Medicatieveiligheid voor jou

EFFECTIVITEIT

geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

geenzeer veel
droge mond verminderde eetlust vermoeidheid spierspanning kaak moeite met slapen hoofdpijn hartklopping verhoogde hoeveelheid zweten angst nerveus gevoel

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

18-01-2025 | Vrouw | 35
lisdexamfetamine (80)

Bijwerkingen

verhoogde hoeveelheid zweten spierspanning kaak verhoogde hartslag

Geen moodswings meer, geen heftige woedeaanvallen of extreme plotse negatieve gevoelens meer. Beter gedachten ordenen, minder afgeleid, betere concentratie. Negatief: overmatig zwetende handen en voeten, snel zweten, verhoogde hartslag, klemmende kaken Ik gebruik 1x 50 in dd ochtend, 1x 30 in de middag

16-12-2024 | Vrouw | 35
lisdexamfetamine (40mg)

Bijwerkingen

kan geen slijm of slijm ophoesten overtollig slijm moeite met ademhalen vermoeidheid hartkloppingen

Voordeel is dat ik een rustiger gevoel heb van deze medicatie. Ik kan veel meer hebben en (sociale) prikkels beter verwerken.

06-12-2024 | Man | 35

Bijwerkingen

nerveus gevoel droge mond hoofdpijn

Ik ben sinds kort weer gestart met elvanse omdat ik even dag geen grip meer te hebben om me chaotische leventje. Met elvanse ervaar ik meteen rust in me hoofd en ben een schoonmaak wonder en zeer geordend. Ik kan ook beter plannen en organiseren en me hieraan houden, al en dan het haalt hele goede kwaliteiten uit me. Nadeel is dat ik soms nerveus word en heel gefocus[lees meer...]t ben op hoe andere me zien. Ik voel me soms wat vertraagd en hierdoor krijg ik een soort onzekere gevoel wat me nerveus maakt. Dit gebeurd vooral in het openbaar, in de winkels of werk bij mensen die ik nog niet ken. Ik voel me dan een soort van ongemakkelijk. Ik hoop dus heel erg dat dit een tijdelijke bewerking is omdat het fijn zou zijn dat ik dit( elvanse) zou kunnen blijven gebruiken. Mijn vraag ervaren jullie hetzelfde hebben jullie die nervositeit kunnen onderdrukken. Ik probeer mezelf in die situaties te zeggen dat het maar een gevoel is en ik het aan de kant kan parkeren. Maar dit helpt niet altijd.

23-07-2024 | Man | 35

energiek

Ik ben op mijn 35e getest op adhd na jaren antwoorden te zoeken op mijn klachten. Burnout, oververmoeidheid, slechte concentratie, slecht slapen, depressies en lusteloosheid. Dit kwam allemaal met vlagen maar eindelijk heb ik mij laten testen. Ik scoorde op alle vlakken heel hoog dus mocht gelijk een medicijn nemen. Mijn huisarts stelde concerta voor.. helaas was dit nerge[lees meer...]ns leverbaar. Hierom heb ik het voorstel gekregen Elvanse te gebruiken. Nu na een week is er werkelijk een wereld voor me open gegaan. Ik ben vrolijk, heb energie, zin om dingen te ondernemen, sociaal, focus, niet meer vermoeid en heb ook mn middagdutjes niet meer nodig. Enige is nog een beetje kijken welke tijd ik het in moet nemen gezien mijn onregelmatige baan als tourend muzikant. Op een normale dag neem ik het in om 9 uur in de ochtend. Met dagen waarop ik snachts ook moet werken neem ik het rond 12 uur in de middag in. Na ongeveer 1,5 uur merk je dat t werkt en word je wakker en actief! Zeker met een bakje koffie erbij begin je je dag erg goed. Dit medicijn is voor iedereen anders. Voor mij is het echt life changing en voel ik me weer de oude. Niet meer overprikkeld en lusteloos! Ik schrijf nooit reviews over medicijnen maar bij deze vond ik het echt waard! Succes!

28-11-2023 | Vrouw | 35
lisdexamfetamine (60)
ADHD
Pas onlangs - op 35 jarige leeftijd - een diagnose gekregen. Het is heel druk in mijn hoofd, ik ben heel kritisch op mezelf, perfectionistisch en pas tevreden als ik productief ben. Het is heel moeilijk om me te ontspannen, omdat rusten als tijdverspilling aanvoelt. Elvanse voorgeschreven gekregen, omdat rilatine te veel op het gemoed zou werken. Begonnen met 20mg, een wee[lees meer...]k later naar 40mg en zit nu al enkele weken op 60mg. Vorige week 2 dagen 30mg geslikt, omdat ik me behoorlijk emotioneel begon te voelen. Ook heb ik artrose in beide knieën die aanzienlijk erger werd (bijna niet te houden zelfs), gelijklopend met de verhoging Elvanse. Zag nu in de reviews dat nog mensen er last van hebben. Anders had ik het zelf niet gelinkt. Ik voel ook alsof ik niet kan stoppen. Ik zet me gemakkelijker aan dingen, maar ga voorbij mijn grenzen. Mijn focus leek ook beter bij 30mg.

