Medicatieveiligheid voor jou

EFFECTIVITEIT

geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

geenzeer veel
versuft hartkloppingen gewichtstoename hallucinaties vermoeidheid ongerustheid moeite met opstaan depressief waanideeën chronische vermoeidheid

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (39 meningen)
Onrust (39 meningen)
Psychische klachten (21 meningen)
Psychose (11 meningen)
Schizoaffectieve stoornis (3 meningen)
Schizofrenie (2 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Quetiapine (Seroquel)

Bojan Nikolik (01-04-2015)

Invloed van genen op medicatie

Antipsychotica medicijnen beïnvloeden de werking van zenuwcellen in de hersenen en helpen je om weer uit de psychose te komen. Ze hebben geen genezende werking; ze nemen de oorzaak van de psychose niet weg en lossen achterliggende problemen niet op. De medicatie zorgt ervoor dat angst en agitatie worden gedempt. Antipsychotica komen vaak met veel bijwerkingen en het kan vaak lang duren voordat duidelijk is of het ook goed helpt tegen de psychotische symptomen.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan een mogelijkheid bieden voor de patiënt om samen met zijn behandelaar de geschikt medicijn te vinden.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

15-03-2025 | Man | 63
Angststoornis
Ik heb ongeveer 35 jaar met slaapproblemen te maken gehad. Alle homeopathische- en slaapmiddelen gebruikt. Ik gebruik sinds 8 jaar quitiapine en heb geen nacht meer wakker gelegen. Dus ik ben met dat middel heel erg geholpen.

11-03-2025 | Man | 28

chronische vermoeidheid

Ik heb niet echt alles door genomen, maar die tentin moet je laten, voorheen had je amfexa en dat werkte 10malen beter, lisdexamfetamine is opzicht nog te overwegen, maar al en al ik gebruik ook al jaren van alles en geprobeerd, uitendelijk vind je wel de juiste methode al is het cbd olie of medische wiet, het is allemaal gewoon bende achteraf. Ik ben ook geneigd om een ke[lees meer...]tamine behandeling aantevragen omdat ik ook al jaren gedoe heb.

