medicijnen

EFFECTIVITEIT

geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

geenzeer veel
buikkrampen depressief bloedverlies duizeligheid gewichtstoename vermoeidheid somber voelen acute hoofdpijn verlies van libido wazig in het hoofd

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Anticonceptie-pil heeft effect op emotie, maar hoe?

Wat is het effect van de anticonceptiepil op je lijf, brein en leven? "Je kan bijvoorbeeld moeilijker omgaan met stress", zegt biopsycholoog Estrella Montoya, die onderzoek doet naar de effecten van hormonen op de hersenen. In Stax&Toine vertelt ze over wat er wél en wat er nog niet bekend is over de bijwerkingen van de pil.

"De pil bevat twee hormonen, die ook in je lichaam voorkomen. Maar door elke dag een pil te nemen, zorg je ervoor dat die hormonen minder gaan schommelen. En dat kan er voor zorgen dat je andere effecten op de hersenen krijgt dan wanneer het schommelt".

Estrella Montoya, biopsycholoog (23-01-2020)

18-02-2022 | Vrouw | 25
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Kyleena nu 8 maanden geleden laten zetten. Dit was echt pijnlijk en het ging na veel kloten eindelijk goed. Lag aan mijn nauwheid, niet aan de spiraal. Sinds de spiraal word ik gewoon iedere maand ongesteld, een week van te voren heb ik extreme behoefte aan chocolade, ik krijg krampen en mijn hormonen schieten door het dak. Met de pil had ik dit niet. Ook krijg ik extre[lees meer...]me acne (vooral op mijn kin). Ik was gestopt met de pil vanwege de slechte verhalen en omdat ik mij eigenlijk ook wel vrij vlak voelde qua emoties en een laag libido had. Maar nu begin ik te twijfelen of dat door de pil kwam of door corona en het leven.. haha. Mijn libido is wel wat omhoog gegaan sinds ik de spiraal heb.

17-11-2021 | Vrouw | 25
Acne/puistjes
Ik heb de Kyleena spiraal laten plaatsen in augustus 2021. Het plaatsen was voor mij een ontzettend pijnlijke ervaring, ik had een pijnstiller genomen voor de plaatsing. Heb enkele weken enorme buikkrampen blijven behouden, deze kwamen onverwachts op wat heel vervelend was. Ondertussen heb ik vrijwel geen last meer ( november 2021 ). Af en toe kunnen de krampen wel eens op[lees meer...]komen maar dit is dan zeer lichtjes. Enige min punt is dat ik enorme acne ben beginnen krijgen rond mijn mond en op mijn kin. Het maakt me ongelofelijk onzeker en als er 1 begint te verdwijnen staat er de volgende ochtend al een nieuwe klaar... Gelukkig is mijn libido wel terug en voel ik me fitter in mijn vel aangezien dit volledig verdwenen was door mijn pil.

10-10-2021 | Vrouw | 25
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Na een zeer vermoeiende zoektocht naar de juiste anticonceptie, liet ik in februari 2021 een spiraal plaatsen. Initieel was ik hier zeer tevreden van. Geen last bij de plaatsing. Af en toe wat buikkrampen in de dagen en weken nadien. Maar na 3-4 maanden kreeg ik enorm last van acné in mijn aangezicht en rug. Hiervoor heb ik verschillende pillen, de ring en een tijdje niets[lees meer...] gebruikt, en ik heb nog nooit zo’n erge acné ondervonden op mijn wangen, kin en rug. Erg pijnlijk en geeft een enorme deuk in het zelfvertrouwen. Nu terug gestart met een minipil die zou inwerken op de acné maar na de eerste maand is er slechts een lichte verbetering te zien...

25-08-2021 | Vrouw | 25
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Nadat ik continu van de pil last kreeg van vaginale infecties overgestapt op dit spiraaltje. Het zetten deed pijn en de maanden erna ook. Maar het zit er nu 1,5 jaar in en ben hardstikke tevreden. Geen last meer van vaginanale schimmels of dat ik dik word. Ik kan eindelijk mijn gewicht onder controle houden en voel mij een stuk beter. Wel word ik iedere maand onge[lees meer...]steld en dit duurt ongeveer 10 dagen. Maar het is erg licht.

21-07-2021 | Vrouw | 25
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Na lang wikken en wegen gekozen voor een spiraal. De kyleena had mijn voorkeur omdat hier zo min mogelijk hormonen in zitten. Ik heb hem nu ruim een jaar en mijn menstruatie wordt steeds minder. De hoeveelheid bloedingen maar ook hoe lang het aanhoudt. Het inbrengen is mij erg mee gevallen, kon mijzelf goed ontspannen waardoor dit ook makkelijk verliep.

30-06-2021 | Vrouw | 25
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
De kyleena is mijn 2e spiraal. Ik heb voor mijn 2 kinderen een keer de mirena gehad, maar omdat de kyleena minder hormonen af geeft, dit keer hiervoor gekozen. Het plaatsen ervaar ik als rampzalig. Ik wordt gigantisch duizelig, maar als de spiraal is geplaatst is dat ook meteen voorbij. Gedurende de dag wat buikpijn maar dat is verder prima te doen. Ik heb de spiraal nu 4 [lees meer...]maanden en heb eigenlijk al 4 maanden van alles en nog wat. Constant bloedverlies, en enorme eczeem. Ik heb overal jeuk, van mn rug tot aan m’n ooglid. Nu hormoonzalf gekregen om te kijken of dit verbeterd. Ik wil nog even volhouden omdat ik met de mirena ook na een half jaar klachten vrij was, maar als dit niet het geval is zal ik toch de kyleena moeten laten verwijderen.

30-11-2024 | Vrouw | 24

Bijwerkingen

paniekaanvallen vermoeidheid onzeker stemmingswisselingen labiel depersonalisatie

Ik kreeg enorm last van trillen, hartkloppingen en angsten. Kende mijzelf niet meer terug. Van een doortastende dame, werd ik een onzekere meid, die zelfs de kleinste beslissingen niet kon nemen. Werken, huishouden, niets lukte meer. Op aanraden van mijn moeder heb ik de kyleena laten verwijderen. De klachten namen toe: ik heb weken niet kunnen slapen en dacht dat ik gek w[lees meer...]erd. Oxazepam werd ingezet, ik was kapot. De ene angstaanval volgt de andere op. Ik heb ontzettende piekergedachten. Het lijkt wel of ik afkick...Ben nu bijna een maand verder en hoop zo dat het snel beter gaat.

12-11-2024 | Vrouw | 24
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Ik heb al een aantal jaar enorm veel last van menstruatiekrampen. Soms zo erg dat ik een dag vrij nam. Ik was er helemaal klaar mee. Met het feit dat ik een relatie kreeg en niet zwanger wilde worden dacht ik steeds meer aan anticonceptie. In de eerste instantie wilde ik niks met hormonen omdat ik daar slechte verhalen over heb gelezen. Eerst dacht ik dus aan de koperspira[lees meer...]al, want geen hormonen. Maar het kan juist je menstruatieklachten verergeren, en dat wilde ik juist voorkomen. Toen toch de hormoonspiraal overwogen, uiteindelijk gekozen voor de kyleena vanwege minder hormonen dan de myreena. In mei laten plaatsen. Ontzettend pijnlijk, maar wel korte pijn. Diezelfde dag nog veel gebloed door het wondje in de baarmoeder. De eerste paar weken af en toe lichte krampjes. de eerstvolgende menstruatie was vreselijk. Veel pijnlijker dan dat het al was, dus wat was een flinke tegenvaller omdat ik het deels heb genomen tegen menstruatieklachten. Maar gelukkig; hoe meer maanden volgden, hoe minder mijn menstruatieklachten werden. Het is nu november. Ik ben nu nog maar met een paar druppeltjes ongesteld icm met hele lichtje krampen af en toe. Ik ben er dus enorm tevreden mee omdat ik nu dus weer functioneer + het is anticonceptie. Verder ook helemaal geen bijwerkingen. Enorm happy!