14-10-2022 | Man | 35
lisdexamfetamine (40)
ADHD
Meerdere medicijnen geprobeerd sinds mijn diagnose vorige jaar. Van concerta kreeg ik enorme focus, maar anti sociaal en last van andere bijwerkingen. Overgestapt op elvanse ruim een maand geleden. Het was en is nog steeds zoeken naar de juiste dosering. Ik begon met 60mg maar dat was te veel. Daarna 30mg in de ochtend en dat werkte beter. Het werkt wel snel uit, na z[lees meer...]o'n 6-7 uur na inname sochtends. Ik neem nu 2 doseringen per dag, een sochtends en een vroeg in de middag. Dit werkt goed ik heb focus over de hele werkdag. Savonds als het uitwerkt wel een dip. Bijwerkingen, zeker in vergelijking met concerta, zijn zeer mild: af en toe koude handen en voeten. Daarnaast had ik spanning op borst en savonds in kaken, maar dat kwam vooral door de combinatie van dex en caffeine. Ik neem nu l-theanine in de ochtend en beperk het tot Max. 1 koffie per dag (wel lastig als koffieverslaafde) en sindsdien geen last meer van.

20-04-2022 | Vrouw | 35
ADHD
Sinds een paar dagen begonnen met de medicatie, startdosering 30 mg. De eerste dagen voelde ik mij alsof ik onder lichtelijke invloed was. Maar mijn hoofd was rustig, en mijn motorische onrust was ook weg. Daarnaast kwam ik beter uit mijn woorden dan zonder medicatie en voelde ik mij kalmer. Positieve effecten op mijn concentratie. Wat enkele bijwerkingen zoals hoofdpijn e[lees meer...]n bij het begin van inname lichtelijke onrust. Nu op dag 5 en merk dat dat de positieve effecten een stuk minder aanwezig zijn. De dosis zal nog moeten worden aangepast. Maar overal ben ik positief verrast van wat deze medicatie met mij doet.

01-03-2024 | Man | 34
lisdexamfetamine (120mg)
ADHD
Hallo, ben man 34 jaar - ADHD -Pdd-nos -terugkerende depressies Weet niet of het aan mij ligt, maar merk eigenlijk niks van het middel. Overgestapt van kortwerkende- methylfenidaat (4 maal 2 tab Daags) naar dit middel omdat vorig middel niet meer afdoende werkte. Helaas denk ik immuun geworden te zijn na jaren lange trouwe dienst... Heb bijna alles al gehad van[lees meer...] het medicamenten uitgeprobeerd tegen mijn ADHD!!! uit eigen ervaring blijkt Cannabis ook een goed middel tegen mijn 3 Psychische kwalen heb hier eigenlijk nog het meest aan puur natuur. /////RED. Mijnmedicijn.nl : verkorte tekst naar de medische ervaring zelf////

26-01-2024 | Vrouw | 34
lisdexamfetamine (50)
ADHD
Gebruik dit medicijn nu enkele maanden. Ben zeer bekend met de adhd medicatie in zo ongeveer alle soorten en maten. Dexamfetamine vind ik zeer fijn alleen werkt zo snel uit. Daarom over naar Elvanse. Ik merk dat het de eerste 3/4 uur goed zijn werk doet. Daarna merk ik duidelijk dat het effect afzwakt en ik steeds minder kan hebben. Ik wordt geïrriteerd, snel boos, kan me [lees meer...]niet concentreren en snel overprikkeld. Het zou 13 uur moeten werken maar zo lang merk ik het effect echt niet. Alhoewel lichamelijk merk je het nog wel.. tot aan bedtijd nog last van hartkloppingen, gejaagdheid, kaakklemmen en erge spierpijn. Ik voel me veel meer mezelf zonder de medicatie maar zonder is er zoveel chaos in mn hoofd.

12-06-2023 | Vrouw | 34
lisdexamfetamine (60)
ADHD
Sinds april begonnen met Elvanse. Geeft voldoende rust in mijn hoofd en maakt het makkelijker om te concentreren en te wisselen van taak. Ook merk dat mijn emoties beter te handelen zijn, maar dat kan ook door de rust komen. Werkt lang genoeg dat één dosis 's ochtends voldoende is voor de rest van de dag en één van de grootste pluspunten voor mij is dat slapen ook een stuk[lees meer...] beter gaat.

