medicijnen

EFFECTIVITEIT

geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

geenzeer veel
misselijkheid hoofdpijn droge mond angst duizeligheid verminderde eetlust vermoeidheid slapeloosheid constipatie trillingen

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (492 meningen)
Angst & paniekstoornis (403 meningen)
Angststoornis (199 meningen)
Chronische depressie (64 meningen)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) (27 meningen)
Psychische klachten (13 meningen)
Postnatale depressie (12 meningen)
Obsessieve-compulsieve stoornis (10 meningen)
Sociale fobie (5 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

29-08-2024 | Vrouw | 35

Bijwerkingen

misselijkheid droge mond hoofdpijn diarree hartkloppingen

Ik heb op 31-7 een bericht geplaatst en nu opnieuw. Inmiddels gebruik ik de citalopram 6 weken en wat ben ik blij dat ik heb doorgezet. Ik zit nu inmiddels op 20mg De bijwerkingen o.a misselijk, hoofdpijn, droge mond zijn verdwenen. En in mijn hoofd merk ik inmiddels meer rust en nog geen paniek weer gehad. Heel af en toe kan ik iets angst vernemen maar dat zakt weer af e[lees meer...]n er ontstaat geen paniek. Huisarts geeft aan dat er ook altijd momenten zullen blijven dat ik me iets minder goed zal voelen , maar de paniek en angst die lange tijd behoorlijk mijn hoofd overheerst hebben zullen naar de achtergrond verdwijnen. Voor iedereen die ook net als mij de eerste 4 weken veel bijwerkingen ervaart of hierdoor juist angstiger wordt, probeer door te zetten!

21-08-2024 | Man | 45
Angststoornis

misselijkheid duizeligheid diarree

Ik gebruik citalopram nu voor de 3e keer vanwege angststoornis. Deze keer door een heftige ziekenhuisopname is mijn stoornis weer gaan opspelen. Nu bijna 2 weken op 10 mg. De eerste week had ik wat bijwerkingen, maar die vlakten snel af. Nu halverwege de 2e week nemen de bijwerkingen ineens heel heftig toe. Misselijk, soms braken, heel duizelig. Zijn er meer mensen die [lees meer...]juist in de 2e week meer bijwerkingen ervaren? Volgend de bijsluiter zou het juist in de eerste week het ergste moeten zijn.

21-08-2024 | Man | 36
citalopram (40mg)

angst slapeloosheid spierpijn misselijkheid

Gebruik dit middel al jaren voor angstklachten en daardoor mede slaapklachten. De opbouw heb ik als niet prettig ervaren; het heeft echt een aantal weken (5-6) geduurd voordat mijn bloedspiegel met dit medicijn in orde was. Klachten die ik ervaren heb tijdens de opbouw, zijn: - Meer angst dat voorheen, waardoor ik echt in een vicieuze cirkel qua angstige gedachten ter[lees meer...]echt kwam. - Flinke slapeloosheid; ik kwam gewoon niet in slaap. En dat leidde weer tot angst dat ik nooit meer kon slapen. - Spierpijn in armen en benen, maar daar viel goed mee te leven. - Lichte misselijkheid en gerommel in mijn darmen. Echter, ben ik ervan overtuigd dat je hier gewoon doorheen moet. Ik zou niet meer zonder citalopram kunnen. Ik merk nu het echt gesettled is in mijn lichaam meer rust en ontspanning. Ik heb minder angst, durf veel meer en mijn prikkelbare darm syndroom is ook rustiger geworden. Ik durf weer positiever te denken en voel me vaker gelukkig. Ik zit niet meer zo opgesloten in mijn hoofd met angstige gedachten. Natuurlijk komen angstige gedachten nog weleens opzetten, maar in combinatie met de juiste therapie (voor mij heeft ACT therapie veel gedaan), kan ik hier veel beter mee omgaan en word ik ook sneller rustiger. Vind ik het fijn om anti depressiva te slikken? Niet per se, maar ik ben inmiddels een keer volledig mee gestopt en dat was echt mijn grootste fout ooit. Ik zou uiteindelijk wel minder willen gaan slikken, maar ik ga niet meer zonder.

