Medicatieveiligheid voor jou

EFFECTIVITEIT

geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

geenzeer veel
misselijkheid angst hoofdpijn duizeligheid vermoeidheid droge mond verminderde eetlust ongerustheid slapeloosheid trillingen

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (494 meningen)
Angst & paniekstoornis (417 meningen)
Angststoornis (200 meningen)
Chronische depressie (65 meningen)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) (29 meningen)
Psychische klachten (17 meningen)
Postnatale depressie (13 meningen)
Obsessieve-compulsieve stoornis (10 meningen)
Sociale fobie (5 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

15-06-2024 | Man | 49
Posttraumatische stressstoornis (PTSS)

Bijwerkingen

overgevoelig voor geluid moeite met ademhalen trillingen ongerustheid

Inwendig trillen komt me bekend voor , niemand ziet t jij voelt het wel , dat maakt je weer onrustig enz, dat is een bijwerking, niets medisch Ik heb regelmatig last van niet door kunnen ademen ( blijft handen ) beetje hyperventilatie. Hele dag naar adem happen , heel irritant.

27-01-2024 | Man | 19
Angst & paniekstoornis
Sinds ik begonnen ben met Citalopram 20mg van PCH had ik in het begin voordelen en merkte ik mij minder angstig etc. Ook werd ik minder depressief erdoor. Echter na verloop van de tijd kreeg ik steeds meer last van haaruitval. Hierdoor raad ik dit middel zeker niet aan. Ben er nu mee gestopt en merk al dat het beter gaat met mijn haar.

17-01-2024 | Man | 30
Angst & paniekstoornis
Hallo, ik flink sinds begin oktober van vorig jaar citalopram. Ik ben het begonnen met slikken vanwege ernstige angst en paniek die ik eigenlijk al jaren ervaar. Een aantal jaar geleden heb ik paroxetine gebruikt, maar daar ben ik na, ik denk, ongeveer 1 jaar snel mee gestopt. Ik ben vorig jaar weer in een dip terecht gekomen waarbij ik het allemaal niet zag zitten, geen g[lees meer...]edachtes met de doode maar meer het gevoel dat ik niet meer weet wat goed voor mij is en ik kon niet goed meer nadenken. Na het gebruik hiervan is dat iets verbeterd, maar ik merk dat ik na al die maanden (3-4 maanden) nog steeds heel erg rusteloos ben en het gevoel heb dat ik in situaties met andere persoon niet mezelf ben en dit ook moeilijk word. Ook al weet ik diep van binnen hoe het zou moeten, het komt er als ware niet uit. Ik ben zo erg benieuwd of mensen zich hier in herkennen? Ik heb gesprekken met de psycholoog, maar ik ben ook juist heel hernieuwd naar mensen met dezelfde symptomen en gevoelens die hierop lijken.

17-01-2024 | Man | 30
Angst & paniekstoornis
Hallo, ik flink sinds begin oktober van vorig jaar citalopram. Ik ben het begonnen met slikken vanwege ernstige angst en paniek die ik eigenlijk al jaren ervaar. Een aantal jaar geleden heb ik paroxetine gebruikt, maar daar ben ik na, ik denk, ongeveer 1 jaar snel mee gestopt. Ik ben vorig jaar weer in een dip terecht gekomen waarbij ik het allemaal niet zag zitten, geen g[lees meer...]edachtes met de doode maar meer het gevoel dat ik niet meer weet wat goed voor mij is en ik kon niet goed meer nadenken. Na het gebruik hiervan is dat iets verbeterd, maar ik merk dat ik na al die maanden nog steeds heel erg rusteloos ben en het gevoel heb dat ik in situaties met andere persoon niet mezelf ben en dit ook moeilijk word. Ook al weet ik diep van binnen hoe het zou moeten, het komt er als ware niet uit. Ik ben zo erg benieuwd of mensen zich hier in herkennen? Ik heb gesprekken met de psycholoog, maar ik ben ook juist heel hernieuwd naar mensen met dezelfde symptomen en gevoelens die hierop lijken.

