medicijnen

EFFECTIVITEIT

geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

geenzeer veel
buikkrampen depressief bloedverlies duizeligheid gewichtstoename vermoeidheid somber voelen acute hoofdpijn verlies van libido wazig in het hoofd

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Anticonceptie-pil heeft effect op emotie, maar hoe?

Wat is het effect van de anticonceptiepil op je lijf, brein en leven? "Je kan bijvoorbeeld moeilijker omgaan met stress", zegt biopsycholoog Estrella Montoya, die onderzoek doet naar de effecten van hormonen op de hersenen. In Stax&Toine vertelt ze over wat er wél en wat er nog niet bekend is over de bijwerkingen van de pil.

"De pil bevat twee hormonen, die ook in je lichaam voorkomen. Maar door elke dag een pil te nemen, zorg je ervoor dat die hormonen minder gaan schommelen. En dat kan er voor zorgen dat je andere effecten op de hersenen krijgt dan wanneer het schommelt".

Estrella Montoya, biopsycholoog (23-01-2020)

26-10-2022 | Vrouw | 24
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Tussen de vele negatieve ervaringen wil ik toch graag even mijn enorm positieve ervaring delen. Ik heb het Kyleena spiraaltje nu 2 jaar en ben er dus echt enorm tevreden over. Het zetten was inderdaad pijnlijk maar te doen met ibuprofen en de pijn was na anderhalve dag zo goed als weg. Sindsdien eigenlijk nergens meer last van gehad. Na een paar maanden bleef ook mijn mens[lees meer...]truatie uit, wat voor mij ook een groot voordeel is van dit spiraaltje. Daarnaast heb ik alleen het idee dat mijn huid wel licht onrustiger was (met name net na de plaatsing).

24-03-2022 | Vrouw | 24
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Ik heb vandaag mijn spiraal laten plaatsen. Ik keek er heel erg tegenop door alle horror verhalen die ik heb gehoord. En natuurlijk lees je alleen die op het internet.. ik heb mijn spiraal bij de gyno laten zetten en het was goed te doen. Het deed eventjes een beetje pijn, maar niet de helsepijn die ik altijd heb gelezen in vorige reviews (geloof niet alles wat je leest) E[lees meer...]n heb ook nog nooit een onderzoek o.i.d. gehad bij mn vrouwelijk geslacht. Ik ben sinds mijn 17e aan de pil (ben nu 24) en kreeg toen ik aan mijn nieuwe strip begon ineens migraine met aura (wat ik normaal nooit eerder heb gehad) ik dacht de 1e keer dat ik blind werd, heel angstig was ik. Maar ik heb de strip afgemaakt, wat ervoor zorgde dat ik 4 migraine aanvallen (met overgeven en al) kreeg in 3 weken tijd. Dus hoe kan dit? De huisarts wilde medicijnen voorschrijven om de pijn te verminderen, maar ik wil de oorzaak oplossen. Dus gestopt met de pil. En quess what? Geen migraine meer gehad. Ik heb 1,5 tot 2 maanden geen anticonceptie gebruikt, alleen een condoom, maar dit vind ik niet safe genoeg. Ik heb nu de Kyleena laten zetten vanwege de lage hoeveelheid hormonen. Nu in de gaten houden of ik weer migraine krijg, anders wordt het de koper spiraal. Het was een heel gedoe, dus hopelijk heeft iemand hier iets aan die in dezelfde situatie zit 😊

11-02-2022 | Vrouw | 24
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Hierbij mijn review na 4 jaar Kyleena. Het zetten was extreem pijnlijk en het duurde wel echt een halfjaar tot mijn lichaam aan het spiraaltje was gewend, veel bloeden en pijn. Na ongeveer een jaar blijven mijn menstruaties zo goed als weg. Wel spotting soms. Over het algemeen was ik wel tevreden buiten dat ik last kreeg van haargroei op plekken waar dit voorheen niet z[lees meer...]o was. Helaas na 3,5 jaar zijn mijn menstruaties weer terug. Het bloedverlies is minder heftig maar wel veel langer dus echt 10 a 15 dagen per maand, erg vervelend. Ook voel ik me sinds een jaar neerslachtig en een laag libido, ik weet natuurlijk niet zeker of dit door het spiraaltje komt. Ik maak toch een afspraak om het te laten verwijderen. Al met al heb ik bij dit spiraaltje het minste last gehad van de hormonen vergeleken alle anticonceptiepillen die ik geprobeerd dus dat is wel een voordeel. Maar helaas blijft het zoeken. Ik denk toch dat geen enkele vorm met hormonen geschikt is voor mij.