28-02-2025 | Man | 33

Bijwerkingen

moeite met opstaan liedjes in het hoofd 24/7 pijnlijke spieren versuft oorsuizen

Ik probeer zo kort als mogelijk mijn ervaring te delen, in de hoop hiermee anderen te helpen zoals ik geholpen ben met kleine tips en ervaringen vanuit anderen vanuit forums zoals deze. Daarnaast geeft het inzicht in mijn situatie, waardoor ik misschien beter geholpen kan worden. Ook eindig ik onder met een vragen/vragen: Diagnose ADD + Angststoornis. Man 32, bijna 33 j[lees meer...]aar. Bijna 15 jaar; Tentin (Dexamfetamine) 10mg 2/3 x daags, Citalopram 30 MG, 5 miligram melatonine. 2 jaar geleden na dagelijks meerdere keren duizeligheid cold Turkey gestopt met antidepressiva citalopram (niet dat ik verwacht dat dit middel ooit wat voor mij gedaan heeft? Ik hoorde namelijk 24/7 gedachtes over van alles en nog wat tijdens gebruik van dit medicijn, deze pil maakte mij echter wel altijd enorm vermoeid de gehele dag en vooral in de avond). 1 grote fout; enorme cognitieve klachten en slapeloze nachten. Andere huisarts ( eigen huisarts op vakantie)mij weer op andere antidepressiva gezet namelijk sertraline; minder hartkloppingen en minder vermoeidheid, tijdens elke keer opstaan duizeligheid en alsnog weer niet kunnen slapen, vaak pas na het nuttigen van alcohol. Of met geluk een paar uurtjes door slaapmiddelen; Valdispert, GaBa en melatonine te combineren in hoge dosis. Eigen huisarts opnieuw citalopram; slaapklachten bleven en wederom veel duizeligheid. Dus weer afbouwen en Quetiapine 25 mg voorgeschreven waardoor ik wel even weer kon slapen. Cognitieve klachten ontstonden al weer na afbouw citalopram dus arts Venlafaxine uitschrijven. Aangezien GGZ wachtlijst half jaar was en ik in nood zat. 2de domme fout, nadat huisarts me vertelde dat mogelijk de dosis wel verhoogd zou moeten worden van venlafaxine aangezien 37,5 mg niet gelijk zou staan aan de 30MG Citalopram. Vanuit alle wanhoop om de cognitieve klachten te dempen ik zelf tot 4 capsules genomen. Eindelijk rust, dacht ik... Maar is ook tinnitus ontstaan, plus nieuwe klachten. Duizeligheid verdween langzamerhand, maar kwam later jammer genoeg weer compleet terug. 24/7 liedjes in mijn hoofd gekregen. Bij de minste beweging, spieren overbelast. Venlafaxine ging na een half jaar zo goed werken dat ik niet niet meer kon denken. Eindelijk wachtlijst voorbij en intake bij GGZ arts. Inmiddels de ziektewet in kunnen komen vanwege werkloosheid door faillissement werkgever en uitleg gehele situatie aan meerdere uwv contactpersonen. Venlafaxine en tentin geen goede combinatie! Tentin versterkt noradrenaline en Venlafaxine remt de heropname er van. Vermoed dat spierklachten hier vandaan ontstonden. 3de fout; starten met meerdere medicatie kort achter elkaar zodat nu niet te achterhalen welke bijwerkingen vanuit welke medicatie voor komen. Imiddels in ongeveer een half jaar langzaam afgekickt van de antidepressiva venlafaxine. Dit was een hel! Veel ontwenningsklachten waaronder slapeloosheid, duizeligheid, zweten, pijnlijke spieren en nog steeds 24/7 liedjes in mijn hoofd en van alles en nog wat. Plus medicatie afbouw; de nodige afbouw miligrammen zelf moeten samenstellen. Door capsules open te halen, balletjes eruit, sorteren en 1 voor 1 opnieuw in capsule stoppen tot juiste afbouwdosering is bereikt met een pincet. Klote werk wat ze je niet vertellen als de arts je de medicatie voorschrijft. Laatste afbouw van 20 mg tot 0 was wel mogelijk in pillen te regelen. Na afbouw antidepressiva venlafaxine; duizeligheidsklachten drastisch afgenomen. Enkel zo nu en dan nog eens in de week in de ochtend misschien. Pijnlijke (gespannen) spieren, snel overbelast enorm verminderd. Voorheen klacht bij enkel een kleine wandeling, niet overbelast bij meerdere wandelingen in de week van 1 uur. Tinnitus klachten verminderd, jammer genoeg nog wel aanwezig... (Tinnitus verdwijnt nooit zegt men) Nog wel 24/7 liedjes in mijn hoofd. Slaapproblemen Angst klachten toegenomen In week 8 kreeg ik plots steken in mijn hoofd en werden de bekende brainzips enorm versterkt. Ook enorme ontecontroleren doemgedachtes. Door 5-HTP en Saffraan in te nemen verdwenen deze klachten. Door Quintiapine werd het effect tentin altijd gedempt. Ook had ik veel moeite met uit bed komen en tijdens op en afbouw spierklachten. Toen ik in week 9 niet meer kon slapen en de dag erna slecht 2 uurtjes terwijl ik valdispert, gaba, melatonine en 75 mg Quentiapine had ingenomen. Was ik klaar om euthanasie voor psychisch leiden aan te vragen. Vanuit wanhoop mijn stiefvader (met pensioen) midden in de nacht geapt of ik hem kon spreken en dat ik wanhopig ben vanuit o.a. de slapeloosheid en de 24/7 liedjes in mijn hoofd horen. De dag erna hebben we gesproken en heeft hij mij aangeboden tijdelijk weer bij hem en mijn moeder in huis te komen. Met veel wandelen, goede zorg, begrip en ondersteuning zit ik nu op enkel 3,125 mg Quentiapine (gesneden tot 1/8steen afgewogen miligram weegschaal bol.com), overige afbouw medicatie 300 capsules besteld via GGZ arts bij Transvaalapotheek Den Haag die ze op 0,5 miligram maakt. Zelf betaald, wordt niet vergoed. Het doel is om zo min mogelijk medicatie in de toekomst te slikken. Ik heb de mazzel dat mijn stiefvader na een aflevering van pointer zich heeft verdiept in het boek; minder slikken van Remke van Staveren te lezen. Samenvatting: fouten/ervaringen die ik gemaakt heb en anderen voor wil waarschuwen. 1. Antidepressiva cold Turkey stoppen - rustig afbouwen in overleg en begeleiding van je arts ook met andere antipsychotica of middelen! 2. Vanuit jezelf de aangeboden dosis verhogen. 3. Meerdere middelen tegelijk of kort achter elkaar opbouwen (het duurt nou eenmaal een tijd voordat medicatie werkt, maar vooral dat je het kunt beoordelen wat voor jou werkt) 4. Gebruik eerst mindfullness, cognitieve gedragstherapie of desnoods natuurlijke hulpmiddelen voordat je ooit aan medicatie begint! 5. Lees het boek wat ik heb aangeraden! Mijn leven staat momenteel stil. Mijn carrière kan ik wel voorbij zeggen. Ik maak me enorm zorgen over de toekomst. Ziet mijn vriendin nog wel een toekomst met me? Kan ik met mijn problematiek überhaupt ooit nog wel werken? Het leven is al zwaar laat staan als je niet kunt slapen. Ik ben bang of het mijn überhaupt nog wel lukt om ooit net als vroeger vanuit mezelf te slapen. Ik ben inmiddels wanhopig en radeloos. Vanacht heb ik geen oog dicht gedaan. Mijn vraag; Mijn doel is om ooit weer te kunnen slapen zonder gebruik van een slaapmiddel. Ik ga niet aan de pammetjes en benzo's aangezien deze zwaar verslavend werken ik als ADD'er aardig verslavingsgevoelig ben. Is het ooit iemand gelukt om van Quentiapine weer af te komen? Tentin is een middel waar ik niet zonder kan. Is het mogelijk om überhaupt met het gebruik van dit middel daarnaast een normaal gezond slaappatroon weer te creëren? Zijn er mensen die tentin slikken en daarnaast prima kunnen slapen? Ik hoor graag van iedereen! Hoop dat ik snel weer een normaal leven mag leiden.

20-02-2025 | Vrouw | 35

versuft

Ik slik Quetiapine in verband met chronische slaapproblemen hiernaast slik ik ook weer zopiclon maar dat hebben de artsen liever niet. Liever schrijven ze je deze rommel voor omdat het niet verslavend zou zijn. Alle bijwerkingen op de koop toe. In het begin flinke gewichtstoename +10kg. Inmiddels zit ik door een periode van chemotherapie en bestralingen tegen ondergewicht [lees meer...]aan maar toch. Sochtends functioneer ik slecht. Mijn menstruatie blijft al ruim 1,5 jaar uit en ik heb last van slaapverlammingen. Sindskort staat dan ook in het farmaceutisch kompas dat het áfgeraden word dit middel voor te schrijven bij slaapproblemen. Ik zat op een gegeven moment op 100mg en ging alleen maar slechter slapen, nachtmerries en ga zo maar door. Ben nu al even op eigen initiatief aan het afbouwen en slik nu tussen de 25 en 50 mg naar gelang de spanning die ik over de dag heb ervaren maar vaker 25 dan 50. Ik hoop half maart volledig van dit middel af te zijn en enkel op de zopiclon te kunnen slapen. Merk sowieso al dat ik betere nachten maak op minder hoge doseringen.

20-02-2025 | Vrouw | 18
quetiapine (200mg)
Psychose
Ik heb zelf al 3 jaar nu de de diagnose borderline persoonlijkheidsstoornis. 3 jaar geleden kreeg ik mijn eerste psychose en werd ik opgenomen, ik kreeg geen medicatie zoals antipsychotica toen. In dat jaar nog een psychose gehad met klinische opname en toen gesproken met een andere psychiater die mij wel een antipsychotica aanraadde ook vanwege stemmen in mijn hoofd en[lees meer...] dingen zien die er niet waren, na mijn opname ben ik naar een andere psychiater gegaan en zo gestart met wat verschillende proberen, tot quetiapine kwam, het heeft echt mijn leven gered. Ik ben na een korte periode wel naar een hoge dosering gegaan van 400mg met langwerkende afgifte omdat de andere vrij snel geen effect meer had. Ik heb geen psychose meer gehad, ervaar geen overheersende stemmen in mijn hoofd en wanen en hallucinaties komen ook nauwelijks meer voor. Ik ben er zelf wel 20 kilo van aangekomen, ik was 55 kilo en nu rond de 75 (ik ben 175). Zit nog wel gewoon op gezond gewicht maar als je van jezelf al overgewicht hebt en begint met quetiapine moet je denk ik wel extra opassen met eten etc. Mijn ervaring ermee al 2 jaar lang heel erg positief!

