Medicatieveiligheid voor jou

EFFECTIVITEIT

geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

geenzeer veel
buikkrampen depressief bloedverlies duizeligheid gewichtstoename vermoeidheid somber voelen acute hoofdpijn verlies van libido wazig in het hoofd

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Anticonceptie-pil heeft effect op emotie, maar hoe?

Wat is het effect van de anticonceptiepil op je lijf, brein en leven? "Je kan bijvoorbeeld moeilijker omgaan met stress", zegt biopsycholoog Estrella Montoya, die onderzoek doet naar de effecten van hormonen op de hersenen. In Stax&Toine vertelt ze over wat er wél en wat er nog niet bekend is over de bijwerkingen van de pil.

"De pil bevat twee hormonen, die ook in je lichaam voorkomen. Maar door elke dag een pil te nemen, zorg je ervoor dat die hormonen minder gaan schommelen. En dat kan er voor zorgen dat je andere effecten op de hersenen krijgt dan wanneer het schommelt".

Estrella Montoya, biopsycholoog (23-01-2020)

23-02-2024 | Vrouw | 29

buikkrampen

Vandaag voor de 2de keer mijn kyleena laten plaatsen. Heel veel angsten gehad voor de pijn, ik heb een zeer lage pijngrens dus ik heb best wel veel pijn gehad. Het zetten duurt mss max 3 tot 5 minuten.. geen prettig gevoel, eventjes blijven liggen op de behandeltafel(last van zweetaanval) maar na 5min was de pijn weg aan trekken. Ik had ervoor een pijnstiller genomen geen [lees meer...]idee of dit helpt. Nu na een halfuurtje terug thuis op bed gaan liggen en de krampen zijn weg aan trekken. De krampen zijn zoals je maandstonden maar dragelijk. De pijn was het waard! 5jaar safe en aan niks denken. Laat je dus niet afschrikken door de horror verhalen want het duurt echt maar paar minuutjes.. mijn ervaring is dus wel best cava.. succes allemaal! 🍀

07-12-2022 | Vrouw | 29
levonorgestrel (52mg)
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
plaatsing was erg pijnlijk en lange tijd (drie maanden) nog pijn en bloedingen gehad. Nu na een half jaar geen menstruatie meer (dat is wel positief). Af en toe krampen en gezwollen borsten, maar werkt nu naar behoren. Achteraf zou ik het echter niet nog een keer doen.

08-09-2022 | Vrouw | 29
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Dames, ik heb het een jaar geprobeerd… mijn advies; doe het niet! Ik heb me nog nooit zo ellendig gevoeld als afgelopen jaar. Het plaatsen was een hel. Zeker drie maand extreme pijn in lies en onderbuik gehad. De dokter zei dat ik even moest wennen en vooral volhouden omdat het lichaam eraan moest wennen. Ik had vaak rond mijn eisprong en menstruatie extreme buikpijn, zo e[lees meer...]rg dat ik twee dagen voor pampus op de bank lag. Beenpijn en lies pijn. Extreme misselijkheid, geen eetlust, maar het aller ergste: ik voelde me absoluut niet mezelf. Ik had echt depressie klachten, zelfs naar een psycholoog geweest… ik heb hem er uit laten halen na een jaar en direct na het verwijderen heel erg opgelucht gevoel. Leeg. Geen beenpijn meer, geen opgezette buik en geen pijn in mn lies. De dokter probeerxe mij nog om te praten om het even te proberen. Godzijdank is dit ding eruit. Wat een opluchting.

21-04-2022 | Vrouw | 29
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Eerst ging het prima, na een maand of 5 steeds neerslachtiger en ongeveer gewichtstoename van 1.3 kg per week. Geen eetlust meer, honds vermoeid, dikker worden, lager libido, veel krampen, elke dag spotting en puisten. Huisarts zei dat hij bijna zeker was dat het door de Kyleena kwam, gewisseld naar koper spiraal en dit is echt perfect.

