producten … ik kwam erachter dat ik te weinig serotonine aanmaakte dit hebben veel mensen meer narcolepsie ook probeer dat. Allemaal te onderzoeken Er valt echt wel te leven met narcolepsi maar je moet naar je lichaam Luisteren!! Mensen met narcolepsi raad ik ook af stress te vermijden want. Daardoor krijg je nog meer slaapaanvallen

07-01-2025 | Vrouw | 15
methylfenidaat (20mg)

Bijwerkingen

druk op de ogen misselijk wakker worden misselijkheid maagpijn voor misselijkheid/braken

Geeft even een effect van goede concentratie, maar neemt ook weer snel af. Inmiddels 3 jaar verder en gebruik het alleen icm schooldagen, verder niet. Ik ervaar zeer veel misselijkheid, hoofdpijn, weinig smaak, depressief en inactiviteit. Ook wanneer ik het maanden in de zomervakantie niet slik, ervaar ik deze bijwerkingen. De arts zegt dat het niet kan, ik denk van wel [lees meer...]omdat ik inmiddels meerdere mensen met deze klachten heb gesproken. Kijk uit met slikken van deze medicatie. Lijkt fantastisch hulpmiddel, maar bijwerkingen zijn vreselijk.

04-01-2025 | Vrouw | 50

Bijwerkingen

sociaal niet geïnteresseerd acute hoofdpijn

Bij mijn diagnose adhd van het gecombineerde type kreeg ik methylfenidaat 54mg retartd voorgeschreven. Het was een openbaring. Kunnen werken aan een taak en deze afwerken, studeren (diploma behaald op latere leeftijd door dit medicijn). Tijdens de dag was ik meer in een hyperfocus waardoor ik niet echt meer sociaal deelnam aan alles. Het nadeel was de migraine die ik kree[lees meer...]g en wanneer het medicijn uitgewerkt was een enorme rebound (alsof alle prikkels die tijdens de dag gefilterd werden plots door mijn lichaam jaagden en dus extra Hyperdepieper gedrag gaven). Dit loste ik op met te gaan wandelen of sporten op dat moment. Maar na een tijd werkte het medicijn geen 8uur (volgens bijsluiter 12 uur maar dat deed het nooit) meer maar steeds minder en minder. Hierdoor koos ik om te wisselen van medicijn.

01-01-2025 | Vrouw | 18

Bijwerkingen

verlies van eetlust misselijkheid beangstigende gedachten stemmingswisselingen herhaalde hoofdpijn

Vond het een verschrikkelijk medicijn vooral na het uitproberen van dexamfetamine (wat ik persoonlijk veel beter vind). Ik voelde me erg depressief na het gebruiken van methylfenidaat voor ongeveer vijf weken lang. Ben begonnen met 18 mg en steeds verhoogd tot 54 mg. Geen effect op mijn concentratie. Wel een stuk meer productief maar het voelde aan als een chaos in mijn ho[lees meer...]ofd. Ook veranderde ik in een totaal ander persoon qua gedrag (hoor ik van mijn omgeving). Dit medicijn werkt wel erg goed voor mijn vriendin met ADD dus ik wil niemand afschrikken met mijn ervaring aangezien het voor iedereen natuurlijk anders werkt. Als je merkt dat je je na een paar weken steeds slechter voelt zou ik overstappen naar een ander medicijn. Hou wel in de gate of je klachten een verband hebben met dit medicijn of dat het toch door andere factoren komt.