18-08-2024 | Vrouw | 48

misselijkheid

Heb een vraag ik gebruik nu ruim 4 weken citralopram. Eerste 2 weken kots misselijk en angstig raar dromen. Maaar merk wel dat ik minder pieker of niet lang. Nu sinds gister ivm gedoe weer angstiger geen eetlust. Zou dit door te verhogen naar 20 mg minder zijn? Minder druk maken. Zou graag ervaringen horen. Fijne dag

18-08-2024 | Vrouw | 31

Bijwerkingen

angst verminderde eetlust droge mond misselijkheid hoofdpijn

Hoi allemaal, Via deze weg deel ik graag mijn ervaring met Citalopram 20 mg. Ik zit nu inmiddels 5 weken aan deze medicatie en heb deze gekregen omdat ik last heb van een angststoornis en depressie. Mijn angststoornis uit zich in vooral angst voor lichamelijke sensaties en ben bang om de controle te verliezen over mijn lichaam. Hier heb ik last van gekregen na mijn ee[lees meer...]rste hyperventilatie, 15 jaar geleden. Daardoor ben ik ook meer somber geworden en zolang ik me kan herinneren leef ik altijd met angst en negatieve gedachten en ben ik echt aan het overleven. Ik heb al meerdere malen hulp gehad bij meerdere psychologen, haptonomie, cesartherapie, hypnotherapie. Helaas allemaal zonder het gewenste effect. 5 weken geleden zat ik er echt helemaal doorheen en ging ik me steeds meer afvragen wat het allemaal nog voor zin had. Ik zit al vanaf eind april thuis in de ziektewet, voelde me onwijs eenzaam en had echt geen zin meer in het leven. Omdat ik, na 2 relatiebreuken, weer bij mijn ouders woon zagen zij ook hoe slecht ik me eigenlijk voelde. Toen ben ik weer naar de huisarts gegaan en werd er eindelijk, na een aantal jaar, medicatie voorgeschreven. Ik houd echt niet van medicijnen slikken en ben altijd onwijs bang voor de bijwerkingen. Dat had ik nu dus ook. Ik was opgelucht dat ik eindelijk medicatie had, maar vond het tegelijkertijd ontzettend spannend. De eerste paar dagen kreeg ik al bijna een paniek aanval als ik het pilletje moest nemen en als ik hem had ingenomen was ik alleen maar op mijn lichaam aan het letten wat er gebeurde. Achteraf gezien waren de bijwerkingen prima te doen. De eerste 5 dagen was ik misselijk, had ik een droge mond en veel minder eetlust en ik merkte dat ik wat angstiger was. Na 5 dagen werden deze bijwerkingen steeds minder en na ongeveer 2 weken begon ik me beter te voelen. Ik kan nog wel angstige gedachten hebben, maar mijn lichaam reageert daar niet meer op. Ook voel ik me veel meer ontspannen, ben ik rustiger en kan ik me zelfs weer verheugen op kleine dingen. In de afgelopen 2 weken ben ik zelfs een paar keer ergens naartoe geweest, iets wat ik echt al heel lang niet meer had gedaan omdat ik echt aan het vermijden was. En dat ging goed, zonder spanning en ik voelde me eigenlijk gewoon relaxt. Ik heb echt meer energie, ben vrolijker en heb veel meer rust. Dit is de eerste keer dat ik aan de medicatie zit, maar ben er wel echt heel tevreden over. Ik sta nog op de wachtlijst voor specialistische hulp, maar door de medicatie heb ik er wel weer alle vertrouwen in dat het goed komt! Ik gun iedereen dat ze zich door de juiste medicatie weer wat beter voelen!

15-08-2024 | Vrouw | 43

Bijwerkingen

verlies van seksuele sensaties moeite met het bereiken van een orgasme constipatie

Twee jaar geleden begonnen met gebruik van citalopram. Dit vanwege gegeneraliseerde angst en paniekaanvallen en ik had ook last van depressieve gevoelens en gedachten. Eerst begonnen met 10mg en de eerste twee weken waren ronduit verschrikkelijk. De angst en paniek namen enorm toe. Ik wist met mezelf geen raad, zoveel onrust in mijn lijf. Ik trilde er letterlijk van. Ik ke[lees meer...]nde dit van een eerdere behandeling met paroxetine, dus ik wist dat het een kwestie van doorzetten kon zijn, maar het was echt afzien. De derde week ging het beter. Na 3 weken opgebouwd naar 20mg. Ik was bang dat bij hogere dosering die angst weer zo zou toenemen maar dit was niet het geval. Na een week of 6 begon het middel goed effect te hebben. Geen paniekaanvallen meer en de angst ging weg. Bijkomend voordeel was dat ik ook veel minder snel overprikkeld raakte. Nu twee jaar verder gaat het nog steeds goed met mij. Wel heb ik sinds het gebruik van citalopram meer last van obstipatie en seksuele opwinding ervaar ik nauwelijks meer. Een orgasme bereiken gaat ook veel moeizamer. Ten opzichte van de paroxetine vind ik het fijn dat ik niet zo afgevlakt ben van dit medicijn. Na meerdere depressies heb ik besloten langdurig citalopram te gebruiken. Het lukte me vaak wel om uit een depressie te blijven maar dat is voor mij heel hard werken. Ik zie dit middel als steun in de rug.

15-08-2024 | Vrouw | 24

onregelmatig ademhalingspatroon angst misselijkheid

Hi, 2 weken geleden heb ik ook al een review geschreven. Ik voelde me toen een stuk beter. Nu ben ik bij week 4, en heb ik veel last. (Ik hoop dat het gewoon bijwerkingen zijn). Veel piekeren en angstiger. Ik heb chronische hyperventilatie en een slikangst. Sinds de medicatie zijn deze klachten nog meer toegenomen. Continue benauwd, en mijn angst voor eten, en de moeite[lees meer...] met eten is alleen maar erger.(komt ook omdat ik veel spanning heb in mijn nek, kaak, keel en tong, dit is ook vele malen erger) De momenten dat ik geen klachten heb, voel ik me wel een stuk happier. Hopelijk gaan deze lichamelijke klachten snel weg. Ook ben ik heel duizelig. Elke keer als ik opsta zie ik zwart voor m’n ogen. Iemand hier ervaring mee rond de 4 weken citalopram? Groetjes, Britt

14-08-2024 | Vrouw | 29

vermoeidheid

Ik gebruik citalopram nu een paar maanden. Ik moest meteen na 10mg opbouwen naar 20mg omdat dit de aanbevolen dosis zou zijn. Ik heb heftige bijwerkingen gehad in het begin zoals ze zeggen dus de klachten die ik al had verergerden. maar toen dat voorbij was ben ik erg gaan tandenknarsen als ik slaap waardoor ik een tand heb losgewrikt en gelukkig snel een bitje aangeschaft[lees meer...] maar zodra ik perongeluk in slaap val begin ik keihard te knarsen. Daarbij oververmoeid al maanden lang door dit medicijn dus dat is een vervelende combinatie om te willen slapen om energie op te doen maar dat ik dan wel heel onrustig slaap en knars. Ik kan geen hele dag wakker blijven het is als slaap medicijn voor mij. Abnormale dromen en dus nooit goed uitrust. Savonds nemen werd aangeraden maar dan word het allemaal nog erger bij me. De angst en paniek word matig onderdrukt en ik ben er eerder depri van dat ik niet kan genieten van dingen die me normaal goed doen dus ik neig hierdoor wat naar depressie toe te gaan. