medicijnen

EFFECTIVITEIT

geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

geenzeer veel
angst misselijkheid duizeligheid ongerustheid vermoeidheid hoofdpijn droge mond wazig in het hoofd verhoogde hoeveelheid zweten verminderd libido

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Angst & paniekstoornis (190 meningen)
Depressie (166 meningen)
Angststoornis (84 meningen)
Overspannen/burn-out (38 meningen)
Chronische depressie (18 meningen)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) (9 meningen)
Psychische klachten (6 meningen)
Bipolaire stoornis (5 meningen)
Sociale fobie (5 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Escitalopram bij depressie

K. Triesscheijn (22-08-2018)

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

24-07-2024 | Vrouw | 43

branderig gevoel

Heeft iemand ook last van roodheid in vlagdn en bra derig alsof je bloed kookt Na 10 min trekt her weer weg Lijkt soorf aanval

10-06-2024 | Man | 43

Bijwerkingen

vermoeidheid verminderde zin in seks

26-05-2024 | Vrouw | 43

Bijwerkingen

lichte duizeligheid verlies van seksuele sensaties

Ivm aanhoudende, terugkerende depressie, angsten en paniek uiteindelijk toch besloten medicatie te proberen. Het begon voor mij zeer snel (na 6 dagen) al te werken en heeft sindsdien constant gezorgd voor veel meer rust in mijn hoofd, een kalmere, constante modus, het kunnen dealen met tegenslagen en teleurstelling zonder weer onder water getrokken te worden. Veel minder a[lees meer...]ngst en paniek. Een ontzettend groot verschil! De bijwerkingen zijn minimaal en absoluut niet noemenswaardig voor mij. Ben heel dankbaar en tevreden!

26-08-2023 | Vrouw | 43
Angst & paniekstoornis
Dag, Ivm angsten na mijn bevalling ben ik escitalopram gaan gebruiken en het heeft mij erg goed geholpen. Ondertussen ben ik een maand weer helemaal afgebouwd, dit vond ik een pittig traject. Ondertussen slaap ik wel weer helemaal goed, maar blijf nog wel wat onrust in mijn lijf hebben en daarnaats ben ik nog niet helemaal het blije persoon die ik was. Heeft iemand[lees meer...] ervaring met hoe lang het duurt voordat je echt weer jezelf bent na afbouw?

05-10-2024 | Vrouw | 44
escitalopram (5mg)

Bijwerkingen

nerveus gevoel wazig in het hoofd gespannen ongerustheid gevoel van nederlaag haaruitval

Ik slik nu 4 weken 5mg Escitalopram van Teva en kan nu eindelijk zeggen dat ik geen bijwerkingen meer heb en me best oké voel. Er speelt wel erg veel in mijn leven, waardoor het lastig is om te zeggen of dit nu echt al wat gaat veranderen of dat ik misschien moet verhogen naar 10mg. Tja, de bijwerkingen... die waren niet mals, ik heb er veel last van gehad. Maar ik kan j[lees meer...]ullie echt eerlijk zeggen, het was wel te doen. En van de 3e naar de 4e week gingen de bijwerkingen weg en pieker ik niet meer, heb ik geen angsten meer en slaap ik weer goed. Ik neem de medicatie om half 8 's avonds in en dit werkt goed voor mij. ' Als bijwerkingen had ik last van: onrust, opgejaagd gevoel, angstig, piekeren 's nachts, trillende vingers, haaruitval, zweten, warm/koud, misselijk, hoofdpijn, vlagen over borstkas, high/ onwerkelijk gevoel, opgefokt, emotioneel (heel veel huilen in de 2e week, alles kwam er gewoon uit), moe. Maar, ik had niet elke dag last van alle bijwerkingen, dit wisselde elkaar elke dag een beetje af en de ene dag voelde ik me dan best oké om de volgende dag dan weer een mindere dag te hebben. Ik zou willen zeggen, hou het aub vol, je kan zeker pas tussen de 4 - 6 weken zeggen of het iets voor je doet. En als tip zou ik willen geven om Oxazepam aan je huisarts/ specialist erbij te vragen want dit helpt echt heel goed als je last heb van bijwerkingen. Je wordt hier rustig van en je kalmeert, de bijwerkingen gaan hiervan weg. Je moet wel oppassen dat je hier niet afhankelijk van wordt, want Oxazepam schijnt verslavend te kunnen zijn. Ik nam maximaal een halve Oxazepam per dag en op dagen dat ik wel wat bijwerkingen had, maar deze niet zo heftig waren, nam ik geen Oxazepam. Ik schrik eigenlijk wel van de verhalen van sommige mensen hier die gelijk met 10 of 20mg moeten beginnen, ik kan me voorstellen dat de bijwerkingen dan echt te erg zijn. Gelukkig heb ik een hele fijne huisarts die aangeeft dat er pas eventueel verhoogd gaat worden als ik de medicatie 4 - 6 weken slik. Ook ben ik doorverwezen naar een psycholoog waar ik volgende week een intake heb. Ik heb dit in ieder geval wel nodig. Succes iedereen en hou vol!!