25-02-2023 | Vrouw | 34
lisdexamfetamine (30)
Ongewenste bijwerking van ander medicijn
Ik was allergisch voor een hulpstof in concerta. En ritalin vergat ik in te nemen... lol. Qua bijwerkingen alleen veel minder eetlust. Maar ik ben 20 kg te zwaar, dus dat is niet erg hahahahahaha. Ook iets meer dorst. 100000x beter dan concerta

03-07-2022 | Man | 34
lisdexamfetamine (70)
ADHD
ADHD - Borderline - OCD - Angst Neem het regelmatig in. Bij onregelmatigheid zal de medicatie spiegel in de war raken waardoor het hele ritme uit balans zal raken. Structuur is aanbevolen.

05-11-2024 | Vrouw | 33
lisdexamfetamine (20)
ADD

prikkelbaarheid verminderde eetlust

Ik gebruik sinds een paar maanden elvanse. Ik was begonnen met langwerkende methylfenidaat maar had daar veel bijwerkingen van. Elvanse werkt voor mij heel goed. Ik voel me veel meer in balans, ervaar rust in mijn hoofd, ik kom tot veel meer want het slome gevoel dat ik altijd had is zo goed als weg! Wat een verademing. Ook heb ik volgens mij voor het eerst in mijn leven l[lees meer...]aatst een boek uit gelezen. Ik gebruik 40 mg in de ochtend en in de middag 30 mg. Als het uitwerkt ben ik soms wat prikkelbaar maar als ik de middagdosis op tijd neem dan gaat het prima. Ik ben erg positief over dit medicijn

16-08-2023 | Man | 33
lisdexamfetamine (70)
ADHD
Ik voel me vlak, ongelukkig, emotieloos, bijna gewetenloos op sommige momenten. Ik zag hier voorbij komen dat andere mensen zich vreemd en onwerkelijk voelen, dat herken ik ook. Ik heb zelfs misdrijven gepleegd met deze medicatie op. Vind het eigenlijk best wel raar dat dit word voorgeschreven.

24-05-2023 | Vrouw | 33
lisdexamfetamine (50mg)
ADHD
Na wat uitproberen met andere adhd medicatie beland bij Elvanse. In tegenstelling tot andere medicatie ben ik niet snel meer geïrriteerd, ik heb een normaal slaapritme en geen hratkloppingen. Ik neem het MET eten rond 8u in de ochtend, want anders kan het wel zijn dat ik de hele dag niets gegeten heb. De innerlijke rust en het kunnen uitoefenen van 1 ding/taak zonder afgel[lees meer...]eid te worden door andere ding en is iets wat me nog steeds verbaasd. Ik let minder op prikkels van buitenaf als ik met iets bezig ben, kan sociale interacties beter aan. Daar waar ik eerst alle sociale interactie uit de weg ging door overprikkeling en irritatie, kan ik nu meer verdragen als andere tege me praten ookal is het niet iets wa me bv. Interesseerde haha! Lichamelijk ook veel rustiger, maar tegelijkertijd wel actiever. Ik "zoef" niet meer van hier naar daar, maar ik heb ook geen adhd paralyse meer waardoor ik meer ga wandelen etc. Al bij al, supper gelukkig. Het mannetje in mijn brain die opdrachten geeft, geeft ze nu lekker in volgorde door met Alle instructies en niet 100 tegelijkertijd. Enige domper vind ik de extreme comedown, ik kan niet bv. Beslissen om in het weekend te stoppen want de comedown maakt me zo moe dat ik hele dagen zou slapen. Dus best wel verslavend voor je hersenen. Maar dat neem ik er eerlijk graag bij aangezien ik me nog NOOIT zo goed heb gevoeld.

22-12-2024 | Man | 32
lisdexamfetamine (50mg)

verminderde eetlust

Op mijn 31e diagnose adhd gekregen daarna zelf de keuze gemaakt om medicatie hierbij te proberen na twee maanden de methylfenidaat te hebben geprobeerd er achter gekomen dat dit medicijn niet bij me past. Hierna zijn we overgestapt op de Elvanse 50mg maar wat een bevrijding is dit zeg ben de beste versie van mezelf geworden er zit na 31 jaar eindelijk structuur in me leven[lees meer...] kom me afspraken na maak dingen af en als kers op de taart ik voel me gelukkig. Baal sirieus dat we hier nu pas achter zijn gekomen het zou een hoop ellende hebben geschild als we hier 15 jaar eerder mee gestart zouden zijn.

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2356) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1454) - Depressie - antidepressiva SSRI
Paroxetine (1237) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1221) - Cholesterol
Sertraline (1207) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1164) - Verslavingsziekten
Venlafaxine (972) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (924) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (878) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (836) - Maagzuur - protonpompremmers
Roaccutane (474) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (469) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (462) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (436) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (430) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.