12-01-2024 | Man | 37
Angst & paniekstoornis
Nu sinds een maand bezig met 10mg citalopram vanwege angst en paniek aanvallen die begin vorig jaar ineens vanuit het niets kwamen. Ineens heftig zweten, klamme handen tunnelzicht. Ik kreeg toen de diagnose paniek/angst van de huisarts, na nog een paar keer zo’n aanval gehad te hebben een half jaar bij een psycholoog gelopen, in het begin dacht ik dat dit genoeg was. Maar [lees meer...]dat bleek van niet, dus toch maar over op een medicijn. Last van bijwerkingen zoals in de bijsluiter heb ik niet echt, behalve het idee dat mijn tong dik is (huisarts ziet niks vreemds), ook spierpijn in de tong maar niet altijd, kramp in mn kaken, trekkende spiertjes in mijn kuiten in rust en soms een soort van vreemde duizeligheid. Ik heb een emg en mri van mijn nek bij de neuroloog gehad, hier kwam niks uit. Ik merk wel dat ik met dit medicijn rustiger ben, maar nog niet het gevoel van dat er iets lichamelijks aan de hand is van me af kan zetten

04-01-2024 | Man | 63
Depressie
Help vrij snel. Na een paar dagen was er al effect. De in de bijsluiter genoemde bijwerkingen komen allemaal, maar worden na verloop van tijd minder of verdwijnen> Alleen de slaperigheid blijft enigzins. Voordeel daarvan is dat ik tegenwoordig 's nachts uitstekend slaap. Eigenlijk vind ik het een perfect medicijn

05-11-2023 | Man | 40
citalopram (30mg)
Depressie
Klopt helemaal sex is een ramp en zelfs na gebruik nog steeds geen zin in sex en als er zin is dan lukt het gewoon niet inmiddels al even gestopt maar nog steeds geen goede resultaten

13-03-2025 | Vrouw | 28
Posttraumatische stressstoornis (PTSS)

verhoogde eetlust

Hoi allemaal, Ik kan me voorstellen dat het heel spannend is om met een anti-depressiva te starten. Geloof me ik heb er zelf ook heel lang over getwijfeld. Helaas heb ik meerdere heftige gebeurtenissen gehad in mijn leven, waardoor ik Ptss heb ontwikkeld. Ik werd ook suïcidaal en op dat moment werd mij toch echt sterk aangeraden door m'n psychiater om citalopram uit te p[lees meer...]roberen, ondanks dat ik eigenwijs was en dit niet wilde. Uitkomst: ik heb oprecht mijn leven weer terug! Hiervoor leefde ik alleen maar met nachtmerries, flashbacks, angsten en suïcidale gedachtes. Niks kwam nog binnen bij mij. Ik ben weer de oude ik, vrolijk, zie het leven weer zitten en onderneem weer van alles. Ook is m'n concentratie een stuk verbeterd. M'n omgeving merkte het ook gelijk en het leven lacht me weer toe! Dit medicijn heeft m'n leven echt gered, ik zou niet meer zonder willen. Even een positieve ervaring. Enige nadeel is dat ik een paar keer kilo ben aangekomen omdat m'n eetlust is toegenomen maar dat neem ik voor lief.

13-03-2025 | Vrouw | 48
Niet in de lijst

ongerustheid angst dissociatie depressief

Vanwege slaapproblemen geadviseerd door mijn psycholoog. Wat een drama; verschrikkelijke bijwerkingen die de slaapproblemen en mijn angsten hierover alleen maar hebben verergerd. Te lang doorgegaan met uitproberen en zelfs nog dosering opgehoogd; 2 extreem nare en angstige maanden gehad waarvan ik nu nog steeds moet bijkomen (ben nu bijna 2 maanden gestopt). Slaapproblemen[lees meer...] direct verminderd nadat ik ben gestopt en slaapcoaching door een verpleegkundig specialist hielp mij veel beter dan die pillen! Slik nu ook Slaap Rust Complex van Bonusan (3 per dag) en ik word hierbij goed begeleid door een mesoloog; heel effectief! Kijk uit met deze medicatie: als je voelt dat er alleen maar klachten bijkrijgt, laat je dan goed begeleiden door iemand met veel ervaring zoals een verpleegkundig specialist. En stop op tijd als het niets door je doet... Mijn verpleegkundig specialist gaf aan dat hij in de praktijk merkt dat maar 20% echt baat heeft bij deze medicatie en dat dit doorgaans mensen zijn met een zware depressie.

