Diabetes mellitus (Suikerziekte)
Heeft u diabetes, dan heeft u te veel glucose in uw bloed. Bij diabetes is er sprake van herhaaldelijk verhoogde bloedglucosewaarden (hyperglykemie).Om diabetes te begrijpen, is het belangrijk om eerst meer te weten over het normale proces waarbij voedsel wordt afgebroken en door het lichaam gebruikt wordt voor energie. Verschillende dingen gebeuren wanneer het voedsel wordt verteerd:
- Wanneer je eet zet het lichaam alle koolhydraten, suikers en zetmeel om in glucose. Glucose is een bron van brandstof voor alle cellen in het lichaam.
- Een orgaan genaamd de alvleesklier maakt insuline aan. De rol van insuline is om glucose te verplaatsen uit de bloedstroom naar de spieren en vet-en levercellen, waar het kan worden gebruikt als brandstof.
Insuline is dus een hormoon dat geproduceerd wordt door de alvleesklier en die insuline zorgt ervoor dat de hoeveelheid glucose in het bloed constant blijft.
Bij iemand mét diabetes wordt er te weinig of geen insuline meer aangemaakt. Hierdoor wordt er geen glucose opgenomen in het lichaam en blijft er te veel glucose in het bloed.
Diabetes kan worden veroorzaakt door:
- te weinig insuline: de alvleesklier maakt niet genoeg insuline aan en/of
- insulineresistentie: de spieren en vet-en levercellen reageren niet normaal op insuline
Bloedglucosewaarden
Normaalgesproken schommelt het bloedsuikergehalte (bloedglucose) zo tussen de 4,0 en de 8,0 mmol/l.
Wanneer er middels laboratoriumonderzoek bloedglucosewaarden zijn bepaald (of een vingerprik waarbij de meter zelf omrekent naar laboratoriumwaarden) dan geldt:
Nuchter | Niet nuchter | |
Normaal | onder de 6,1 mmol/l | onder de 7,8 mmol/l |
Voorfase diabetes | tussen 6,1 en 6,9 mmol/l | |
Diabetes | boven de 6,9 mmol/l | boven de 11 mmol/l |
Verschillende typen diabetes:
Type 1 diabetes wordt meestal gediagnosticeerd bij kinderen en jonge volwassenen, en was voorheen bekend als jeugddiabetes. Bij type 1 diabetes is het lichaam plotseling niet meer in staat insuline te produceren.
Slechts 5-10% van de mensen met diabetes hebben deze vorm van de ziekte. Bij deze vorm van suikerziekte is het noodzakelijk om insuline toe te dienen. Met de hulp van insuline therapie en andere behandelingen, kunnen zelfs jonge kinderen met diabetes type 1 leren om hun conditie te beheren en een lang, gezond en gelukkig leven te hebben.
Type 2 diabetes komt veel vaker voor dan type 1. Het komt meestal voor op volwassen leeftijd, maar tegenwoordig worden ook jongeren steeds vaker gediagnosticeerd met dit type diabetes. De alvleesklier maakt niet genoeg insuline aan om de bloedsuikerspiegel normaal te houden, vaak omdat het lichaam als het ware steeds minder gevoelig is geworden voor insuline. Veel mensen met diabetes type 2 weten niet dat ze het hebben, terwijl het een ernstige aandoening betreft. Type 2 diabetes komt steeds vaker voor als gevolg van het toenemende overgewicht en gebrek aan lichaamsbeweging.
Zwangerschapsdiabetes is een hoge bloedsuikerspiegel die op enig moment tijdens de zwangerschap ontwikkelt bij een vrouw die niet eerder bekend is met diabetes. Vrouwen met zwangerschapsdiabetes lopen een verhoogd risico op type 2 diabetes en hart-en vaatziekten op latere leeftijd.
Risicofactoren voor type 2 diabetes zijn:
- Ouder dan 45 jaar
- Een ouder, broer of zus met diabetes
- Zwangerschapsdiabetes of het baren van een baby van meer dan 9 pond
- Hartziekte
- Hoog cholesterolgehalte in het bloed
- Zwaarlijvigheid
- Niet genoeg beweging krijgen
- Polycysteus ovarium syndroom (bij vrouwen)
- Al bestaande verminderde glucosetolerantie
- Sommige etnische groepen (met name Afro-Amerikanen, Indianen, Aziaten)
Diabetes wordt vaak niet herkend, omdat veel van de symptomen zo onschuldig lijken. Recente studies geven aan dat de vroege opsporing van diabetes en de behandeling ervan de kans op het ontwikkelen van complicaties rondom diabetes kan verlagen.
Uw huisarts kan de diagnose diabetes vrij snel vaststellen door een druppel bloed uit uw vinger te nemen. Via een bloedglucosemeter bepaalt hij vervolgens hoe hoog uw glucosespiegel is. Is die hoger dan 11 mmol/l (millimol per liter), dan wordt de test herhaald. Bij de tweede test mag u acht uur van te voren niet eten of drinken. Is de glucosewaarde bij die tweede meting hoger dan 6,0 mmol/l, dan is er sprake van diabetes.
Symptomen
- Frequente infecties
- Wazig zien
- Wondjes / blauwe plekken die traag genezen
- Tintelingen / gevoelloosheid in de handen / voeten
- Terugkerende huid, tandvlees of blaasontsteking
Behandeling
ZelfmanagmentIn normale omstandigheden kan de bloedsuikerspiegel variëren. Door onderstaande leefregels in acht te nemen kan de bloedsuikerspiegel worden beïnvloed.
- regelmatig sporten
- een evenwichtige voeding
- niet roken
- alcohol of frisdrank met mate
- genoeg water drinken.
Laat uw bloedsuikerspiegel op gezette tijden controleren door uw behandelend arts. Daarnaast kan u zelf thuis gebruik maken van bloedglucosemeters Op deze manier kunt u controle houden over uw bloedsuikerspiegel.
Behandeling met medicijnen
Bij type 1 diabetes is voldoende beweging en een evenwichtig voedingspatroon natuurlijk belangrijk. Daarnaast wordt voor de behandeling van diabetes type 1 gebruik gemaakt van insulines. Deze insulines kunnen met behulp van een insulinepen (een klein injectiesysteempje), een insulinepomp of een inhalator toegediend worden. Om de bloedsuiker goed te kunnen regelen, zijn er verschillende soorten insulines. Zo is er insuline die snel in het bloed wordt opgenomen en die snel zijn werk doet. Deze insuline spuit je voor het eten in, zodat de bloedsuikerpiek na een maaltijd wordt opgevangen. Ook bestaan er insulines die langzaam worden opgenomen, die worden een tot twee keer per dag ingespoten zodat er continu een beetje bloedsuiker kan worden opgenomen in het lichaam.
Welke insulines geschikt zijn, is per persoon verschillend. Dit hangt vooral af van het gewicht, de voeding en de hoeveelheid en soort beweging.
Bij type 2 diabetes is gewichtsafname, een dieet en lichaamsbeweging zeer belangrijk. Gewichtsvermindering en lichaamsbeweging verhogen gevoeligheid voor insuline, waardoor de bloedsuiker beter gecontroleerd kan worden.
Wanneer deze methoden falen om de bloedsuikerspiegel te verlagen, kunnen pillen of tabletten ingezet worden. Als deze orale diabetesmiddelen onvoldoende in staat zijn de glucosespiegel in het bloed te verlagen is behandeling met insuline aangewezen.
Insulines
Er wordt onderscheid gemaakt in:
- kort werkende insulines omvatten de producten met gewoon insuline erin of met insuline lispro, insuline ‘aspart’ of insuline glulisine
- middellang werkende insulines bevatten isofaan insuline en kunnen gecombineerd worden met gewoon insuline, met insuline lispro of met insuline ‘aspart’
- lang werkende insulines kunnen insuline detemir of insuline glargine bevatten.
