Diabetes mellitus (Suikerziekte)
Heeft u diabetes, dan heeft u te veel glucose in uw bloed. Bij diabetes is er sprake van herhaaldelijk verhoogde bloedglucosewaarden (hyperglykemie).Om diabetes te begrijpen, is het belangrijk om eerst meer te weten over het normale proces waarbij voedsel wordt afgebroken en door het lichaam gebruikt wordt voor energie. Verschillende dingen gebeuren wanneer het voedsel wordt verteerd:
- Wanneer je eet zet het lichaam alle koolhydraten, suikers en zetmeel om in glucose. Glucose is een bron van brandstof voor alle cellen in het lichaam.
- Een orgaan genaamd de alvleesklier maakt insuline aan. De rol van insuline is om glucose te verplaatsen uit de bloedstroom naar de spieren en vet-en levercellen, waar het kan worden gebruikt als brandstof.
Insuline is dus een hormoon dat geproduceerd wordt door de alvleesklier en die insuline zorgt ervoor dat de hoeveelheid glucose in het bloed constant blijft.
Bij iemand mét diabetes wordt er te weinig of geen insuline meer aangemaakt. Hierdoor wordt er geen glucose opgenomen in het lichaam en blijft er te veel glucose in het bloed.
Diabetes kan worden veroorzaakt door:
- te weinig insuline: de alvleesklier maakt niet genoeg insuline aan en/of
- insulineresistentie: de spieren en vet-en levercellen reageren niet normaal op insuline
Bloedglucosewaarden
Normaalgesproken schommelt het bloedsuikergehalte (bloedglucose) zo tussen de 4,0 en de 8,0 mmol/l.
Wanneer er middels laboratoriumonderzoek bloedglucosewaarden zijn bepaald (of een vingerprik waarbij de meter zelf omrekent naar laboratoriumwaarden) dan geldt:
Nuchter | Niet nuchter | |
Normaal | onder de 6,1 mmol/l | onder de 7,8 mmol/l |
Voorfase diabetes | tussen 6,1 en 6,9 mmol/l | |
Diabetes | boven de 6,9 mmol/l | boven de 11 mmol/l |
Verschillende typen diabetes:
Type 1 diabetes wordt meestal gediagnosticeerd bij kinderen en jonge volwassenen, en was voorheen bekend als jeugddiabetes. Bij type 1 diabetes is het lichaam plotseling niet meer in staat insuline te produceren.
Slechts 5-10% van de mensen met diabetes hebben deze vorm van de ziekte. Bij deze vorm van suikerziekte is het noodzakelijk om insuline toe te dienen. Met de hulp van insuline therapie en andere behandelingen, kunnen zelfs jonge kinderen met diabetes type 1 leren om hun conditie te beheren en een lang, gezond en gelukkig leven te hebben.
Type 2 diabetes komt veel vaker voor dan type 1. Het komt meestal voor op volwassen leeftijd, maar tegenwoordig worden ook jongeren steeds vaker gediagnosticeerd met dit type diabetes. De alvleesklier maakt niet genoeg insuline aan om de bloedsuikerspiegel normaal te houden, vaak omdat het lichaam als het ware steeds minder gevoelig is geworden voor insuline. Veel mensen met diabetes type 2 weten niet dat ze het hebben, terwijl het een ernstige aandoening betreft. Type 2 diabetes komt steeds vaker voor als gevolg van het toenemende overgewicht en gebrek aan lichaamsbeweging.
Zwangerschapsdiabetes is een hoge bloedsuikerspiegel die op enig moment tijdens de zwangerschap ontwikkelt bij een vrouw die niet eerder bekend is met diabetes. Vrouwen met zwangerschapsdiabetes lopen een verhoogd risico op type 2 diabetes en hart-en vaatziekten op latere leeftijd.