30-01-2024 | Vrouw | 44
Angst & paniekstoornis
Ik ben ook tevreden over dit medicijn. Fijn dat het jou zo goed helpt. Mag ik vragen hoeveel je bent aangekomen en of je nog steeds aankomt? Welk merk gebruik je?

12-03-2025 | Man | 46

Bijwerkingen

wazig in het hoofd slaperigheid

Dit middel werkt bij mij prima voor de plein vrees en spanningen het duurt wel een paar weken voor het echt werkzaam is dat is even lastig maar het wachten is beloont heb in mijn leven nog nooit te doen gehad met spanningen dat je mensen massa's gaat ontwijken en je de zenuwen niet meer onder controle hebt maar weet nu hoe lastig het is als je hooft bijna geen prikkels m[lees meer...]eer aan kan gelukkig op tijd hulp gezocht bij de huis arts. Dit middel werk opzicht prima het nadeel is wel iets minder libido en eerste tijds wat een minder helder gevoel in het hooft het remt als het ware echt die prikkels dat is in het begin een aparte gewaarwording verder in het begin erg slaperig geweest voor middags, dat verholpen door het inname moment na de avond te verschuiven en dat scheelt nogal verder gun ik iedere beterschap en heb je problemen zoek de huis arts op helpt echt

26-02-2025 | Vrouw | 46

Bijwerkingen

buikkrampen buikklachten moeilijk in slaap vallen verstoorde slaap

Ik gebruik deze medicatie nu een week en het werkte bij mij eigenlijk al direct. Ik heb 2 jaar lang iedere dag gehuild. Heb een burnout en angststoornis al vanaf kinds af aan. Ook depressieve klachten. Sinds ik deze medicatie gebruik sinds een week. Maak ik me niet meer druk om onnodige dingen en kan ik met heftige dingen beter omgaan en in gesprek gaan net mensen. Ook heb[lees meer...] ik de hele week (nog) geen huilbui gehad/niet hoeven huilen. Ook mijn zorgen lijken veel minder. Ik denk nu meer wat ik kan wel kan doen en waar ik niks aan kan veranderen/geen invloed op heb dat is dan maar zo. Ik hoop dat deze medicatie zo zijn werk blijft doen en dat ik niet alsnog veel bijwerkingen zal krijgen. Had ik dit maar jaren eerder gekregen dan had ik zelf maar ook zeker mij gezin het relaxter gehad. Ik heb wel heel erg veel last van buikpijn/buikkrampen en m.n. in de nacht is het heel erg. Maar kan ook door spiraal komen al lijkt het nu wel veel erger geworden. Eerste 4 dagen ook veel hoofdpijn gehad. Ik kom ook niet gied in slaap, maar daar heb ik sowieso veel last van. En ik wordt gemiddeld om het uur wakker en moet ipv 2 a 3 keer per nacht nu wel 5 tot 6 x per nacht plassen. Ik neem het in tussen 20u en 22u. Overdag gebruik ik methylfenidaat langzame afgifte 54mg en 18mg de combinatie werkt erg goed voor mij. Ik hoop alleen niet dat het gevaar kan hebben. Ook heb ik net weer temazepam ophaald bij de apotheek wat ik bij de huisarts aangevraagd had, dat gebruik ik eigenlijk te vaak maar ik moet wel even een paar dagen makkelijker in slaap komen dus ga ik temazepam denk ik 3x per week gebruiken.

26-02-2025 | Vrouw | 46
escitalopram (15mg)

Bijwerkingen

verhoogde hoeveelheid zweten misselijkheid ongerustheid duizeligheid diarree

Sinds zes weken gebruik ik escitalopram eerst 10mg nu 15 mg maar wat een bijwerkingen pfff maar ik hou vol want ik voel lichtjes verbetering en heb weer meer zin om wat te doen in huis buitens huis is nu nog een stap te ver

06-07-2023 | Vrouw | 46
Overspannen/burn-out
Na al jaren terugkerende spanningsklachten te hebben en tegen een burn out aan te zitten, toch maar eens medicatie gaan proberen. Wat een verademing! Mijn onnodige stress, angst, frustratie en boosheid gevoelens zijn vrijwel weg en anders nu eindelijk makkelijk los te laten. Ik slik nu een jaar escitalopram en ben er echt super tevreden over. Geen bijwerkingen, behalve sup[lees meer...]er realistische dromen (niet eng) toen ik in het begin een hogere dosis nam.