04-03-2025 | Vrouw | 65
citalopram (40mg)
Chronische depressie
Hier wil ik jullie graag moed inspreken: Ik heb 10 jaar in een hel geleefd door chronische depressie. 3 jaar geleden toch maar met citalopram gestart. Van 10 mg tot 40, nauwelijks bijwerkingen gehad en ik voelde me vanaf de 1e dag al beter! Ik heb mijn leven terug, sta niet meer verdrietig op en kan hetl even weer aan! Ook de moeilijke dingen! Een keer verdriet hebben [lees meer...]is iets heel anders dan jarenlang in duisternis leven Ik heb mezelf weer terug, kan weer genieten van kleine dingen.. Heel af en toe (1× per 4,5 maanden) wel eens een paar dagen en terugslag.Heb dan het gevoel dat het medicijn tijdelijk niet goed wordt opgenomen. Maar het komt altijd weer goed en is nog stukkenbeter dan hoe het die 10 jaar was! Mijn hele leven blijf ik dit slikken!

02-03-2025 | Vrouw | 28

Bijwerkingen

vermoeidheid ongerustheid moeite met het bereiken van een orgasme misselijkheid

Ik slik het nu 5 weken. Vanaf morgen is het mijn 6e week. Ik merk dat mijn lichaam al een stuk rustiger is op sommige momenten en dagen na dan ineens vlamt het op. Maar ik merk dat mijn hoofd nog niet zo rustig is. Nog steeds veel angsten en dwanggedachten. Klopt het dat dit langer de tijd nodig heeft tot dit ook meer tot rust komt? Hoop dat iemand me kan helpen.

16-02-2025 | Vrouw | 46

Bijwerkingen

darm/maag van streek moeite met slapen verminderde eetlust angst

Hallo, ook ik ben hier op zoek naar bevestiging, herkenning en positieve verhalen. Ik ben op 20 januari gestart met 5mg (2 druppels), 24 januari naar 10mg, 7 feb naar 15mg en nu sinds vrijdag op 20mg (8 druppels). Ik gebruik oxazepam erbij om het draaglijk te houden. Ik slaap slecht, heb last van mijn darmen/buik en voel me opgejaagd en gespannen. Er zijn af en toe beter[lees meer...]e dagen, maar ik denk dat dit nog niet stabiliseert door steeds ophogen. In slaap vallen lukt wel, maar ik word vroeg en heel onrustig wakker. Eten gaat inmiddels wel beter. Ik vind het opstarten echt heel zwaar en kan niet wachten tot het goed gaat werken. Ik hoor gelukkig wel hier en daar positieve verhalen. Wie heeft er nog een peptalk dat het het waard is dit vol te houden?

15-02-2025 | Vrouw | 55

darmproblemen misselijkheid

07-02-2025 | Vrouw | 61

hoge bloeddruk diarree die langer dan 4 weken aanhoudt

Bij alle vormen van AD diarree klachten gekregen

05-02-2025 | Vrouw | 46

duizeligheid

Wat ontzettend lief je reactie! En ja, ik zet nog door alhoewel het af en toe wel verdomd moeilijk is. Ik voel mij nog steeds erg lucht in het hoofd, duizelig, zweterig en gewoon een erg slecht gevoel van binnen. Nu ben ik ook wel iemand die daar zo lekker in kan blijven hangen en voornamelijk bevestiging zoekt dus dat helpt ook niet mee. Nogmaals dank voor je bericht en [lees meer...]hopelijk gaat het nu bij mij ook snel de goede kant op!

04-02-2025 | Vrouw | 28

Bijwerkingen

brok in de keel slapeloosheid darm/maag van streek misselijkheid

Hallo, Ik ben sinds vorige week maandag begonnen met Citalopram 10 mg. Nu dus 8 dagen. Sinds enkele dagen heb ik een gevoel van slijm in mijn keel dat ik niet weg krijg. Soort brok gevoel. Is die bij iemand bekend? Daarnaast de vraag of als je goed bent ingesteld op de medicatie wel alcohol kan drinken? Heeft iemand hier ervaring mee? Er staat overal dat je dit niet [lees meer...]moet doen maar ik ken wel veel mensen die het wel doen maar die gebruiken andere soort antidepressiva's. Dus ik ben benieuwd of er mensen zijn met ervaring hiermee.

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2356) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1454) - Depressie - antidepressiva SSRI
Paroxetine (1237) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1221) - Cholesterol
Sertraline (1207) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1164) - Verslavingsziekten
Venlafaxine (972) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (924) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (878) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (836) - Maagzuur - protonpompremmers
Roaccutane (474) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (469) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (462) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (436) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (430) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.