Risicofactoren voor type 2 diabetes zijn:
- Ouder dan 45 jaar
- Een ouder, broer of zus met diabetes
- Zwangerschapsdiabetes of het baren van een baby van meer dan 9 pond
- Hartziekte
- Hoog cholesterolgehalte in het bloed
- Zwaarlijvigheid
- Niet genoeg beweging krijgen
- Polycysteus ovarium syndroom (bij vrouwen)
- Al bestaande verminderde glucosetolerantie
- Sommige etnische groepen (met name Afro-Amerikanen, Indianen, Aziaten)
Diabetes wordt vaak niet herkend, omdat veel van de symptomen zo onschuldig lijken. Recente studies geven aan dat de vroege opsporing van diabetes en de behandeling ervan de kans op het ontwikkelen van complicaties rondom diabetes kan verlagen.
Uw huisarts kan de diagnose diabetes vrij snel vaststellen door een druppel bloed uit uw vinger te nemen. Via een bloedglucosemeter bepaalt hij vervolgens hoe hoog uw glucosespiegel is. Is die hoger dan 11 mmol/l (millimol per liter), dan wordt de test herhaald. Bij de tweede test mag u acht uur van te voren niet eten of drinken. Is de glucosewaarde bij die tweede meting hoger dan 6,0 mmol/l, dan is er sprake van diabetes.
Symptomen
Type 1 diabetes
- vaak plassen
- erge dorst
- vaak honger
- onverklaarbaar gewichtsverlies
- vermoeidheid en prikkelbaarheid
Type 2 diabetes
- Een van de type 1 symptomen
- Frequente infecties
- Wazig zien
- Wondjes / blauwe plekken die traag genezen
- Tintelingen / gevoelloosheid in de handen / voeten
- Terugkerende huid, tandvlees of blaasontsteking
Behandeling
ZelfmanagmentIn normale omstandigheden kan de bloedsuikerspiegel variëren. Door onderstaande leefregels in acht te nemen kan de bloedsuikerspiegel worden beïnvloed.
- regelmatig sporten
- een evenwichtige voeding
- niet roken
- alcohol of frisdrank met mate
- genoeg water drinken.
Laat uw bloedsuikerspiegel op gezette tijden controleren door uw behandelend arts. Daarnaast kan u zelf thuis gebruik maken van bloedglucosemeters Op deze manier kunt u controle houden over uw bloedsuikerspiegel.
Behandeling met medicijnen
Bij type 1 diabetes is voldoende beweging en een evenwichtig voedingspatroon natuurlijk belangrijk. Daarnaast wordt voor de behandeling van diabetes type 1 gebruik gemaakt van insulines. Deze insulines kunnen met behulp van een insulinepen (een klein injectiesysteempje), een insulinepomp of een inhalator toegediend worden. Om de bloedsuiker goed te kunnen regelen, zijn er verschillende soorten insulines. Zo is er insuline die snel in het bloed wordt opgenomen en die snel zijn werk doet. Deze insuline spuit je voor het eten in, zodat de bloedsuikerpiek na een maaltijd wordt opgevangen. Ook bestaan er insulines die langzaam worden opgenomen, die worden een tot twee keer per dag ingespoten zodat er continu een beetje bloedsuiker kan worden opgenomen in het lichaam.
Welke insulines geschikt zijn, is per persoon verschillend. Dit hangt vooral af van het gewicht, de voeding en de hoeveelheid en soort beweging.
Bij type 2 diabetes is gewichtsafname, een dieet en lichaamsbeweging zeer belangrijk. Gewichtsvermindering en lichaamsbeweging verhogen gevoeligheid voor insuline, waardoor de bloedsuiker beter gecontroleerd kan worden.
Wanneer deze methoden falen om de bloedsuikerspiegel te verlagen, kunnen pillen of tabletten ingezet worden. Als deze orale diabetesmiddelen onvoldoende in staat zijn de glucosespiegel in het bloed te verlagen is behandeling met insuline aangewezen.
Insulines
Er wordt onderscheid gemaakt in:
- kort werkende insulines omvatten de producten met gewoon insuline erin of met insuline lispro, insuline ‘aspart’ of insuline glulisine
- middellang werkende insulines bevatten isofaan insuline en kunnen gecombineerd worden met gewoon insuline, met insuline lispro of met insuline ‘aspart’
- lang werkende insulines kunnen insuline detemir of insuline glargine bevatten.
Tabletten voor diabetes
Er zijn vier groepen orale middelen voor de behandeling van type 2 diabetes.
- De eerste groep zijn medicamenten, die de afgifte van insuline door de alvleesklier bevorderen. Deze middelen stimuleren speciale receptoren ('vangarmpjes') op de buitenkant van de beta-cellen van de alvleesklier, die insuline produceren, en bevorderen op deze wijze de afgifte van insuline.
- Van de tweede groep van orale middelen is metformine het bekendst. Metformine remt de overmatige afgifte van glucose door de lever. Hierdoor daalt de bloedglucose en neemt de insulinegevoeligheid toe. En omdat metformine de glucoseafgifte remt van de lever bestaat er geen verhoogde kans op een hypo. De insulineafgifte wordt immers niet gestimuleerd. Het heeft een gunstig effect op de regulatie van de diabetes en vermindert de kans op complicaties.
- De derde groep orale middelen vertraagt de opname van glucose uit de darmen. Acarbose is hier onderdeel van. Dit middel remt een aantal enzymen, die koolhydraten afbreken in de darmen. Daardoor worden de koolhydraten, die we eten, minder snel afgebroken, komt er minder snel glucose vrij en wordt de glucose ook minder snel in het bloed opgenomen. In de praktijk wordt dit middel weinig gebruikt.
- De vierde groep is een nieuwe klasse van middelen, de zogenaamde thiazolidinediones (kortweg: TZD's). Ze worden ook wel insuline sensitizers genoemd omdat ze de insulineresistentie, de ongevoeligheid van de weefsels voor insuline, verminderen. De TZD's zorgen ervoor, dat via een ingewikkeld werkingsmechanisme vetten sneller naar de vetcellen getransporteerd worden. Tegelijkertijd wordt de gevoeligheid voor insuline verbeterd.
Hypo en Hyper
De bloedsuikerspiegel schommelt in de ideale situatie tussen de 4 en 8 mmol/l. De behandeling van diabetes is erop gericht om dit te bereiken. Van alles heeft invloed op de bloedsuiker: eten, drinken, sporten, stress en emoties, een griepje.
Daardoor kan het voorkomen dat tijdens de behandeling van diabetes u plotseling last kunt krijgen van een te lage of te hoge bloedsuikerspiegel. Te laag heet hypoglykemie (hypo), te hoog heet hyperglykemie (hyper).
Een enkele keer een hypo of een hyper hebben is niet erg. Gebeurt dat vaak, dan moet wellicht de behandeling worden aangepast.
Kenmerken Hypo
Onder de 4 mmol/l is er sprake van een hypoglykemie (een hypo).
Kenmerken van een hypo zijn:
- hoofdpijn
- zweten
- trillen
- duizeligheid
- ongeconcentreerd zijn
- moe
- plotseling wisselend humeur
- hongerig
Kenmerken Hyper
Boven de 10 mmol/l is er sprake van een hyperglykemie (een hyper).
Kenmerken van een hyper zijn:
- veel plassen
- veel dorst hebben en houden
- vermoeidheid
- mogelijk plotselinge extreme humeurigheid
- gevoel van algehele malaise
Onder begeleiding van internist in 2 jaar 30 kilo afgevallen. In het begin een beetje zoeken wat en hoeveel te eten maar goed luisteren naar je lichaam voorkomt misselijkheid. Totaal geen behoefte meer aan eten/snaaien tussendoor. Doordat het afvallen erg snel ging kreeg ik last van haaruitval maar dat stopte toen ik stabiel was. Vanaf het moment dat ik mijn streefgewic[lees meer...]ht had bereikt heel bewust weer iets meer (alleen gezond) gaan eten en nu al maanden stabiel. Doordat de bloedsuiker stabiel blijft is de behoefte aan zoetigheid volledig verdwenen en kan ik mijn gezonde leefstijl heel goed volhouden. Zit nu op 1800/2000 calorieën per dag (+3x per week sporten) en 1 injectie per week en blijf stabiel .
