Medicatieveiligheid voor jou

EFFECTIVITEIT

geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

geenzeer veel
gewichtstoename emotionele afvlakking verhoogd cholesterol overgewicht zombie gevoel gevoelloos in hoofd waanideeën versuft toename van triglyceriden slapeloosheid

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Bipolaire stoornis (21 meningen)
Schizofrenie (4 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Olanzapine (Zyprexa)

Bojan Nikolik (18-03-2015)

Invloed van genen op medicatie

Antipsychotica medicijnen beïnvloeden de werking van zenuwcellen in de hersenen en helpen je om weer uit de psychose te komen. Ze hebben geen genezende werking; ze nemen de oorzaak van de psychose niet weg en lossen achterliggende problemen niet op. De medicatie zorgt ervoor dat angst en agitatie worden gedempt. Antipsychotica komen vaak met veel bijwerkingen en het kan vaak lang duren voordat duidelijk is of het ook goed helpt tegen de psychotische symptomen.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan een mogelijkheid bieden voor de patiënt om samen met zijn behandelaar de geschikt medicijn te vinden.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

11-11-2024 | Man | 33
olanzapine (15mg)
Autisme

gewichtstoename

Ik heb autisme met psychose-gevoeligheid. Helpt bij betrekkingsgedachten, waanideeën en overprikkeling. Zorgt voor gewichtstoename, maar motiveert daarom om gezonder te eten en meer te bewegen. Al met al zeer tevreden over dit medicijn. Ik slaap er heel goed door, terwijl ik door overprikkeling / lichte manie vaak hele nachten niet slapen kon. Onderprikkeling is echter wel[lees meer...] vaker aan de orde van de dag, maar ik vind dit juist fijn want het moedigt aan om prikkels op te zoeken en dus voor meer levenslust. Vraagt dus wel wat discipline, maar daar kunnen zorgverleners (psychologen, diëtisten etc.) goed bij helpen.

22-10-2024 | Vrouw | 44

gewichtstoename

Had lang stemmen in mijn hoofd. Sinds gebruik dit middel rust in mijn hoofd. Helaas alleen erg gewichtstoename en geen verzadiging gevoel meer met eten. Maar verder super middel. Nog steeds weegt het gewichtstoename mi der zwaar dan de klachten voor gebruik. Dus blij met verdere werking

16-10-2024 | Man | 55
Niet in de lijst

gewichtstoename

De olanzapine werkte goed. 5mg 's avond voor het slapen gaan. Werkt bij mij tegen overprikkeling. Na jarenlang, meer als 5 jaar, gebruik gestopt. De reden hiervoor is dat mijn gewichtstoename onbeheersbaar werd. Ik ben 55 jaar maar leef en train als een topsporter, verbrand 3000 calorieen per dag met de sport en toch kruipt het gewicht eraan. Stoppen was geen probleem. Ik [lees meer...]heb een hoge mate van zelfdicepline. Helaas word ik nu geplaagd door hevige hoofdpijn. Zal wel bij de ontwenning horen, en zal ik op zoek moeten naar een alternatief waarvan je niet dik wordt.

10-10-2024 | Vrouw | 37
Chronische depressie

Bijwerkingen

verhoogd cholesterol overgewicht arm tremor

Ik heb een haat liefde verhouding met Olanzapine. Olanzapine zorgt ervoor dat ik weinig onrust ervaar en geen suïcidale gedachtes heb. Zodra ik minder of stop met de olanzapine neemt in alle hevigheid de onrust, piekeren en gedachtes toe. Ik kan helaas niet zonder. Slaap er beter op en moet nu helaas toch de bijwerkingen voor lief nemen.

16-09-2024 | Man | 56
olanzapine (3.75mg)

zombie gevoel slaperigheid

Gebruik al jaren 13 kg zwarder geworden. Toen ik twee jaar geleden stopte met 2.5 mg in te nemen, kwamen symtomen terug niet slapen pshygotich. Ben nu aan afbouwen van 5 naar 3.75 mg. Eigenlijk wil ik tapering stip gebruiken om verder te verlagen naar 2.5 mg. Denk dat naar 0 gaan te snel is geweest. Kwalitiet van leven meer gevoel geluksmomenten komen wel terug bij verl[lees meer...]agen. Het is moeilijk om van af tekomen.