Tabletten voor diabetes
Er zijn vier groepen orale middelen voor de behandeling van type 2 diabetes.
- De eerste groep zijn medicamenten, die de afgifte van insuline door de alvleesklier bevorderen. Deze middelen stimuleren speciale receptoren ('vangarmpjes') op de buitenkant van de beta-cellen van de alvleesklier, die insuline produceren, en bevorderen op deze wijze de afgifte van insuline.
- Van de tweede groep van orale middelen is metformine het bekendst. Metformine remt de overmatige afgifte van glucose door de lever. Hierdoor daalt de bloedglucose en neemt de insulinegevoeligheid toe. En omdat metformine de glucoseafgifte remt van de lever bestaat er geen verhoogde kans op een hypo. De insulineafgifte wordt immers niet gestimuleerd. Het heeft een gunstig effect op de regulatie van de diabetes en vermindert de kans op complicaties.
- De derde groep orale middelen vertraagt de opname van glucose uit de darmen. Acarbose is hier onderdeel van. Dit middel remt een aantal enzymen, die koolhydraten afbreken in de darmen. Daardoor worden de koolhydraten, die we eten, minder snel afgebroken, komt er minder snel glucose vrij en wordt de glucose ook minder snel in het bloed opgenomen. In de praktijk wordt dit middel weinig gebruikt.
- De vierde groep is een nieuwe klasse van middelen, de zogenaamde thiazolidinediones (kortweg: TZD's). Ze worden ook wel insuline sensitizers genoemd omdat ze de insulineresistentie, de ongevoeligheid van de weefsels voor insuline, verminderen. De TZD's zorgen ervoor, dat via een ingewikkeld werkingsmechanisme vetten sneller naar de vetcellen getransporteerd worden. Tegelijkertijd wordt de gevoeligheid voor insuline verbeterd.
Hypo en Hyper
De bloedsuikerspiegel schommelt in de ideale situatie tussen de 4 en 8 mmol/l. De behandeling van diabetes is erop gericht om dit te bereiken. Van alles heeft invloed op de bloedsuiker: eten, drinken, sporten, stress en emoties, een griepje.
Daardoor kan het voorkomen dat tijdens de behandeling van diabetes u plotseling last kunt krijgen van een te lage of te hoge bloedsuikerspiegel. Te laag heet hypoglykemie (hypo), te hoog heet hyperglykemie (hyper).
Een enkele keer een hypo of een hyper hebben is niet erg. Gebeurt dat vaak, dan moet wellicht de behandeling worden aangepast.
Kenmerken Hypo
Onder de 4 mmol/l is er sprake van een hypoglykemie (een hypo).
Kenmerken van een hypo zijn:
- hoofdpijn
- moe
- plotseling wisselend humeur
- hongerig
Kenmerken Hyper
Boven de 10 mmol/l is er sprake van een hyperglykemie (een hyper).
Kenmerken van een hyper zijn:
- veel plassen
- veel dorst hebben en houden
- vermoeidheid
- mogelijk plotselinge extreme humeurigheid
- gevoel van algehele malaise
Ik heb ernstig overgewicht (BMI van 32,8 bij start, nu 2 weken later 30,9) met pre-diabetes klachten, maagklachten (voor start medicatie) en PDS. Dus mijn symptomen zijn niet geheel eerlijk als richtlijn. Ik slikte 80mg esomeprazol voor start Ozempic, afentoe nam ik een extra 40mg maar nu moet ik dat standaard nemen en dan nog heb ik last. Ik heb erge last van een opgeblaz[lees meer...]en gevoel, tot buikpijn aan toe. Maar ik heb dus ook PDS. En ik kreeg obstipatie, wat ik vrijwel nooit heb gezien mijn PDS. Voor afvallen helpt het zeker wel, niet veel, maar wel wat, zelfs op deze lage dosis. Ook heb ik meer hoofdpijn dan normaal. Maar ik had dit al vaak dus het is lastig te zeggen of het allemaal door het medicijn komt.