30-12-2024 | Vrouw | 44
ADHD
Ja dat klopt dit is Mylan ze zijn overgenomen en is het merk wat jij noemt. Deze doen het goed. Ik schrok dat ik het verkeerde merk kreeg en ze mij niet op de hoogte hebben gesteld dus had error Gebeld en ze hebben met mij de codes van de doos gecontroleerd en klopten. Dus toch maar geprobeerd en voelen hetzelfde als Mylan. Als je van Pharma ziek word zou ik deze idd prob[lees meer...]eren. Het is altijd het proberen waard. Maar snap wel dat het heel moeilijk is als je er 1 hebt gehad die averechts werkt. Succes en hoop dat ik je een beetje heb kunnen helpen met mijn ervaring. Hele fijne en gezellige jaarwisseling. Hopende op de juiste medicijnen🍀 en gezond en gelukkig 2025❤️

19-12-2024 | Vrouw | 29
methylfenidaat (5)

Bijwerkingen

zweten angst beklemming in de keel beklemming op de borst

Na mijn ADHD diagnose gestart met 4x 10 mg methylfenidaat. Zeer effectief qua motivatie, energie en geen vergeetachtigheid. Het wennen aan de medicatie gaf in de eerste week wel heftige bijwerkingen vooral het duizelige gevoel vond ik heel vervelend. Ook last van overmatig zweten, geen eetlust, misselijkheid, veel naar het toilet moeten en een droge mond. Uiteindelijk werd[lees meer...]en de meeste bijwerkingen minder. Maar ik kreeg later steeds een druk op de borst en keel. Waardoor ik angstig werd. Hierna heb ik 10mg dexamfetamime geprobeerd maar dit had helemaal geen effect op mij. Nu toch weer met de methylfenidaat gestart na vermoeden dat ik te lang met rebound klachten liep. Eerste week was perfect geen klachten maar nu begint de druk op de borst weer terug te komen. Het frustreert om medicatie te hebben die zeer effectief is maar qua bijwerkingen niet prettig. Zonder de medicatie ben ik niet vooruit te branden en vind ik het lastig mijn doelen te behalen.

24-11-2024 | Vrouw | 36

Bijwerkingen

hoofdpijn stijfheid kaak gebrek aan eetlust ongerustheid handen trillen of trillen tijdens het rusten

Ruim een week geleden officieel gediagnosticeerd met ADHD gecombineerde type. Mocht direct starten met 3x daags 10 mg methylfenidaat. Eerste week was fantastisch! Dosering beetje te hoog (met name in de ochtend dus nam ik 5 mg) , maar ik kreeg veel energie, super goede zin, meteen flink in het huishouden aan de slag. Eerste 5 dagen wel last van veel hoofdpijn maar die i[lees meer...]s nu minder/vaak weg. Nu net in mijn 2e week bezig, maar nu voel ik meer onrust in mijn lijf, snel geïrriteerd (met name als het uit begint te werken) en dan stort ik in van moeheid. In de avond nogal onrustig gevoel van binnen. Slapen lukt wel mededankzij 3 mg melatonine. Ook vind ik dat de tabletten erg kort werken. Ik heb ze voorgeschreven als 8u-12u-17u. Ik kan mij niet aan het schema houden omdat het na 2,5 uur/max 3 uur uit begint te werken ik dan heel moe wordt bij de dosering van ochtend en middag. Ik blijf nog even uitproberen (tot aan mijn consult met psychiater)maar vermoed dat ik ga overstappen op langwerkende variant.

23-09-2024 | Vrouw | 21
Depressie

depressief

Ik ben nu 2 a 3 maand bezig met methyfenidaat. Ik heb best een enorme rugzak… ik merk dat als ik mijn medicatie heb genomen dat ik anders wordt… in de negatieve zin, dit zeggen mijn vrienden ook tegen me ‘je bent anders met je medicatie op’. De ene keer zit ik erg goed in mijn vel, maar de andere keer weet ik niet wat ik moet doen met mijn gevoel en val ik in een soort van[lees meer...] gat van mijn gedachte.

21-08-2024 | Vrouw | 31

Bijwerkingen

zenuwachtig beklemming op de borst moeite met denken kortademigheid

Ik gebruik dit medicijn voor mijn ADD. In 1 week ging ik er best goed op. Krijg veel gedaan heb mijn emoties wat meer onder controle en voel prima, alleen die hoofdpijn en veel zweten met een beklemmende gevoel op borst en zenuwen en angstig gevoel deed het niet voor me in die 2-3 week. Ook kon ik niet meer diep nadenken… Zei het eerste wat in mij op kwam. Heb het 3 weken [lees meer...]geprobeerd maar ik ga nu over op dex kijken wat dat met me doet.

