Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

ziekte

Ervaringen met COVID-19

777
meningen

COVID-19

Coronavirus, SARS‑CoV‑2

ZIEKTELAST

Ziektelast

GETEST OP HET VIRUS?

Nee
314
Ja, de uitslag was positief
80
Ja, de uitslag was negatief
48

THUIS OF IN HET ZIEKENHUIS?

Ja, ik moest thuis in quarantaine
88
Nee, zelfquarantaine
65
Nee, ik blijf zoveel mogelijk thuis om verspreiding te voorkomen
173
Nee, niet opgenomen of verplicht in quarantaine
55
Nee, anders
40
Ja, ik moest in het ziekenhuis blijven
10

LEEFTIJD + GESLACHT

LEEFTIJD + GESLACHT

SYMPTOMEN

Niezen
305
Loopneus
299
Vermoeidheid
507
Verlies van geur
186
Hoesten
419
Spierpijn
295
Kortademigheid
366
Koorts, matig (lager dan 39 graden)
186
Keelpijn
322
Verlies van smaak
198
Koorts, hoog (39 graden of hoger)
91

ANDERE SYMPTOMEN

Hoofdpijn
32
Diarree
18
Misselijk
10
Droge mond/keel
2
Overgeven
5
Concentratie problemen
2
Geen eetlust
4
Buikpijn
7
Pijn in/op de borst
10
Verstopte neus
4
Benauwd
2
Oog/zicht problemen
3
Longontsteking
2
Pijn tussen schouders
2
Misselijkheid
2
Haaruitval
2
Geen
2
Rillerig
3
Duizelig
5
Trombose in been
2
Hartkloppingen
2
Poll Coronavirus    Doe mee aan onze enquête over COVID-19! Kijk boven aan de rechterkant!

Lees meer over...

Vitamine D tekort geassocieerd met positieve test COVID-19

In een retrospectieve studie van patiënten die op COVID-19 werden getest, vonden onderzoekers van de University of Chicago Medicine een verband tussen vitamine D-tekort en de kans op besmetting met het coronavirus.

"Vitamine D is belangrijk voor de functie van het immuunsysteem en het is eerder aangetoond dat vitamine D-supplementen het risico op virale luchtweginfecties verlagen. Onze statistische analyse suggereert dat dit waar kan zijn voor de COVID-19-infectie." - David Meltzer, MD, PhD, hoofd ziekenhuisgeneeskunde bij UChicago Medicine en hoofdauteur van de studie.
De analyse suggereert dat personen die waarschijnlijk een tekort aan vitamine D-spiegels hadden op het moment van COVID-19-tests, een aanzienlijk hoger risico liepen om positief te testen op COVID-19 dan personen die waarschijnlijk voldoende vitamine D-spiegels hadden.
Deze resultaten doen de vraag rijzen of behandeling voor vitamine D-tekort gepaard gaat met een vermindering van het risico op COVID-19. Aangezien vitamine D-tekort kan worden veroorzaakt door vele factoren, waaronder leeftijd, zwaarlijvigheid, diabetes en chronische ziekten in het algemeen en aangezien die factoren ook weer worden geassocieerd met het COVID-19-risico is het lastig associaties met vitamine D spiegels uit eerder onderzoek in dit kader te interpreteren.

Naast dat deze studie voordelen van vitamine D-suppletie bij mensen met een vitamine D-tekort bespreekt, wijst het ook op mogelijke (kleinere) effecten van suppletie bij mensen bij wie de vitamine D-spiegel volgens de huidige normen voldoende is. Deze bevinding is belangrijk omdat die normen grotendeels gebaseerd zijn op de behoefte aan vitamine D voor de gezondheid van de botten, omdat de behoeften voor ondersteuning van de immuunfunctie nog niet bekend zijn.
Als vitamine D de incidentie van COVID-19 vermindert, is het verleidelijk om ook te kijken of het de besmetting met COVID-19 kan verminderen. Immers, vitamine D versterkt de immuniteit, er kan dus worden verwacht dat het de COVID-19-infectie en -transmissie vermindert. Bovendien beïnvloedt Vitamine D ook het metabolisme van zink, wat de replicatie van coronavirussen vermindert.

Deze studie geeft stof tot nadenken en spoort vooral onderzoekers aan snel verder te kijken naar de mogelijk gunstige effecten van verschillende doseringen vitamine D, want dat zou immers een goedkope manier zijn om invloed uit te oefenen op het aantal positieve test-uitkomsten.

mijnmedicijn.nl (21-09-2020)

Coronavirus doorbraak: dexamethason is het eerste medicijn waarvan is aangetoond dat het levens redt

Een goedkope en veelgebruikte steroïde kan het leven redden van mensen die ernstig ziek zijn met COVID-19, zo blijkt uit een gerandomiseerde, gecontroleerde klinische studie in het Verenigd Koninkrijk. Het medicijn, dexamethason genaamd, is het eerste waarvan is aangetoond dat het de sterfgevallen als gevolg van het coronavirus vermindert. Het verminderde de sterfte met ongeveer een derde van de patiënten die beademd werden vanwege een coronavirusinfectie. Het effect van dexamethason was het meest opvallend bij ernstig zieke patiënten op ventilatoren. Degenen die zuurstoftherapie kregen maar geen beademingsapparatuur gebruikten, zagen ook verbetering: hun risico op overlijden werd met 20% verminderd.