Mijn advies; heb je al maag en darm problemen, bespreek het dan goed met je arts!
Sinds februari 2025 begonnen,
De 3mg viel ik 6 kg af de eerste 2 weken !!
Daarna viel het even stil op week 3.
Enkel mijn eetlust was verminderd.
Dan naar 7 mg gegaan en jawel daar begon de miserie …
Ik ben ondertussen 12 kg kwijt helemaal prima.
Maar niet zonder slag of stoot.
Ik kan op mijn werk niets meer eten met nog maar iets van suiker of vet ook geen zero p[lees meer...]roducten ….
Anders zit ik gewoon heel de dag op de wc met enorme krampen .
Opzich heel goed val je snel af als je niet eet :)
Maar ik heb enorm veel last van mijn darmen gekregen , pijn mijn darmen maken altijd lawaai, iemand hier nog ervaring mee?
Ik ben diabeet type 2 en voelde mij erg ongelukkig over mjn gewicht. Elke keer lijnen en niets afvallen. Ik ben in november 2022 begonnen met het spuiten van 0,25 mg. Dit werkte een beetje. Snel doorgegaan naar 0,5 mg en dit werkte veel beter. Toen was de Ozempic niet leverbaar en moest ik Victoza gaan gebruiken. De kilo's vlogen er weer aan. Toen kon de apotheek Ozempic g[lees meer...]elukkig weer leveren weliswaar 1 mg, maar de kilo's gingen er goed vanaf. Nu 2,5 jaar later 28 kg afgevallen en ik voel mij erg goed. Lekker in mijn vel en de complimenten zijn fijn om te horen. Een enkele keer misselijk geweest in 2,5 jaar. Ik zou dit medicijn aanraden, maar ben jezelf ook bewust dat niet iedereen hetzelfde is.
veel vervelende bijwerkingen, maar omdat de suikerwaardes beter worden en ik per week gemiddeld 300 gram afval, blijf ik er mee doorgaan. regelmatige controle bij de diabetes-verpleegkundige van de huisarts.
1jaar het GLI programma gevolgd waarbij ik het 1e half jaar 7 kg verloor en het 2e half jaar niets meer. Nu Saxenda. 1e dosis 0,6 ging goed. Weinig bijwerkingen. Na een week dosis verhoogd naar 1,2. Wat een puinhoop. Doodmoe. Ik kom niet meer vooruit. Boeren, zwaar hoofd en hoofdpijn, slecht slapen. Morgen terug naar 1e dosis. Wel al 3 kg kwijt in 10 dagen. Dat geeft hoop.[lees meer...]
Begonnen met 1 tablet smorgens bij ontbijt. Na 2 weken 2 tabletten en na nog eens 2 weken 3 tabletten. De spierpijn werd steeds erger en kan moeilijk van mn stoel opstaan moeilijk uit bed en moeilijk lopen. Spieren in mn armen doen pijn met omhoog reiken. Of kracht zetten. Hoofdpijn omdat de bloedwaarde flink fluctueert. Van bv 7.2 naar 11.8. Ik ben 66 jaar en bloedwaarde[lees meer...] was na een voor de dood weggehaald operatie behoorlijk hoog. Maar zakte in de loop van de tijd van in het ZH 32 naar 21. Thuis daalde het verder naar 17. Bij controle bleek ik dan diabetes 2 te hebben terwijl ik 5 jaar in het stelpriode zit waarvan nu 3 jaar voorbij zijn. Ik mocht geen medicatie aannemen gezien mijn herstel. Maar doordrammen van de diab verpleegkundige. Toch maar proberen. Maar heb enorm veel pijn. Nu sta ik ervoor om te stoppen. Maar ben eerst van 3 tabletten naar 2 gegaan. Ik weet niet of ik in 1x kan stoppen. Maar deze glycazide bevalt mij niets. En de erge pijn geeft mij dat ik geen plezier meer heb. Ik ga morgen huisarts bellen hoe verder. Maar stoppen het liefst. Glycazide bevalt mij geheel niet. Ook de vorige merk metformine niet. Ook diaree is mijn bijwerking en vaak plassen. Dit is enorm lastig omdat ik graag uitga maar durf bijna niet meer weg te gaan.