31-01-2022 | Vrouw | 24
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Sinds 2,5 jaar de kyleena, na heel veel verschillende soorten pillen te hebben gebruikt. Het zetten was even pijnlijk. Maar kwam voor mij over als een iets heftigere menstruatie. Ook word ik bijna niet meer ongesteld, heel soms wat bloedverlies. Wat natuurlijk heel fijn is! Alleen ben ik wel totaal mijn libido kwijt, en heb ik last van onderhuidse bultjes op mijn gezicht[lees meer...].. Ik zit erg te twijfelen om hem er uit te halen. Maar ja, wat word het dan? Ik wil niet terug naar de pil. En de koperspiraal lijkt me niet fijn aangezien ik veel verhalen hoor over pijnlijke menstruatie, of constant..

12-01-2022 | Vrouw | 24
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Na ongeveer 5 jaar lang de pil hebben geslikt, ben ik overgegaan naar het Kyleena spiraaltje. Het plaatsen viel me allemaal reuze mee, ik voelde wel wat maar dat was na 2 seconde klaar. Een week na de plaatsing had ik wel buikkrampen en ongeveer 3 maanden lang had ik last van spotting. Dit is volgens mij normaal, je moet je lichaam de tijd gunnen om er aan te wennen. I[lees meer...]k heb het spiraaltje nu ongeveer 3 jaar en ik ben er eigenlijk wel heel erg blij mee! Geen omkijken meer naar, zelden ongesteld en als ik ongesteld ben is het heeeeel minimaal, libido is verhoogd en verder heb ik geen klachten zoals haaruitval of acne. Enige nadeel is wel dat als je ongesteld bent, je dit niet kunt plannen en dat kon bij de pil wel. Kortom: ik ben er heel erg blij mee en ik had deze keuze eerder moeten maken!

30-12-2021 | Vrouw | 24
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Een jaar lang de Kyleena spiraal gebruikt en al vanaf het begin was dit niet fijn. Eerder een koperspiraal gehad en daarbij was de plaatsing onprettig, maar prima. Bij de Kyleena spiraal nog nooit zoveel pijn ervaren en ook erg veel gebloed tijdens het plaatsen. Ik kon niet meer op mijn benen staan en heb een week op bed moeten liggen. De hormonen hebben zo’n shock aan mij[lees meer...]n lichaam gegeven dat mijn darmen een erg pijnlijk gevoel gaven. Meerdere keren terug geweest naar de gynaecoloog om te kijken wat er aan de hand kon zijn en ze gaven aan dat ik prikkelbare darm syndroom zou hebben. Nooit eerder last gehad van mijn darmen tot de plaatsing. Na 6 maanden was de ergste pijn wel weg, maar nog steeds wel aanwezig. De laatste 3 maanden van de spiraal werd de buikpijn steeds erger en ook wat ik kon eten nam af, zoals gluten en lactose. Van alles sloegen mijn darmen op hol, wat erg veel pijn gaf. Na lang dubben toch besloten om het eruit te halen. Helaas was de Kyleena niets voor mij, maar voor anderen kan het wel iets zijn. Veel problemen gehad sinds de plaatsing en hopelijk verdwijnt dat allemaal snel.

09-03-2023 | Vrouw | 23
Buikpijn
Chronische rugpijn, acne, gehele tijd krampen en zelfs erger tijdens sporten. Inbrengen meest pijnlijke wat ik ooit heb meegemaakt. Constant infecties. Paniekaanvallen gekregen in deze periode. Complete ramp. Na 3 maanden eruit willen halen. Waren opeens de touwtjes weg. Echt een verschrikkelijke ervaring.