22-07-2021 | Vrouw | 29
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Na lang gebruik van Mycrogynon 50 was ik toe aan wat anders. Ik wilde niet weer aan de pil dus koos ik voor een spiraal. Op internet had ik mijn onderzoek gedaan waardoor ik op Kyleena ben uitgekomen. Het zetten was geen pretje en pijn had ik dan ook zeker. In het begin had ik meer en vaker last van ongesteldheid en steken. Na een half jaar merkte ik dat dat minder werd ma[lees meer...]ar kreeg ik meer puistjes zowel in mijn gezicht, rug en borst er voor terug. Ook dat mijn haar eerder vet wordt. Waar ik voorheen 1 a 2 keer in de week mijn haar waste is het nu om de dag of soms iedere dag geworden. De bovenkant ziet er dan vooral vet uit. Daarnaast ben ik niet altijd even scherp wat ik daarvoor niet had. Alsof je niet meteen doorhebt wat er om je heen gebeurt en je hersenen niet alles snel kunnen verwerken. Heel frustrerend. Dit heb ik eerder ergens gelezen, mevrouw had de spiraal eruit laten halen en vervolgens nergens meer last van. Nu een jaar verder ben ik toch aan het nadenken om de spiraal te laten verwijderen maar ben nog in dubio wat dan de vervanger gaat worden.

17-10-2024 | Vrouw | 30

Bijwerkingen

eczeem somber voelen beklemming op de borst beangstigende gedachten

Het plaatsen van de spiraal viel erg mee en ook werd ik bijna nooit ongesteld, dat was prettig. Ik heb Kyleena een jaar gebruikt en in dat jaar had ik veel klachten (hormonale schommelingen). Ik voelde me vaak somber, snachts wel eens angstig en ook had ik last van een opgejaagd gevoel. Ik kreeg ook last van eczeem op mijn hoofdhuid. Dit laatste heb ik altijd al gehad maar[lees meer...] nu werd het erger. Ik heb het laten verwijderen en nu heb ik geen last meer van alle bijwerkingen..

12-09-2024 | Vrouw | 30

depressief acute hoofdpijn

Het zetten van de kyleena was niet pijnlijk en zo gebeurd. De eerste paar maanden waren wel oke’ wel veel bloedverlies en mijn cyclus was niet meer te pijlen en veel schimmelinfectie erbij. Toen kwam er angsten depressie somber bij dit was zelfs zo heftig dat ik niks meer durfde, geen snelweg meer durven rijden paniek aanvallen op feestjes of te veel mensen. Werd steed[lees meer...]s stillers was ook altijd boos of kon niet stoppen met huilen. Zag het nut niet meer zo somber en down. Kon zelfs niet meer werken. Nu is het spiraaltje er twee weken uit en voel alsof de zon weer is gaan schijnen en vind dingen weer leuk!! NOOIT meer voor mij hormonen ik ga op zoek naar alternatieven. Laat je goed informeren bij de huisarts zullen ze niet snel zeggen dat het aan het spiraaltje ligt.

05-08-2024 | Vrouw | 30

Bijwerkingen

bloedverlies hoofdpijn verminderd libido misselijkheid

Ik heb twee kinderen. Na 16 weken na de geboorte van de 2e de Kyleena laten zetten. Dit was voor mij pijnloos. Na het zetten van de spiraal begon het vloeien bij mij. Ik ben de eerste 3/4 maanden non stop heel erg ongesteld geweest. Af en toe een paar dagen dat ik heel eventjes geen bloeding had. Nu ben ik 9 maanden verder en duurt mijn ongesteldheid iedere keer 14 dagen. [lees meer...]Het vloeien is wel iets minder. Als de ongesteldheid voorbij is ben ik 1,5 week niet ongesteld en dan begint het weer opnieuw. Vlak voordat mijn menstruatie begint krijg ik hoofdpijn, misselijkheid en acne. Ik heb deze dagen voor mijn ongesteldheid ook een licht grieperig gevoel, mijn libido is ook laag. Sinds ik de spiraal heb, heb ik sowieso veel vaker hoofdpijn. Ik heb het nog een aantal maanden aangekeken maar de laatste 3 a 4 maanden zit er geen verbetering in. Ook niet in het bloedverlies. Ik laat hem deze week verwijderen en ik kan niet wachten tot deze er uit is. Ik ga dus opzoek naar een alternatief!

26-09-2023 | Vrouw | 30
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Eerste 4 maanden duurde mijn menstruatie lang 10-12 dagen. Dit menstruatie was licht en ik had geen buikpijn. Tussendoor wat lichte spotting, maar niet storend. Verder geen enkele bijwerking. Plaatsen heb ik niet gevoeld. Nu al 2 maanden geen menstruatie meer! Kan het iedereen aanbevelen! Vorige 2 spiralen waren Mirena en kreeg ik overbeharing, oogklachten, gewichtstoename[lees meer...]. Vandaar de keuze voor kyleena.