24-01-2025 | Vrouw | 47

lang slapen

Ik gebruik sinds mei 2024, de Escitalopram Teva . Ik heb rust in mijn hoofd. Geen angst, geen depressieve gevoelens, heb focus. Lak aan wat andere denken. Voel mij op mij gemak en zelfverzekerd. Het voelt voor mij echt alsof dit spul voor mij gemaakt is en ik dit net mistte. Alsof het zo moet zijn zoals het nu is. Ik ben lange tijd stabiel. Het enige is dat ik meer slaap n[lees meer...]odig heb. Soms 10-11 uur. Maar dat heb ik er graag voor over. Ik ben niet van plan te stoppen. Ik weet hoe ik mij zonder medicatie voelde en hoe het nu is en vooral voelt. Mijn start met Sertraline was een hel. Zoek vooral de medicatie die goed voelt na 3/4 dgn overstap op Escitalopram voelde ik mij al ‘anders’ beter in m’n hoofd. Ik ben er dus heel blij en dat terwijl ik altijd anti medicatie was.

03-10-2024 | Vrouw | 47

lang slapen

Na jaren worstelen met Burn-out en depressie kwam na onderzoek eruit dat ik baat bij Psychotherapie zou hebben. Ik volg deze nu 2 jr met diverse vormen van therapie met oa, schematherapie, EMDR, mindfulness en ACT. Ik merkte echter dat er iets m’n hoofd gebeurde waardoor ik een terugval kreeg waar in geen enkele invloed op had. Medicatie was voor mij altijd een No Go. Ech[lees meer...]ter na de zoveelste terugslag, mij hier toch aan gewaagd. Gestart met Sertraline, echter werd het dal alleen maar dieper en ervoer hele ernstige klachten als hevige hartpijn, vreselijke maagpijn slapeloosheid etc. Na 4 weken overgestapt op Escitalopram en al na 3/4 dgn voelde ik mij anders. Uiteindelijk ging het alleen maar vooruit en klom ik snel weer uit m’n dal. Ik voel mij beter dan ooit. De drukte in m’n hoofd is weg, meer focus, geen angst. Geen enkele tekenen van afvlakking. Het enige waar ik last van heb is veel slapen. Ik slaap wel 10 a 11 uur en heb dit ook nodig. Ik voel mij dus zeer goed bij dit medicijn en heb echt het gevoel dat dit is wat ik nodig heb. Inmiddels gebruik ik het 5 maanden 10 mg per dag, in de ochtend vh merk Teva. Zijn er meer die zich herkennen in het extra slapen ? Voorheen had ik aan 8,5 u slaap genoeg . Ik denk er niet aan om te stoppen of af te bouwen voorlopig.

04-07-2024 | Man | 47

Bijwerkingen

duizeligheid vertraagde ejaculatie verhoogde hoeveelheid zweten droge mond

Dit is de 4e x in 5 jaar dat ik gestart ben. Voorheen in 4 weken opgebouwd met 1ml druppels. Nu met 5 mg eerste week in tweede week naar 10 mg. Helaas geeft mij dit wel bijwerkingen. Ik ben erg duizelig en heb mede daardoor extra last van paniekaanvallen. Ik weet echter dat escitalopram voor mij werkt dus ik hou weer vol. Over week of 4 zal ik me weer stuk beter voelen en [lees meer...]hopelijk van die vervelende paniekaanvallen/stoornis af.

29-12-2024 | Vrouw | 48
Niet in de lijst

Bijwerkingen

verstoorde slaap darm/maag van streek nerveus gevoel

Ik begon met 5 mg 2 weken toen naar 10 mg ook 2 maanden slik ik 7.5 mg mirtazapine voor slapen. Ik voel me er niet beter van. Onrustig gevoel raar gevoel maag en blijf maar malen overdenken hoe ik mij voel. Ik heb wallen en donkere kringen ogen. Slapen doe ik ook niet vast aangezien mijn partner s'nachts wakker wordt en dan eruit gaat. Ik slaap zo licht ook oordopjes in.[lees meer...] Ik vraag mij af wat kan ik hier nog aan doen. Ik ben nog verder dan voorheen. Ik probeer door te zetten en de bijwerkingen en slaapproblemen nog even aan te kijken. Maar niet voor lang. Ik ga er huisarts ook informeren, want dit is nog niet de gewenste resultaat.

13-05-2024 | Vrouw | 48
escitalopram (15mg)

spierpijn gevoelige gewrichten slapeloosheid

opbouwen van dit medicijn viel erg tegen. erg veel spierpijn en pijn in gewrichten. kon de trap niet meer op

23-08-2023 | Vrouw | 49
Angststoornis
Wat is jullie ervaring met wijziging van gewicht. Aankomen of afvallen indien je kleine dosis neemt van 5 of 10 mg en vanaf wanneer begon het aankomen want hier kijk ik nu niet naar uit maar anderzijds voel ik me wel rustiger

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2356) - Anticonceptie - overig
Champix (1164) - Verslavingsziekten
Venlafaxine (972) - Depressie - antidepressiva overig
Thyrax Duotab (878) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Mirtazapine (696) - Depressie - antidepressiva overig
Roaccutane (474) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (469) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (462) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (436) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (430) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)