10-09-2024 | Man | 44
olanzapine (15mg)

Bijwerkingen

obstipatie zombie gevoel trillingen toename eetlust depressie chronische vermoeidheid

Ik ben door burn-out klachten, geestelijke uitputting en stres en slaapgebrek in een heftige psychose terecht gekomen waardoor ik de volledige grip over mezelf en de realiteit ben verloren. Daarom heb ik 15 mg olanzepine gekregen om de psychose te stoppen. Dit was zeer effectief en de medicijnen werkten heel erg goed om me uit de hevige manische psychose te krijgen. Ik kon[lees meer...] daardoor ook eindelijk weer heel veel goed slapen, wat ik erg nodig had. Wel ben ik nog een tijdje gedesoriënteerd geweest en erg verward over wat nou echt was en wat niet en kwam geleidelijk uit de waanideeën. Dat was een harde klap in mijn gezicht om weer in de realiteit terug te komen en te beseffen wat er allemaal was gebeurd. Door de hevige terugslag ben ik erg depressief geworden en de medicijnen waren erg zwaar voor mijn lichaam. 15mg was ook best een hoge hoeveelheid, en ondanks dat het op korte termijn erg effectief was voor de psychose, heb ik er ontzettend veel vervelende bijwerkingen van gehad. Dus ik raad echt aan om dit ALLEEN te te gebruiken wanneer de nood erg hoog ligt en alle andere opties niet meer werken/er sprake is van een crisissituatie. Ik werd er namelijk echt een zombie van, kreeg spasmetrekjes waarbij mijn spieren onvrijwillig trilden, was helemaal leeg, sliep 13 uur per dag, wilde alleen maar eten en slapen, gaf nergens meer om, voelde me helemaal numb, had geen levenslust meer, voelde me verward en super duf en zwaar, was depressief, had super veel last van obstipatie waarbij ik hevige laxeermiddelen moest gebruiken, was chronisch vermoeid. Ik heb uiteindelijk ruim 3 maanden aan dit medicijn gezeten en in die tijd ook afgebouwd. Ik wilde er zo snel mogelijk vanaf. We zijn nu bijna 2 maanden verder sinds ik voor het laatst olanzapine heb geslikt en ik heb nog steeds restklachten. Ik voel al wel superveel verschil en de meeste bijwerkingen zijn weg. Maar ik ben nog steeds onverzadigbaar en ben continu hongerig en met eten bezig, mijn seks drive is nog steeds volledig weg en voel helemaal geen opgewondenheid meer. Ik hoop dat dit in de toekomst ook nog bijtrekt. Heb het rap maar geleidelijk afgebouwd en ben superblij dat ik er vanaf ben. Had gelukkig ook vrijwel geen nare reactie tijdens het afbouwen en dat ging me heel goed af. Ik voel me nu wel weer helemaal gelukkig, energiek, gefocust, enthousiast en weer mezelf

06-09-2024 | Vrouw | 60

gewichtstoename emotionele afvlakking

In 2014 werd ik ziek. Ik moest van mijn psychiater Olanzapine blijven slikken. Ik leefde als een zombie. Van binnen bijna dood. De kilo’s vlogen er aan. In 2016 was mijn gezicht als een masker en kon ik alleen nog maar antwoord geven op een vraag. Na 8 jaar ging het zo slecht met mij dat ik naar de neuroloog ging. Hij constateerde dat ik Olanzapine nooit had mogen gebruike[lees meer...]n. 8 helse maanden volgde. Afschuwelijke ontrekkingsverschijnselen. Die psychiater heeft me 8 jaar normale levensvreugde afgepakt. Als het echt niet anders kan: kort slikken om uit de psychose te komen. Persoonlijk was ik liever psychotisch dan dat middel te slikken