05-06-2023 | Vrouw | 30
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Ik ben 5 jaar geleden gestopt met de pil, omdat ik het toen na 10 jaar anticonceptie wel eens tijd vond voor iets anders. Met de pil had ik ook met regelmaat migraine met aura. Sinds ik ben gestopt met de pil en over ben gegaan op de Kyleena spiraal heb ik geen migraine met aura meer gehad! Dat is dus een voordeel. Helaas was de tevredenheid van de spiraal maar van relati[lees meer...]ef korte duur. Twee jaar heb ik 'genoten' van het niet meer ongesteld zijn en geen migraine meer, maar daarna begon de ellende. Ongesteld worden (wel regelmatig volgens de app die dit bijhoudt) vond ik een tegenvaller en het afgelopen laatste jaar van de spiraal heb ik wel 8x medicatie gekregen tegen een schimmelinfectie. Deze kwam telkens terug ongeveer 5 dagen voor mijn menstruatie. Dit was dan niet te verhelpen met een zalfje, maar daar moest ik een pil (fluconazol 150mg) innemen zodat de schimmel volledig uit mijn systeem was. Dit hielp dan wel, maar prettig is anders. Ook kreeg ik last van hormonale acné. Dus tijdens mijn eisprong én menstruatie had ik er veel last van. Dit betekent dus dat ik om de week met puistjes rondliep waardoor ik mij enorm onzeker en ongelukkig begon te voelen. Dit is nu ook de reden dat ik de spiraal er iets eerder dan de 5 jaar uit laat halen, omdat ik er helemaal klaar mee ben!

15-09-2022 | Vrouw | 30
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
7 maanden geleden de Kyleena laten plaatsen. Dit was 3 maanden na mijn bevalling. De verloskundige zei dat dit een goede anticonceptie was voor vrouwen die borstvoeding gaven, omdat het ‘alleen lokaal hormonen afgeeft’ (inmiddels ben ik erachter dat dit de grootste onzin is). Een week later begon ik weer met werken na zwangerschapsverlof. Meteen kreeg ik dagelijks last van[lees meer...] extreme vermoeidheid en migraine (vaak zag ik ‘sterretjes’). Omdat ik dus net weer aan het werk was, dacht ik dat mijn klachten daarmee te maken hadden en vertelde ik mezelf om gewoon even door te zetten. Dit heb ik 1,5 maand volgehouden. Ik voelde mij toen zó ellendig dat ik 4,5 maanden thuis heb gezeten met ‘burnout klachten’. Had naast de eerder genoemde klachten inmiddels ook last van (sociale) angst (durfde amper de deur uit), brain fog (voelde alsof ik zweefde, niet echt deelnam aan de wereld om mij heen), misselijkheid en stemmingswisselingen. Heb mij nog nooit zo alleen en onbegrepen gevoeld. Gelukkig kon ik nog wel zorg dragen voor ons zoontje, maar dit vergde wel veel van mij en ik was helemaal opgebrand. Vorige week kwam ineens het besef dat alles wel eens door het spiraal zou kunnen komen. Heb hem nu bijna een week eruit en merkte de eerste dag een enorm opgelucht gevoel op, alsof de ‘waas’ weg was. Wel heb ik nog veel andere klachten en las ik dat het herstel een paar maanden kan duren. Het lichaam moet weer zelf hormonen gaan maken. Voor mij was en is dit nog steeds een vreselijke ervaring. Iedereen reageert natuurlijk anders en gelukkig is dit niet voor iedereen zo!