Ik begon 10 dagen geleden en toch al bijna twee kg kwijt . Heel tevreden van . Wat niet zo leuk is soms ik kan bijna niet eten 🙈 dus extra vitamine beginnen nemen dat ik niet verzwak . Wel heel moe .en constipatie.en mijn gemoed beetje minder . Maar ik hou vol tot ik zes kg af ben nog 💪
Hey heyy
kan ik in contact met jou komen ik heb zelf ook iih ben 39 en ga beginnen met saxenda
4 maanden bezig. Afgevallen van 118 naar 101 kg. Wil nog 10 kg. Heb langzamer opgebouwd dan vlgs bijsluiter. Zit pas 1 maand op max dosis . Enige bijwerking is last van obstipatie, verder niks
Ik kreeg mijn suiker niet helemaal goed en afvallen lukte niet..werd steeds zwaarder. Ik slik 7 mg
Sinds eind nov begonnen en inmiddels 23 kilo kwijt.
Ben echt dood ziek geweest de eerste weken, buikpijn, misselijk en heel koud. Inmiddels wel minder misselijk en kan wel weer wat eten.
Mijn suiker is perfect en ik voel me ook echt een stuk beter. Dus voor mij echt een [lees meer...]super medicijn.
De eerste twee weken een beetje buikklachten. In 5 maanden 20 kilo afgevallen met maximaal 3 doses
Het afvallen gaat snel, 23 januari begonnen en nu al 11 kg afgevallen. Maar ik ondervind veel hinder van misselijkheid, moe zijn en zwavelboeren, heel smerig. Dat kan zo de hele dag duren als je iets vetter hebt gegeten dan normaal. Ik had het al van 1 olijf, ook olijfolie kan ik niet meer tegen.
Nu 1 week bezig .momenteel 0.0 gram eraf .hopelijk komt het nog
sinds 28 dec begonnen. ik woog 97 kilo eerst een maand met 3 mg tien viel ik al enorm snel af, ( in combi met dieet = calorieën tellen , koolhydraatarm eten en meer bewegen) , 7 mg had ik iets meer tijd nodig om te wennen en was wat moe... dus even op 7 mg gebleven maar na een maand stagneerde het gewicht ( plateau) Dus na anderhalve maand opgehoogd naar 14 mg. Praktisch [lees meer...]geen bijverschijnselen meer en ik val weer elke dag wat af... wel wat langzamer dan eerst maar dat is wellicht ook beter.. inmiddels bijna 14 kilo kwijt in 2,5 maand. Ik ben dr tot nu toe super blij mee en hoop dat het gewichtverlies nog wat verder doorzet. Ook om suikerziekte ( en hartaandoeningen) nog net voor te zijn.
Pas 6 dagen geleden mijn 1e spuit gekregen, geen significante bijwerkingen en in 6 dagen tijd 3.5 kilo afgevallen. Ik moet mezelf gewoon dwingen om te eten. 6 kleine maaltijden per dag zoals aangeraden.
Diabetes begin stadium, nuchter 9mol niet heel ernstig maar wel erfelijk bepaald. Vader en moeder met Diabetes en eraan overleden.
Begonnen met 500mg dat ging goed en geen honger gevoel meer wel maag en darmen problemen maar na 2wkn over.
Niet moe en 8kilo afgevallen met aanpassen dieet en beweging in 1jr tijd gaat langzaam maar heb geen haast bloedsuiker is nog steeds[lees meer...] nuchter 7.5 dus dosering opgehoogd naar 1500mg dat gaat goed geen bijwerkingen en weer afgevallen. Top middel als je geen haast hebt.

Volg ons op...