29-07-2024 | Man | 29

Bijwerkingen

gebrek aan energie slapeloosheid gewichtstoename emotionele afvlakking

Ben met dit middel gestart op 10mg 3 jaar geleden en vrijwel direct opgehoogd naar 20mg ivm een manie. De 3 daaropvolgende jaren trouw dit medicijn geslikt op 20mg en heb me nooit bezig gehouden met de bijwerkingen omdat er zoveel in mijn leven gebeurde dat ik nooit de link heb gelegd met dit medicijn. Ik ben nu 6 maanden clean van drugs/alcohol en probeer mijn leven weer [lees meer...]op de rit te krijgen maar merkte dat ik me maar niet beter ging voelen. Grootste problemen waren zware concentratieproblemen, extreme vermoeidheid, niet uit bed kunnen komen, geen energie om dingen te ondernemen, totaal verlies van seksualiteit, afgestompte persoonlijkheid, flinke gewichtstoename, afhankelijkheid aan middel (zonder slaap ik niet). Doordat ik nu geruime tijd "clean" was van drugs en alcohol wilde ik medicatie afbouwen. De psychiater en behandelaar vonden dat ik veel te snel ging maar ik besloot toch de afbouw in te zetten en dan versneld. Bij dosis verlaging merkte ik direct dat ik "gezonder" in het leven stond, meer fut had, makkelijker naar me afspraken ging & meer plezier had in het leven. Grote nadeel was echter het slaapgebrek dat begon te ontstaan, hoe meer ik verlaagde hoe meer slaapproblemen ik ontwikkelde. Toch was ik vastberaden ook van deze "drugs" af te komen (want in mijn ogen is dit de heftigste drugs die ik ooit heb gebruikt & ik heb crack/basecoke, heroïne & crystal meth gebruikt) en heb uiteindelijk de medicatie volledig gestaakt. Hier kwam de echte duivel naar buiten. Ik heb 4 dagen en nachten 0,0 geslapen, begon te hallucineren en stond op het randje van een psychose. De anti-psychotica maakt zijn naam waar door je een psychose in te forceren zodra je stopt met het innemen van deze drugs. Ik heb toen een grote dosering benzodiazepinen ingenomen om toch een dag te slapen, mijn behandelaar forceert me zo goed als om toch weer door te gaan met de olanzapine maar ik weiger hieraan toe te geven. Ik krijg nu voor 3 dagen promethazine 50mg en we gaan zien of dat helpt, toch heb ik voor mezelf al besluit genomen dat ik bereid ben "terug te vallen" op bijvoorbeeld wiet om dat in te zetten om in slaap te komen ipv terug te gaan naar deze zombiepillen. Deze pillen maken zoveel in je hersenen & in je hele leven kapot, dat ik 1000% zeker weet dat wiet een veel natuurlijker, gezondere oplossing is dan deze pillen. De afkickverschijnselen zijn (vele malen) heftiger dan heroïne, basecoke, benzodiazepinen, GHB, alcohol of wat dan ook. Geloof mij, begin NIET aan deze pillen, ze zullen je hele leven overnemen en ervan afkomen is heel lastig, 1 omdat de afkick echt verschrikkelijk is en 2 omdat psychiaters en behandelaren jou liever aan deze pillen zien zitten en je niet tot nauwelijks ondersteunen bij de afbouw.

26-07-2024 | Vrouw | 37

Bijwerkingen

gewichtstoename versuft gevoelloos in hoofd depressief

Hoi allemaal ze zijn me aan het afbouwen van de olanzepine 20mg die ik nu al ruim 4 jaar slik nu is het 3 weken geleden 5 mg eraf en een week geleden nog 5 mg eraf wat schrik ik van de verhalen hier die ik lees maar nu snap ik het wel dat ik me zo voel heb vreselijke ontwenningsverschijnselen zweten angst paniekaanvallen slaap weinig eet niet misselijk trillen prikkels kom[lees meer...]en super hard binnen ben waarschijnlijk ook bi polair want mijn gedrag emoties en doen en laten zijn zo veranderd sinds ik deze medicatie slik alleen nu word ik ook weer heel snel agressief met het gevoel dat ik het wil uiten mijn emoties schieten weer op en neer ik word weer impulsiever etc ik denk hoe ik het hier lees dat de afbouw veel te snel gaat… kunnen jullie mij advies geven ik word helemaal gek en weet niet wat ik moet doen mijn behandelaar zegt dat ik het moet aankijken.