23-09-2023 | Vrouw | 24
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
De Kylena een week geleden laten plaatsen, bij de huisarts, dat vond ik reuze meevallen. 2x Aleve genomen van tevoren en vond het wel een pijnlijk gevoel maar veel minder erg dan verwacht, net als hevige ongesteldheidskrampen maar dan maar voor een paar minuten. Helaas heel veel andere bijwerkingen de dagen na het plaatsen, het wordt steeds erger: duizelig, onstabiel, [lees meer...]hoofdpijn aanvallen, pijnlijke borsten, opkomende acne (dat ik echt nooit heb) constant stressgevoel, weinig energie en heel moe, down en afwezig. De krampen komen en gaan van dag tot dag, en wat spotting, dat heel erg meevalt. Het lijkt elke dag erger te worden, ben bang dat het door de hormonen komt. Ik denk dat ik hem er deze week weer uit laat halen omdat dit me het echt niet waard is helaas. Ken ook veel mensen die er geen bijwerkingen van hebben, dus is heel persoonlijk.

18-08-2023 | Man | 24
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Het zetten deed pijn door spanningen van mijzelf. Eerste 3 weken erna hevige buikpijn dat doorstraalde naar mijn rug en benen. 4 keer ibuprofen en 4 keer paracetamol slikte ik per dag. Ziekenhuis opgebeld en ze hebben gecheckt of de spiraal goed zat. De spiraal zat goed gelukkig. 4 weken na het zetten nog steeds hevige buikpijn, nog steeds veel pijnstilling nodig.

20-06-2023 | Vrouw | 24
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Even een positief verhaal, na alle horror verhalen hier te hebben gelezen. Het plaatsen was echt zo gebeurd en even een pijn scheut van 2 seconden. Ik moet de rest nog afwachten aangezien hij net pas geplaatst is. Maar de ervaren verloskundige had geen klem nodig en was echt zo gebeurd

07-06-2023 | Vrouw | 24
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Vanaf mijn 13e tot 20e heb ik de pil geslikt. Ik had tijdens mijn pubertijd vaak last van depressies, vermoeidheid en een heel laag libido. Toen ik erachter kwam dat dit door hormonen zou kunnen komen, ben ik hiermee gestopt. Wat een bevrijding! Ik had meer energie en mijn libido steeg enorm. Toen ik op mijn 23e een vriend kreeg, heb ik een koperspiraal genomen. Het zetten[lees meer...] was een HEL!! Het deed ontzettend veel pijn, maar ik dacht: dat gaat wel over. Dit heb ik een jaar geprobeerd, maar had steeds 2 weken last van enorme pijn en hevige bloedingen. “Dat gaat wel over” zei de huisarts… Niet dus. Na bijna een jaar proberen, ben ik overgestapt op de Kyleena. Dan maar weer wat hormonen. Het zetten was niet fijn, maar viel erg mee vergeleken met de koperspiraal. De eerste paar dagen voelde ik mij goed, maar al snel begon de ellende. Ik heb twee maanden non stop gebloed, begon weer niet lekker in mijn vel te zitten (zonder reden), had enorme buikkrampen en mijn libido daalde weer. Ik voelde me permanent chagrijnig, moe en elke vorm van aanraking voelde irritant. Spiraal heb ik laten nachecken en alles zat wel goed. Heb de Kyleena vanochtend toch maar eruit gehaald en wat een opluchting. Ik hoop dat ik snel weer mezelf ben.

22-01-2023 | Vrouw | 24
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Ik was erg zenuwachtig voor het zetten van de Kyleena. Pijnstilling ingenomen voor de zekerheid. Het opmeten deed geen zeer, de plaatsing was een vervelend gevoel wat 10 seconde duurde en viel uiteindelijk reuze mee (eens een positief verhaal ;) ) Daarna was het klaar en had ik geen klachten van buikpijn en kon gewoon verder met de dagelijkse bezigheden. Ik heb de spir[lees meer...]aal nu al langer dan 2 jaar en ben nog steeds erg tevreden. Weinig klachten en geen bijwerkingen.

03-12-2022 | Vrouw | 24
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Heb nu ongeveer 1,5 jaar geleden het Kyleena spiraal laten zetten omdat ik wou kijken of dit een groot verschil zou geven met de anticonceptiepillen die ik al 6 jaar innam (had hierbij een beetje last van gewichtstoename en af en toe sombere gemoedsrust, maar al bij al wel oké). Plaatsing was tijdens mijn ongesteldheid, pijnlijk maar erg kort, de gynaecoloog in het ziekenh[lees meer...]uis deed dit heel goed. In de dagen erna af en toe harde krampen gehad maar voor de rest viel het mee. Voordelen: ik hoefde er niet meer aan te denken, menstruatie is veel minder hard dan voordien, geen rechtstreekse negatieve mentale impact en merkbare verhoging in libido doorheen maandelijkse cyclus.. Na 5 maanden begon ik echter veel last te krijgen van acne op mijn gezicht en versnelde haargroei, waar ik voorheen nooit problemen mee had gehad. Na een jaar kreeg ik ook plots terug maandelijks (of meerdere keren per maand) bloedingen, soms heel onverwacht. Ik twijfel momenteel om het er te laten uithalen en opnieuw met de pil te beginnen, want de bijwerkingen hebben negatieve invloed op mijn zelfvertrouwen.