09-02-2025 | Vrouw | 37

Bijwerkingen

versuft traagheid verminderde zin in seks toename eetlust gebrek aan energie gebrek aan emoties

In een periode dat ik een mentale inzinking had als gevolg van veel stress en weinig zelfvertrouwen, tegenslagen en slechte nachtrust ben ik opgenomen in het ziekenhuis. Ik ben gestart met 900 mg quetiapine en hierbij kreeg ik op het begin ook nog lorazepam. Mijn dag bestond alleen maar uit wakker worden, ont-zombie-en en weer medicatie. Als ik er op terug kijk heeft deze [lees meer...]strenge aanpak wel mijn leven gered. Ik kan nu meer van het moment genieten en ben veel minder paniekerig, heb geen sociale angsten meer en slaap beter waardoor ik emotioneel stabieler ben. Ik krijg nu nog 50mg wat voor mij heel weinig is, maar alsnog voelt het als een hele drempel om er vanaf te komen. Ik heb zo vastgehouden aan dit medicament dat ik amper durf te geloven dat ik ook zonder kan proberen. Ik probeer het nu soms af te bouwen, maar de dag daarna is mijn lichaam zo ellendig, misselijk, akelig gevoel in mijn hoofd en een sugar rush onophoudelijk en diarree. Ik ben er dus nog mee bezig. Soms vergeet ik even dat je sommige medicijnen als mens gewoon altijd nodig zal hebben, als gevolg van tekorten in je systeem of als ondersteuning om je leven minder zwaar maar lichter te maken.

05-02-2025 | Man | 25
Niet in de lijst
1 tot 3 tabletten als nodig (ivm slapen). Werkte goed voor een aantal weken. Nu geen effect meer. 3 stuks helpt niet met moe worden en in slaap vallen.

03-02-2025 | Man | 55
quetiapine (12mg)
Slapeloosheid
Voor mij werkt de quetapine goed. Ik heb het idee dat ik weer kan functioneren. Ik slik 12mg sinds augustus. Ivm gewichtstoename ben ik gaan sporten en op mijn eten gaan letten. Dus ipv toename ben ik nu op een gezond geweest.

16-01-2025 | Man | 23

Bijwerkingen

waanideeën angst verhoogde hartslag hartkloppingen

Niet gebruiken mensen, je slaapt er niet door je valt flauw. Op de laagste dosis al verhoogde hartslag, hartkloppingen en het gevoel dat mensen me bang willen maken. Ik heb het voorheen 6 maanden gebruikt en had niet door dat het mijn psychose alleen maar verlengde en erger maakte. Ik wou het na 2 jaar nog een kans geven maar dit middel is gewoon mislukt en gevaarlijk. Ik [lees meer...]raad je eerder aan om olanzapine te gebruiken.

09-01-2025 | Vrouw | 46
Niet in de lijst

zombie gevoel somber voelen

Vanwege een lange episode van nauwelijks slapen en burn-out heb ik na alle slaapmedicatie die er bestaan te hebben geprobeerd , 14 jaar geleden dit middel voorgeschreven gekregen. Hierdoor kreeg ik weer rust in mijn hoofd. In eerste instantie van de fabrikant seroquel en later van diverse fabrikanten. Ik merkte verschil in de werking en bijwerkingen van wat het zelfde mid[lees meer...]del zou moeten zijn. Bij de apotheek afgesproken dat ik als ik ze zelf zou betalen alleen de Aurobindo zou krijgen want daar slaap ik het beste op en verder weinig bijwerkingen. Nu bleek een aantal weken geleden dat de verpakking en tabletten zijn veranderd, het zijn kleine witte tabletjes geworden. Het RVG nummer is gewijzigd wat hier betekend dat de hulpstoffen en de fabrikant zijn veranderd. Ik voel me bij deze tabletten helemaal niet fijn, een zombie en ik heb nergens plezier in. Ik vind het zo jammer dat er zo onzorgvuldig met patiënten wordt omgesprongen. Het iedere keer moeten wisselen van merk was al heel erg vervelend, nu dacht ik goed te zitten door ze zelf te betalen… Ik ben ze nu aan het proberen af te bouwen omdat nu het middel erger is dan de kwaal en ook omdat ik niet meer zo afhankelijk wil zijn van de grillen van de farmaceutische industrie.

19-12-2024 | Vrouw | 55
quetiapine (25)

versuft

Vanwege overgang in en doorslaap problemen. 3 jaar lang geen enkele nacht door geslapen. Bij 1e nacht gebruik meteen weer geslapen, in het begin bij te laat innemen duf in de ochtend. Maar wel goed kunnen reageren. Meer het gevoel dat je moeilijk uit bed kan komen. Verder geen bijwerkingen.

03-12-2024 | Man | 57
quetiapine (25)

rustiger voelen rusteloze benen

Hallo, Ik ben zeer tevreden van quetiapine. Ik gebruik het voor mijn bipolaire stoornis. Vooral de pieken worden afgevlakt. Ik moet dit medicijn gebruiken omdat ik afhankelijkheid -verschijnselen heb met verslavende medicatie. Echter, dit medicijn geeft mij ook een zeer prettig ‘high’ gevoel in mijn hoofd. Dit staat zelfs vermeld in de bijsluiter, specifiek voor mensen [lees meer...]met afhankelijkheid problemen. Ik voel me er alvast zeer ‘lekker’ bij en het helpt voor mijn bipolariteit.