21-08-2022 | Vrouw | 23
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Na 5 jaar de mirena spiraal gehad te hebben ben ik overgestapt naar de Kyleena. De reden dat ik ben overgestapt heeft te maken met dat de Kyleena minder hormonen bevat en dit mij beter leek voor mijn lichaam. Nu 9 maanden verder kan ik niet wachten om de spiraal te laten verwijderen. De lichamelijke/ en psychische klachten die ik ervaar voor en tijdens mijn ongesteldheid z[lees meer...]ijn super heftig. Het begon met buikkrampen/ rugpijn. Nu kan ik hier nog wel mee dealen maar dit werd vervolgd door enorme mood swings met mega depressieve gedachtes en een leeg gevoel. Alsof ik in een waas leefde. Daarnaast is m’n buik nog nooit zo opgeblazen geweest als nu en heb ik op de meest gekke momenten hoofdpijn. Dan heb ik het nog niet eens gehad over mijn ongesteldheid die komt en gaat wanneer die er zelf zin in heeft. De onregelmatigheid van ongesteld worden geeft mij een super vervelend gevoel. Soms is het na amper 19 dagen alweer raak en kan het verschillen in duur van 6-10 dagen bloeden. Natuurlijk is ieder lichaam anders, maar ik kan in ieder geval niet wachten totdat hij eruit is en ben zeer benieuwd hoe mijn lichaam gaat reageren.

18-07-2022 | Vrouw | 23
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Ik slikte hiervoor ongeveer 5,5 jaar de pil maar ik had vooral in de stopweken last van migraine dus ik heb in maart dit spiraaltje laten plaatsen. Ik heb sindsdien geen migraine meer gehad, ik voel me minder moe, ik heb een veel hoger libido, ik heb een minder opgeblazen buik en ik heb geen stopweek meer waarin ik me vaak sneller verdrietig voelde. Verder ben ik helemaal [lees meer...]niet meer ongesteld geworden en heb ik geen last gehad van doorbraakbloedingen terwijl ik voor anticonceptie wel heel erg bloedde. Ik heb tot nu toe ook nog geen andere bijwerkingen, alleen sinds een paar weken best wel haaruitval maar ik weet niet of dat door het spiraaltje komt. Ik ben dus echt zeer blij met het spiraaltje en ik zou het zeker aanraden. Ik zou zelf alleen adviseren om hem in het ziekenhuis te laten plaatsen als je nog geen kinderen hebt gehad. De huisarts had bij mij veel moeite om hem te plaatsen al zit hij nu wel goed.

25-04-2022 | Vrouw | 23
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Ik heb nu een maand de Kyleena spiraal, tot nu toe ben ik in zijn algemeenheid zeker tevreden. Het plaatsen was geen pretje, maar de pijn ben je ook weer snel vergeten. De eerste dag heb ik nog flinke buikkrampen gehad, daarna de eerste week nog best heftig. Nu na een maand heb ik af en toe nog wel eens buikkrampen. Het enige vervelende is de bloedingen die ik nu heb, elke[lees meer...] dag heb ik kleine bloedingen. De huisarts vertelde wel dat dit 3-6 maanden kan duren. Ik hoop dat dit snel verdwijnt. Verder heb ik de eerst week last gehad van emotionele buien. Deze zijn nu opgehouden en ik kan zeggen dat ik mij super voel! Ik ben erg tevreden over het spiraaltje, ik voel er verder niks van en hoef ook nergens aan te denken.