19-08-2024 | Vrouw | 20

Bijwerkingen

hartkloppingen misselijkheid gewichtsverlies hoofdpijn droge mond

Toen ik 10 was werd ik gediagnostiseerd met de gecombineerde type ADHD. Ivm cultuur, heeft mijn moeder mijn behandeling geweigerd en dacht dat ik zo druk was omdat ik gewoon een kind was. Op de middelbare school merkte ik zelf dat ik er last van had. Had geen concentratie, maar was ook zwaar hyperactief, en had daardoor dus problemen met school in het algemeen. Ik heb to[lees meer...]en op mijn 17e zelf de stap genomen om naar de huisarts te gaan voor eventuele medicatie. Ik ben gestart met Methylfenidaat, stap voor stap naar 54 mg gegaan. Viel 5 kilo af in korte tijd, had hoofdpijn, en merkte weinig verschil. Ben toen overgestapt naar ELVANSE lid Dex amfetamine. Dit hielp voor een paar dagen, maar daarna al helemaal niet meer. Ik had toen de keus, OF naar de psychiater en alles uit eigen zak betalen want mijn verzekering vergoed het niet, of terug naar de methylfenidaat. Zit nu opnieuw aan de Mfd en merk eindelijk dat het helpt. Het is stil in mijn hoofd en ik geniet ervan. Bijwerkingen zijn toch allemaal aanwezig, maar beginnen nu weer weg te trekken!

16-07-2024 | Vrouw | 25

Bijwerkingen

nervositeit hartklopping angst misselijkheid geen honger

Mylan Methylfenidaat werkte voor mij niet. Het zorgde de eerste paar weken voor hevige misselijkheid. Deze werd na verloop van tijd iets beter maar verdween nooit volledig. De ergste bijwerking was voor mij de continue nervositeit en hartkloppingen. Ik dacht dat dit kwam door mijn dosis, dat ik minder moest nemen of dat ik de dosissen niet goed timede. Uiteindelijk bleek d[lees meer...]it simpelweg het effect dat dit medicijn op mij heeft. Toen mijn broer later ook met ADHD werd gediagnosticeerd en precies dezelfde ervaring had kwam ik tot de conclusie dat methylfenidaat niet bij me past. Hierdoor ben ik (na een aantal jaar niets te hebben gebruikt) overgestapt op Tentin Dexamfetamine. Het duurde even voordat ik opnieuw medicatie ben gaan proberen en achteraf gezien was ik graag eerder weer begonnen. Methylfenidaat wordt altijd als eerste aangeraden en geprobeerd maar weet dat je ook andere opties hebt! Dit was bij mij nooit duidelijk (genoeg) gemaakt.

27-06-2024 | Vrouw | 36

verminderde eetlust droge mond

Ik slik het nu al jaren en ik ben erg positief. Het haalt alle drukte uit mijn hoofd, het geeft mijn lichaam meer energie en ik ben me zoveel beter focussen. Ook heb ik minder stemmingswisselingen. Ik zweer hierbij en dit medicijn maakt mij een veel leuker mens. Ik slikte het eerst van TEVA die bij mij op 1 staat, maar dit was helemaal niet meer leverbaar bij mij. Pharma [lees meer...]deed helemaal niets, het deed zelfs het tegenovergestelde (onrust, hoofdpijn, down gevoel). Hierna Mylan gekregen, waar ik het ook erg goed op doe. Ik ben erg tevreden.

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2359) - Anticonceptie - overig
Champix (1165) - Verslavingsziekten
Venlafaxine (972) - Depressie - antidepressiva overig
Thyrax Duotab (878) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Mirtazapine (697) - Depressie - antidepressiva overig
Roaccutane (475) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (470) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (463) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (436) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (430) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)