Ik was niet op de hoogte van een mogelijke schimmelinfectie en van de duizeligheid.
Wil hiervniet mee doorgaan.
Al 2 weken aan de Ozempic 0.25 mg. Eerste week misselijk, hoofdpijn en vieze smaak in de mond.
2e week stuk minder bijwerkingen. Geen hoofdpijn maar af en toe nog wel de vieze smaak.
Resultaat na 2 weken is -3 kg. Het belangrijkste stabiele en goede suikerwaardes. De drang naar koolhydraten en suikers zijn verdwenen. Nu kijken hoe het de komende tijd zal gaan.
Ieder li[lees meer...]chaam reageert er anders op, maar ik voel me stukken beter met de stabiele suikerwaardes.
Onder andere door het werken in dag, avond en nachtdiensten zorgden er voor dat ik mijn gewicht niet zelf meer naar bedeneden kreeg.
Saxenda helpt mij daar goed bij.
De bijwerkingen kwamen zo bij 1.8 om de hoek kijken. Hoop dat ze weer weg gaan na verloop van tijd
Ik ben gestart met dit middel 10 februari dit jaar. Eerst langzaam opgebouwd van 0,25 mg naar 1 mg. Ik woog op dat moment 105 kg bij een lengte van 1,67 meter. Per heden weeg ik 84 kg en ben ik nog steeds langzaam maar gestaag aan het afvallen. Doel is een gezond vetpercentage te bereiken zodat ik gezond oud kan worden.
Ik gebruik dit medicijn onder begeleiding van een [lees meer...]arts en leefstijlcoach. Tegelijkertijd houd ik (nog steeds) heel goed in een app bij wat ik eet en wanneer zodat er inzicht is in mijn eetpatroon. Ik let bijzonder goed op dat ik voldoende eiwitten en calorieën binnen krijg en ik weeg alles. Gemiddeld zit ik per dag op minimaal 1700-1800 calorieën en ik val nog steeds af.
In het begin toen ik wat meer “naar mijn gevoel luisterde” at ik naar mijn idee veel te weinig. Dat is ten koste gegaan van mijn spiermassa (-4kg). Door echt genoeg te eten, sporten en op mijn proteïne te letten hou ik dat nu op peil. Het geluk is dat ik nagenoeg geen last van bijwerkingen heb. Alleen heel even in het begin toen ik op 1mg kwam last van een wat weeïg gevoel.
Het is naar mijn idee zeker geen quick fix. Ik lust nog steeds chocolade en alle andere lekkere dingen. Dit medicijn brengt mij eetrust zodat ik mijn portiegrootte kan reguleren. Door heel goed alles te noteren, voldoende gezond te eten, 3 tot 4x in de week te sporten hoop ik dat ik na het afbouwen dit gewicht kan blijven houden.
Meten is weten en ik zal levenslang moeten letten op wat ik eet en de gezonde afweging moeten maken. Dat is nou eenmaal een onderdeel om af te vallen en op gewicht te blijven. Daarbij word ik gemotiveerd en geïnspireerd door de insta van fitmetmichael👍🏼
Nu hopen dat ik na de afbouw dit kan voorzetten. Op dit moment zou ik dit medicijn aanraden met de kanttekening dat je echt je levensstijl blijvend moet veranderen.
start met 0,6 was redelijk te doen , na ophoging 1,2 en 1,8 kregen de bijwerkingen de overhand. Maagpijn , darmen , oprispingen waardoor constant het zuur kreeg , overgeven toen ik op niveau 1,8 zat en vreselijke buikkrampen. Positieve was dat suikergehalte en gewicht omlaag gingen . Ik slikte ook nog Metformine erbij en meerdere andere medicatie m.b.t. het hart en nieren.[lees meer...] Na 6 weken gestopt daar ik alleen nog 'leefde'op 1 boterham p.d. en drinken van water zelfs ook tot overgeven resulteerde. Kon het niet meer aan om door te gaan daar het ten koste van het dagelijkse ging . Enfin niet elk persoon zal dit ervaren , het is het proberen waard !