Heidi Ledford in Nature (23-06-2020)

WHO: borstvoeding heeft nog steeds voorkeur tijdens COVID-19 pandemie

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt aan dat moeders met vermoedelijke of bevestigde COVID-19 worden aangemoedigd om te beginnen of door te gaan met het geven van borstvoeding. Moeders moeten erop worden gewezen dat de voordelen van borstvoeding aanzienlijk groter zijn dan de mogelijke risico's op overdracht. Moeder en baby moeten in staat zijn om de hele dag en nacht bij elkaar te blijven en om huid-op-huidcontact te oefenen, inclusief kangoeroe-moederzorg, vooral onmiddellijk na de geboorte en tijdens het geven van borstvoeding, ongeacht of zij of hun baby's vermoeden of bevestigde COVID-19.

Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) (23-06-2020)

Risico op ernstige bijwerkingen door chloroquine en hydroxychloroquine

De malariamedicijnen chloroquine en hydroxychloroquine kunnen ernstige hartritmestoornissen veroorzaken bij coronapatiënten (COVID-19), in sommige gevallen met dodelijke afloop, in een hoge dosering of in combinatie met andere medicijnen. Dit blijkt uit recente onderzoeken uitgevoerd bij coronapatiënten. Het Europees medicijnagentschap EMA en medicijnautoriteit CBG adviseren artsen om coronapatiënten die deze medicijnen krijgen extra goed te monitoren, met name bij gevoeligheid voor hartritmestoornissen. Chloroquine en hydroxychloroquine zijn goedgekeurd voor de behandeling van malaria en een aantal auto-immuun ziektes. Het is bekend dat zij hartritmestoornissen kunnen veroorzaken door invloed van de elektrische activiteit van het hart (QT-verlenging).

College ter Beoordeling Geneesmiddelen (CBG) (23-04-2020)

Door coronapatiënten te behandelen met Valsartan worden mogelijk veel ic-opnames en sterfgevallen bespaard

Bij veel ernstig zieke coronapatiënten belandt vocht vanuit de bloedvaten in de longen, wat de kans om het virus te overleven ernstig verkleint. Valsartan - een vaak voorgeschreven geneesmiddel tegen hoge bloeddruk dat al sinds 1996 op de markt is - gaat deze vochtophopingen tegen. Mocht Valsartan werken dan zou dat een enorme opsteker zijn in de strijd tegen corona. Om hier achter te komen worden komende maanden driehonderdvijfentwintig coronapatiënten behandeld met het medicijn, nog eens driehonderdvijfentwintig patiënten ontvangen een placebo. "Er zijn al experimentele onderzoeken waaruit blijkt dat het zou kunnen werken. Zo’n robuuste studie is de enige manier om ook echt aan te tonen of het werkt", betoogt de cardioloog.

artikel uit Algemeen Dagblad (20-04-2020)

Remdesivir bij COVID-19/coronavirus

De commissie voor humane geneesmiddelen van het EMA (European medicines agency) is begonnen met een doorlopende evaluatie van de gegevens uit onderzoek naar het gebruik van het antivirale geneesmiddel remdesivir bij de behandeling van coronavirusziekte (COVID-19).

Remdesivir is een anti-viraal geneesmiddel dat wordt onderzocht voor de behandeling van COVID-19. Remdesivir is een ‘virale RNA-polymeraseremmer’. Het verstoort de aanmaak van viraal genetisch materiaal en voorkomt dat het virus zich vermenigvuldigt. In laboratorium-omstandigheden vertoonde het een brede activiteit tegen verschillende RNA-virussen, waaronder SARS-CoV-2. Remdesivir was oorspronkelijk ontwikkeld voor de behandeling van de ebolavirusziekte.

Medicijnen tegen hoge bloeddruk & COVID-19

Er zijn drie groepen medicijnen die in verband zijn gebracht met de ziekte COVID-19 die veroorzaakt wordt door het coronavirus; de ACE-remmers (-pril), de ARBs (-sartan) en de renine-remmers.

Het Renine-Angiotensine-Systeem (RAS) is een belangrijke factor in de regulering van de bloeddruk en de manier waarop deze drie groepen medicijnen ingrijpen op dat RAS-systeem vormt de basis van dit artikel. Tevens wordt er een mogelijk werkingsmechanisme besproken waarmee uitgelegd wordt hoe dit RAS-systeem en deze groepen medicijnen een rol kunnen spelen bij de behandeling van COVID-19.

Patiënteninformatie over het coronavirus

Een uitbraak van coronavirus begon in december 2019 in de regio Wuhan in China. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken.