29-11-2024 | Man | 45
Slapeloosheid
Vorig jaar met dit middel gestart tijdens een heftige periode met depressieve klachten en slaaploosheid. Ik durf te zeggen dat het mijn leven gered heeft. De eerste keer was even eng om in te nemen. Ik kreeg ook hartkloppingen en angst, maar later bleek dit in mijn hoofd te zitten. Na een goed gesprek met de psychiater nogmaals geprobeerd en het sloeg aan. Wat een vera[lees meer...]deming, ik slaap heerlijk en geen enkele bijwerking, ben ook niet duf de volgende ochtend. In tijden dat het beter gaat slik ik maar 12,5 mg. Bij meer stress en spanning mag ik ophogen tot 75 mg.

21-11-2024 | Man | 29
quetiapine (300mg)

gewichtstoename verminderd libido

Ik had de hoop opgegeven dat ik ooit medicatie zou krijgen die voor mij zou werken. Ik heb mijn leven terug gekregen door dit medicijn. Ik voel mij stabiel en gelukkig en doe weer volledig mee in de maatschappij. Ten tijde van het opbouwen voelde ik direct dat dit medicijn mij rust gaf eveneens als emotionele stabiliteit. Wel ben ik 12kg aangekomen, maar inmiddel[lees meer...]s wel weer 5kg afgevallen wat niet makkelijk is aangezien ik persoonlijk veel eetlust kreeg als bijwerking. Ik had het kunnen waarderen als ik hiervan op de hoogte werd gebracht voordat ik aan dit medicijn begon. Afvallen tijdens het gebrek van dit medicijn kan, maar kost wel extra moeite. Ook wel verlies van libido, het is niet helemaal weg maar wel merkbaar minder. Medicijn voor mij deze twee bijwerkingen, vervelend maar om mij weer "normaal" te mogen voelen is dit voor mij een kleine prijs om te moeten betalen. Veder voel ik mij dankzij dit medicijn erg goed, zo dankbaar dat het werkt!

21-11-2024 | Man | 27
quetiapine (300mg)

vermoeidheid

Ik heb goede ervaringen met het gebruik van Quetiapine. Ik gebruik het nu 1.5 jaar en het heeft mijn leven deels in positieve zin veranderd. Vanaf ongeveer mijn puberteit ontwikkelde ik bipolaire klachten en had ik veel periodes in het jaar een sombere stemming, ik dacht dat dit normaal was en wist niet beter. Door zelf dokteren en het gebruik van cannabis kon ik dit[lees meer...] een lange tijd onderdrukken, maar de doseringen werden te hoog waardoor ik uiteindelijk zelfs een psychose heb gehad. Na de opname heb ik eerst o.a. Olazapine en Lithium gekregen, maar daar kreeg ik vervelende bijwerkingen van. Seroquel was het derde medicijn en eigenlijk had ik toen de hoop al opgegeven. Vanaf dag 1 sloeg Seroquel bij mij onwijs goed aan en eigenlijk heb ik sindsdien geen stemmingswisselingen meer gehad. Stukje voor stukje heb ik aan mijn routine gewerkt en inmiddels kan ik full time werken en ik sport met hoge regelmaat en intensief. Ik gebruik dagelijks de 300MG geleidelijke afgifte en voor het slapen neem ik de 25mg snelwerkende variant. Ieder medicijn werkt voor iedereen natuurlijk anders, waar anderen bijvoorbeeld meer baat hebben bij Lithium. Voor mij is dit een goed medicijn en ik voel mij over het algemeen relaxed en heb ook nog steeds plezier in bijvoorbeeld mijn hobby’s.

19-11-2024 | Man | 66

Bijwerkingen

hallucinaties spierkrampen 's nachts verhoogde hoeveelheid zweten

Daar ik veel slaaptekort heb en pyschiche klachten heb, heeft de Pyschiater van GGZ-regioteam Frailty ouderenzorg NHN deze medicatie voorgeschreven gekregen, bij eerste inname van 12.5 MG veel klachten gekregen pijn in benen hele dikke benen en paniekaanvallen en verslechtering van geestelijke aandoening, en nog wel paar meer klachten

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2359) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1460) - Depressie - antidepressiva SSRI
Paroxetine (1239) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1221) - Cholesterol
Sertraline (1209) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1165) - Verslavingsziekten
Venlafaxine (972) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (926) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (878) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (836) - Maagzuur - protonpompremmers
Roaccutane (475) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (470) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (463) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (436) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (430) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.