30-01-2022 | Vrouw | 23
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Ik heb de Kyleena nu bijna 3 maanden, en ik ben erg tevreden. Het plaatsen van de spiraal heb ik bij de huisarts laten doen, dit was (zonder te overdrijven) een van de naarste pijnen die ik ooit heb gevoeld. Ik heb gegild, het zweet brak me uit en ik viel bijna flauw, maar het duurt wel echt maar een paar minuten. Na het plaatsen heb ik nog een paar uur zware krampen geh[lees meer...]ad en de rest van de dag doorgebracht op de bank, maar aan het einde van de dag had ik al nauwelijks last meer. Ook de dagen en weken na plaatsing heb ik nauwelijks iets gevoeld en ook geen bloedingen gehad. Sterker nog: na 3 maanden Kyleena ben ik nog steeds niet ongesteld geworden. Dit is echt heerlijk. Wel voel ik nog menstruatiekrampen en stemmingswisselingen in de week dat ik (denk ik) ongesteld zou moeten worden. Ook heb ik het idee dat ik krampen voel van mijn eisprong, ongeveer 2 dagen. Ik heb vanaf mijn 16e altijd de pil geslikt, dus ik heb geen idee wat mijn normale cyclus zou moeten zijn, maar ik denk dat de krampen daar vandaan komen. Al met al ben ik tot nu toe erg tevreden over de Kyleena, met name het feit dat ik niet meer ongesteld word. Het plaatsen zou ik volgende keer alleen niet meer bij de huisarts/zonder enige verdoving doen.

09-12-2021 | Vrouw | 23
Niet in de lijst
Help me out! Na mijn vorige relatie ben ik één jaar gestopt met de pil. Toen ik mijn huidige partner tegenkwam slikte ik dus geen pil en gebruikte wij simpelweg een condoom. Omdat het natuurlijk minder spontaan is heb ik ervoor gekozen de Kyleena spiraal te plaatsen. Het plaatsen an sich viel ontzettend mee. 2 dagen flinke buikpijn gehad maar dat was het ook wel. Na ruim 4[lees meer...] maanden weet ik niet of ik mijzelf er nu echt beter of gelukkiger door voel. Ondanks de lage dosis hormonen voel ik mij niet zoals van te voren. Mijn lichaam heeft ontzettend moeten afkicken en voor mijn gevoel, nu weer moeten wennen. Ook komen de kilo’s er sneller aan. Ik moet echt op mijn eten letten. Het is heel gek. Het heeft voordelen en nadelen en ik twijfel ontzettend of ik de spiraal laat zitten of alsnog laat verwijderen. Volgens de huisarts moet ik het ruim één jaar de tijd geven voor mijn lichaam om eraan te wennen. Iemand die zich hierin kan vinden?

05-12-2021 | Vrouw | 23
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Ik was erg bang voor het plaatsen na veel verhalen gehoord te hebben. Had 1 ibu en 1 paracetamol genomen en voelde nauwelijks iets van het plaatsen, alleen een beetje een klein gek krampje, maar het viel héél erg mee. Voordelen voor mij zijn: fijn dat je je geen zorgen meer hoeft te maken om de pil slikken, libido is verbeterd, gewicht meer in balans, humeur over het alg[lees meer...]emeen ook beter naar mijn idee. Nadelen: wat meer puistjes, hoofdpijn en mijn haar is dunner geworden, vooral bij mijn inhammen. Vooral dat laatste vind ik erg vervelend. Maar misschien is het ook stress. Lastig. Hebben mensen hier ervaring mee?

16-10-2024 | Vrouw | 22

Bijwerkingen

zelfmoordgedachten paranoia depressief buikkrampen emotionele afvlakking vermoeidheid