24-07-2024 | Man | 22
Angst & paniekstoornis

waanideeën

Door dit middel kreeg ik juist wanen. Allemaal weggegooid tijd...

04-07-2024 | Vrouw | 31
Borderline persoonlijkheidsstoornis

gewichtstoename

Gebruik 10 mg sinds enkele dagen en zit in een soort. An relaxte staat. Langzamere gedachten. Euforie. Obstipatie helaas en wat gewichtstoename. Slaap er wel lekker op.

27-06-2024 | Man | 35
Psychische klachten

gewichtstoename

Een van de weinige neuroleptica die ik kan verdragen dat komt omdat olanzapine het enige antipsychoticum is wat de elektronen transport keten van de mitochondriën niet verstoord. Bij chronisch vermoeidheid syndroom en chronische of neurodegeneratieve aandoeningen is de elektronen transport keten al verstoord daarom heb ik extreme reacties op alle neuroleptics/antipsychotic[lees meer...]a. Het is ook een vrij rustgevend middel zolang je niet boven de 5mg per dag neemt als je wel hogere dosis neemt krijg je behoorlijke zijeffecten 2.5mg is al voldoende. Laatste studies hebben aangetoond dat olanzapine meer de hersens doet krimpen dan alle andere antipsychotica, dit is best wel een significant probleem. Veel mensen op reddit en andere forums hebben jarenlang problemen na het gebruik van olanzapine ( vergeleken met andere antipsychotica). Zou het zelf persoonlijk niet langer dan twee weken slikken en niet boven 5mg. Bij mij hadden ze de zorgkaart niet nageleefd en ipv olanzapine abilify gebruikt...nu is mijn chronische vermoeidheid significant erger

01-06-2024 | Man | 48

Bijwerkingen

verhoogd cholesterol toename van triglyceriden spierpijn hoge suikerwaarden

Je komt er niet meer vanaf. Het is een vreselijk middel. Niet nemen als het enigszins mogelijk is.

15-02-2024 | Vrouw | 38

overgewicht emotionele afvlakking

Ik heb bipolaire stoornis type 2. Ik gebruik al enkele jaren olanzapine, nu 10 mg. Het werkt heel goed voor mij tegen de hypomanieën. Zodra ik afbouw, krijg ik een nieuwe episode. Ik heb vrijwel alle bipo medicijnen uitgeprobeerd, maar olanzapine werkt het beste, samen met lithium. Wel 13 kg aangekomen. Het verandert je stofwisseling en je krijgt veel meer eetlust. Dit vin[lees meer...]d ik uiteraard heel vervelend. Daarom heb ik nu metformine gekregen om de eetlust te remmen.

22-01-2024 | Man | 17
Bipolaire stoornis
Onze zoon veranderde in een soort zombie en kwam 15 kg aan. Verder heeft het in onze ogen eigenlijk nauwelijks het gewenste effect gehad. Dit medicijn zou in mijn ogen onmiddelijk verboden moeten worden. Niet aan beginnen heeft de grote voorkeur.

16-11-2023 | Vrouw | 48
Bipolaire stoornis
Inmiddels ben ik van 2,5 mg per dag naar 1,25 mg per dag overgestapt. Ik snijd de pilletjes doormidden met een scherp keukenmes, dat gaat steeds gelijkmatiger. Ik had de eerste week ontwenningsverschijnselen maar ben nu stabiel. Mensen met slaapproblemen zou ik de medicatie wel aanraden. Ikzelf ben er na 10 jaar zonder enige episode wel klaar mee. Mijn thuisfront, werk e[lees meer...]n huisarts steunen mijn wens om helemaal te stoppen. Het advies is om de 1,25 mg straks niet nog meer te verdelen maar in een keer terug te gaan naar 0.

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2349) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1430) - Depressie - antidepressiva SSRI
Paroxetine (1226) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1216) - Cholesterol
Sertraline (1172) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1159) - Verslavingsziekten
Venlafaxine (964) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (921) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (878) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (831) - Maagzuur - protonpompremmers
Roaccutane (472) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (469) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (451) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (433) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (426) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.