Vrijwel alle in de bijsluiter genoemde bijwerkingen zijn op mij van toepassing. Vooral de genitale ontstekingen en de droge mond zijn erg vervelend.
Dat laatste vooral omdat ik ook een vochtbeperking heb van anderhalve liter per dag.
Na 3weken van 101kg naar 95kg ,wel mijn eetgewoontes aangepast.niet meer eten na 20u en intermidiant fasting aan gekoppeld.op tijd stoppen met eten als je vol zit gewoon.tot nu toe geen bijwerkingen.
Positieve invloed op de diabetes, maar vreselijke jeuk aan de vulva
Metformine werkte niet (+ veel bijwerkingen).
Switch naar Rybelsus.
Ook na 3 maanden Rybelsus 14 nog niet onder de 10 nuchtere waarde gekomen.
Gebruik ook nog 90 Gliclazide.
Ik heb al meer dan 15 jaar diabetes. Ik ben begonnen met metformine 500, 1 x p.d.
Inmiddels zit ik aan 2000 mg.p.d.
In tegenstelling tot heel veel andere mensen heb ik nog nooit geen dag last gehad van metformine.
Niet aan de diarree, niet misselijk, niet moe.
Dat ik een steeds hogere dosis heb gekregen is meer erfelijk. Ik ben niet dik.( 64 kg). Maar mijn oma, mijn m[lees meer...]oeder, broer, zijn oudste dochter en ik hebben allemaal diabetes.
Ik bleef erg hoog zitten, ronde 19, 20 mmol...maar samen met rybelsus er bij zit ik keurig..
Hopelijk hoef ik nooit aan de insuline want voorlopig helpt metformine prima.
Op aanraden van een endocrinoloog moet ik ozempic nemen ook al was ik ertegen.ik heb mij laten over overpraten maar heb er voorlopig nog niet goed mee geweest.ik hoop op verbetering.
Ik nam Metformine en kreeg verschrikkelijke maagpijn.
2 dagen later probeerde ik het opnieuw. Ik voelde me plots zo slecht, mijn lichaam was compleet gestrest vanbinnen. Ik nam mijn bloeddruk 20.... wachtte even en nam het opnieuw 21 bloeddruk. Ik heb er 2 dagen over gedaan om mijn bloedruk terug normaal te krijgen 12/13. Een grote vuiligheid is het. Ik kom toeva[lees meer...]llig bij een collega van mijn huisarts om bloed te nemen. Ik (68 jaar) had Glucose 7,1.... ze zei dat is perfekt. Alleen wat opletten en voor het eten altijd een groente eten. Ze schreef me ook Gymnema Sylvestre voor (natuurlijk produkt). Dit ben ik nu aan het uitproberen. Al eerder nam ik iets met kaneel en.... Dit heeft zelfs de glucose naar beneden gebracht.
Het is een schande wat men de mensen allemaal voorschrijft als het niet nodig is, met alle gevolgen vandien. Maag darm en en klachten. Hoge bloeddruk.
Heel effectieve insuline, helpt me enorm goed om mijn bloedsuikers stabiel te houden.
Gebruik deze nu al van eind juni 2024, is moeilijke opstart. Maar tot nu toe 17kg kwijt en veel minder lichaamlijke klachten van mijn pcos. Is een totale aanpassing.
Dankzij de Metformine zijn mijn glucosewaarden weer op een acceptabel niveau. Ik heb geen last van bijwerkingen.
De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.
Volg ons op...