Ik nam de kyleena omdat ik al sinds mijn 11e last heb van zeer pijnlijke ongesteldheidsklachten. Mijn huisarts zei dat de kyleena deze klachten zouden verlichten. Daardoor nam ik de kyleena maar begon meteen na het zetten hevige prikkende (buik) pijn te krijgen in het baarmoedergebied, dit duurde 6 maanden. Ik ging terug en ging zelfs naar de gynaecoloog en die vertelde me[lees meer...] dat dat normaal was omdat je met de kyleena een wond veroorzaakt in de baarmoeder en dat dat bij sommige mensen minder snel herstelt. Vervelend dat ze mij dat niet aan het begin hadden verteld want mijn leven was hierdoor al veel veranderd: veel dingen afgezegd door de pijn. Verder werkte het goed als anticonceptiemiddel en was het fijn niet elke maand heftig ongesteld te worden. Echter veranderde mijn persoonlijkheid en mijn perceptie op de wereld. Ik werd steeds vermoeider, lustelozer, minder zin in het leven, geen seks drive. Geen ‘eigen wil’ leek het wel, ik was een lappenpop geworden. Ik deed niet meer aan mijn hobbies etc. Ik zat ondertussen in een relatie en op een gegeven moment ging de relatie uit en ik verhuisde ondertussen naar een andere stad. Ik werd heftig depressief en begon ook erge last te hebben van ongesteldheidskrampen ook al had ik de kyleena. Ik begon last te krijgen van de typische PMDD klachten zoals overprikkeld, emotioneel instabiel, wantrouwen. Ook begon ik soms onregelmatig te bloeden. Uiteindelijk kreeg ik psychotisch depressieve klachten zoals paranoïa, geen vertrouwen meer in de wereld, geen connectie meer met de wereld, hopeloos gevoel, suïcidaal, ik kon geen blijheid meer ervaren en huilde alleen maar, ik was uitgeput. Dit duurde 12 maanden waarna mijn moeder wilde dat ik de kyleena eruit haalde want misschien had het daar iets mee te maken. Ik liet hem er met veel tegenzin uithalen omdat ik wantrouwen naar alles had dus ook verandering: meteen die dag en de dat erna veranderde er iets in mijn lichaam en perceptie op de wereld. Het voelde opluchtend, mijn lichaam kon zich weer relaxen. Ik kon me blij voelen en hoopvol. Ik voelde me weer normaal. Ik moest mijn vertrouwen in de wereld en mezelf wel weer langzaam opbouwen maar ik voelde me weer als mezelf en besefte me dat ik me al 2 jaar met die kyleena niet mezelf had gevoeld. Dat ik me afgevlakt en kleiner gemaakt voelde. Ik nam hem op mijn 20e en liet hem eruit halen op mijn 22e.

20-03-2023 | Vrouw | 22
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Ik heb de kyleena op mijn 17e laten zetten. Met 2 paracetemols viel de pijn nog enigszins mee en heb ik de eerste jaren vrij weinig problemen ervaren. Maar, vanaf het vierde jaar kreeg ik last van continue bloeden en had ik regelmatig vaginale afscheid. Op een gegeven moment bloedde ik elke dag. Ik heb toen een SOA test gedaan voor de zekerheid, zodat ik wist dat hier niet[lees meer...] hieraan kon liggen. Deze was negatief, maar de bloedingen bleven aanwezig en de huisarts raadde mij ook niks anders aan om te doen. Uiteindelijk heb ik 9 maanden later ervoor gekozen een check te doen bij de gynacoloog, blijkbaar was deze dichterbij de vagina komen te liggen en was de betrouwbaarheid daardoor ook afgenomen (was dus helemaal niet goed geplaatst). Ik heb hem direct laten verwijderen, wat tevens erg pijnlijk was (veel pijnlijker dan het inbrengen voor mij persoonlijk). Intense krampen hield ik er nog aan over. Ergens voelde het erg opluchtend om hem te laten verwijderen, ik denk dat ik het voor nu dan ook gewoon hou bij het gebruiken van een condoom met mijn vaste vriend. Voelde ook alsof mijn lichaam onbewust onder constante stress zat, wat nu niet meer het geval is. En ik heb persoonlijk erg veel geluk gehad dat ik niet zwanger was geworden uiteindelijk. Mocht je een vaste partner hebben: vraag jezelf dan terecht af of je zoiets je eigen lichaam aan wilt doen.

07-11-2022 | Vrouw | 22
Anticonceptie / zwangerschapspreventie

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2356) - Anticonceptie - overig
Champix (1164) - Verslavingsziekten
Venlafaxine (972) - Depressie - antidepressiva overig
Thyrax Duotab (878) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Mirtazapine (696) - Depressie - antidepressiva overig
Roaccutane (474) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (469) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (462) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (436) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (430) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)