14-11-2022 | Vrouw | 24
Angst & paniekstoornis
Precies 10 maanden geleden heb ik mijn Kyleena spiraaltje laten plaatsen (januari 2022). Om te beginnen was het zetten van de spiraal een HEL. Het deed vreselijk veel pijn en de huisarts kwam niet door de baarmoedermond/opening heen. Op het moment dat ze zei dat ik naar de gynaecoloog moest in het ziekenhuis lukte het toch met een veel te harde duw. Na deze haast trauma[lees meer...]tiserende ervaring heb ik ongeveer 6 weken lang aanhoudend extreme buikkrampen gehad waartegen de sterkste pijnstillers niet meer werkten. Ik dacht dat de spiraal niet goed zat, maar na een echo in het ziekenhuis bleek dat niet het geval. Uiteindelijk ging de pijn over, maar slopen andere klachten erin. Ik kreeg last van dagelijkse angstige gevoelens en paniekaanvallen, pijnlijke borsten, een onrustige huid (met name op mijn bovenrug en schouders), emotionele huilbuien en een algemeen neerslachtig gevoel. Ik heb oxazepam gekregen tegen de angst-/paniekaanvallen, maar dit is natuurlijk geen oplossing. Nu ik haast niks meer durf en zelfs angst heb ontwikkelt om te gaan slapen, is het klaar. Ondanks dat ik erg tevreden ben over het gemak en de werking, weegt dit niet op tegen de psychische klachten die ik nu ervaar. Morgen laat ik het spiraaltje verwijderen in de hoop dat mijn klachten verminderen. Ik raad anderen aan om goed na te denken of dit de beste optie is voor jou. Als je gevoelig bent voor hormonen of psychische klachten, denk er goed over na!

04-11-2022 | Vrouw | 24
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Eind 2021 besloten een spiraal te laten plaatsen vanwege mijn relatie. Het plaatsen was prima en daarna heb ik altijd mijn regelmatige cyclus behouden. Wel met minder bloedverlies en iets langer. Ik had geen last van buikkrampen, acne, gewichtstoename, haaruitval etc. De spiraal werkte perfect. De enige en vervelendste bijwerking is dat ik heel depressief werd. Al binnen [lees meer...]een maand na het plaatsen merkte ik dat ik heel emotioneel werd en last kreeg van paniek en angstgevoelens. Ook in het openbaar had ik hier last van, waardoor ik in openbare ruimtes ook spontaan ontzettend emotioneel kon zijn. Dit had ook de nodige effecten op m'n relatie. De laatste 2 maanden dat ik de spiraal had, heb ik voornamelijk huilend in bed gelegen en weinig ondernomen. Mijn eetlust was ook vrijwel verdwenen en ik was veel misselijk. Na veel wikken en wegen besloten het eruit te laten halen. Wát een verschil. Dat is nu 1,5 maand (september) geleden en ik voel me weer als mezelf. Ik heb geen angst- of paniekaanvallen meer. Ik ben niet meer depressief en onderneem weer dingen. De grijze wolk die ik altijd ervaarde was verdwenen. Ik ben heel blij dat ik de spiraal heb laten verwijderen, het voelde als een enorme opluchting. De spiraal werkte perfect als anticonceptie maar mijn mentale gezondheid is belangrijker. Vriendinnen van mij ervaren geen effect op hun emotionele gesteldheid, dus het verschilt echt per persoon of die gevoelens aangewakkerd worden door de spiraal.

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2356) - Anticonceptie - overig
Champix (1164) - Verslavingsziekten
Venlafaxine (972) - Depressie - antidepressiva overig
Thyrax Duotab (878) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Mirtazapine (696) - Depressie - antidepressiva overig
Roaccutane (474) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (469) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (462) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (436) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (430) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)