10-07-2022 | Vrouw | 30
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Ik heb 4 jaar geleden voor de Kyleena spiraal gekozen, omdat ik gek werd van de moodswings door de pil. Eerst nuvaring geprobeerd, echter toch voor spiraal gekozen. De eerste twee jaar waren prima, geen ongesteldheid, voelde me beter en geen last van acné (voorheen ook nooit gehad). Echter nadat ik een SOA heb gehad in 2020, daarvoor behandeld werd en na de controle test[lees meer...] negatief bleek te zijn kreeg ik last van en ervaar ik nog altijd de bijwerkingen zoals boven beschreven: acné, stemmingswisselingen, pijn bij vrijen, ongesteld en een zeurderig gevoel in de onderbuik met momenten. Heel fijn dat de dokter me bij de controletest ook pas zei dat ik de spiraal er beter uit had kunnen halen, omdat de bacterie zich ook rondom de spiraal kan nestelen. Dus voor de dames die dit overkomt: laat de spiraal er uit halen voordat je behandeld wordt voor een SOA!! Ik ben er nog altijd niet gerust om en heb daarom vorige week nogmaals een test laten doen, in afwachting van de uitslag.... Al met al ben ik nog in twijfel om hem er toch uit te laten halen. Met spiraal kan je niks reguleren in ongesteldheid, ben ik wekelijks down doordat ik weer nieuwe puistjes (en vaak ook onderhuidse ontstekingen) er bij krijg, ik voor mijn gevoel niks meer kan eten waar mijn huid niet meteen op reageert zoals suiker, zuivel, alcohol... GRR!

03-07-2022 | Vrouw | 30
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Ik heb de Kyleena nu bijna 3 maanden en ik kan niet wachten tot ik hem er uit kan laten halen. Veel bloedingen, extreme krampen, pijn in de borsten, hoofdpijn, extreme vermoeidheid, depressie, extreem verlaagde libido en veel haaruitval. Ook last van brainfog/hersenmist (?) en flink wat kilo’s aangekomen. Voor de rest doet de Kyleena wel denk ik wat het moet doen, maar voo[lees meer...]r mij is het niet weggelegd.

07-04-2022 | Vrouw | 30
levonorgestrel (52mg)
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Enkele maanden na mijn bevalling een Kyleena laten zetten. Het zetten zelf viel me erg mee (het zal wel hebben geholpen dat ik al eens bevallen was en baarmoedermond dus iets minder nauw). In eerste instantie blij mee. Echter, kwam ik er na een half jaar achter dat de spiraal niet meer in mijn baarmoeder te vinden was! Na onderzoek bleek dat hij de baarmoeder had geperfo[lees meer...]reerd (doorboort) en ergens anders zat. Bizar! Doordat de Kyleena kleiner is, schijnt dit ook makkelijker te kunnen Gelukkig had ik geen pijn, maar moest vervolgens wel middels een kijkoperatie verwijderd worden. Enkele dagen moeten herstellen. Ik snap dit dit gelukkig niet vaak gebeurt, maar ik had ook nooit verwacht dat dit bij mij zou voorkomen. Gelukkig niet zwanger geraakt! Maar voor mij, geen spiraal meer.

01-04-2022 | Vrouw | 30
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Wat een geweldige uitvinding, had ik dit maar 15 jaar eerder geweten! Na 15 jaar veel buikpijn te hebben gehad op de eerste dag van de menstruatie, heb ik nu helemaal geen last meer van pijn. Alleen de hoofdpijn is gebleven. Het plaatsen was een heel raar en naar gevoel. Dit is is gelukkig maar kort. Hierna veel last gehad van flinke bloedingen. Dit duurde een maand. N[lees meer...]a de volgende cylus stopte het bloeden en werd het weer als normaal. Maar met bonus dat het bloeden steeds minder werd en na een half jaar kan ik nu ook zeggen dat mijn menstruatie gestopt is!

12-09-2021 | Vrouw | 30
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Omdat ik naar mijn 2e zwangerschap dwars door de pil zwanger ben geraakt besloten een spiraal te nemen. Ik zag er erg tegenop om hem te plaatsen maar hier totaal geen last van gehad. Na mijn zwangerschap had ik wel iets last van haaruitval, ook omdat ik 2 zwangerschappen dicht op elkaar heb gehad. Al snel kreeg ik forse kale plekken en ben ik 1.5 maand ongesteld geweest. B[lees meer...]esloten om hem te verwijderen. Zijn er meer vrouwen die last hebben van haaruitval en wanneer groeide het haar terug ?

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2356) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1454) - Depressie - antidepressiva SSRI
Paroxetine (1237) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1221) - Cholesterol
Sertraline (1207) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1164) - Verslavingsziekten
Venlafaxine (972) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (924) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (878) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (836) - Maagzuur - protonpompremmers
Roaccutane (474) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (469) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (462) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (436) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (430) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.