De naam "coronavirus" komt van de kroonachtige uitsteeksels op hun oppervlakken. 'Corona' in het Latijn betekent 'halo' of 'kroon'. Bij mensen komen coronavirusinfecties het vaakst voor tijdens de wintermaanden en het vroege voorjaar. Sinds de uitbraak in China heeft het virus zich verspreid naar andere landen, zowel binnen als buiten Azië, waardoor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het nu als een pandemie heeft uitgeroepen.

Coronavirus (COVID-19) in de wereld

Klik om de interactieve kaart te bekijken

Sorteer op    geslacht leeftijd ziektelast
1234567891011121314151617181920212223
06-04-2020
Vrouw, 43
Ziektelast 4

COVID-19
Coronavirus, SARS‑CoV‑2

Koorts, matig (lager dan 39 graden)
Niezen
Loopneus
Keelpijn
Vermoeidheid
Ik heb me voornameljk erg rillerig gevoeld gedurende langere tijd, wel ruim twee weken. Elke dag had ik t koud en dat was erg atypisch. Verder lopen niezen, lichte keelpijn in de ochtend en vooral erg mo.
06-04-2020
Vrouw, 60
Ziektelast 3,5

COVID-19
Coronavirus, SARS‑CoV‑2

Hoesten
Koorts, matig (lager dan 39 graden)
Kortademigheid
Spierpijn
Vermoeidheid
Ben zelf longpatient
06-04-2020
Man, 58
Ziektelast 2

COVID-19
Coronavirus, SARS‑CoV‑2

Koorts, matig (lager dan 39 graden)
Kortademigheid
Spierpijn
Keelpijn
Vermoeidheid
Ik ben uitgeput moe
06-04-2020
Vrouw, 54
Ziektelast 2

COVID-19
Coronavirus, SARS‑CoV‑2

Hoesten
Koorts, matig (lager dan 39 graden)
Niezen
Loopneus
Keelpijn
Vermoeidheid
duurde lang voordat ik me beter voelde
05-04-2020
Vrouw, 43
Ziektelast 4

COVID-19
Coronavirus, SARS‑CoV‑2

Niezen
Loopneus
Keelpijn, hoesten, hoofdpijn, verhoging/ koorts, verkoudheid, druk op de borst, benauwd, kortademigheid, vermoeid
05-04-2020
Man, 22
Ziektelast 4

COVID-19
Coronavirus, SARS‑CoV‑2

Hoesten
Koorts, matig (lager dan 39 graden)
Niezen
Loopneus
Kortademigheid
Keelpijn
eerst koorts/keelpijn, daarna lichte verkoudheidsklachten, vooral kortademig, lichte pijn in longen en veel slijm
04-04-2020
Man, 62
Ziektelast 5

COVID-19
Coronavirus, SARS‑CoV‑2

Loopneus
Loopneus.Geen koorts.Misschien gewoon hooikoorts?
04-04-2020
Vrouw, 61
Ziektelast 4

COVID-19
Coronavirus, SARS‑CoV‑2

Hoesten
Loopneus
Kortademigheid
Keelpijn
3 weken geleden (koorts)hoofdpijn, geen koorts en keelpijn. Dag op en af
04-04-2020
Man, 34
Ziektelast 4

COVID-19
Coronavirus, SARS‑CoV‑2

Hoesten
paniek
04-04-2020
Vrouw, 55
Ziektelast 3

COVID-19
Coronavirus, SARS‑CoV‑2

Hoesten
Niezen
Loopneus
Spierpijn
Keelpijn
Vermoeidheid
Mijn ervaring is nadat ik 14 dagen ziek ben.geweest met geen.koorts maar een lagere tempratuur dan normaal namelijk 35.2 weet ik.niet of dit covid19 is geweest ,
03-04-2020
Vrouw, 62
Ziektelast 5

COVID-19
Coronavirus, SARS‑CoV‑2

Hoesten
Niezen
Loopneus
Niet fit en soms moe, maar niet echt ziek
03-04-2020
Man, 35
Ziektelast 5

COVID-19
Coronavirus, SARS‑CoV‑2

Niezen
Vermoeidheid
Hele dag kan ik wel slapen
03-04-2020
Vrouw, 31
Ziektelast 2

COVID-19
Coronavirus, SARS‑CoV‑2

Hoesten
Kortademigheid
Vermoeidheid
drogehoesten, drukborst, moeilijk adem, duzelig

Ziekten met de meeste ervaringen

Anticonceptie / zwangerschapspreventie (3105)
Angst & paniekstoornis (2723)
Depressie (2562)
Hoge bloeddruk (1897)
Blaasontsteking (1362)
ADHD (1300)
Hoog cholesterol (1173)
Acne/puistjes (1169)
Diabetes type 2 (1157)
Slapeloosheid (1153)
Migraine (1061)
Zenuwpijn (981)
Stoppen met roken (911)
ADD (900)
Angststoornis (816)
COVID-19 (777)
Astma (752)
Trage schildklier (696)
Epilepsie (694)
Allergie (679)
Depressiviteit (618)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.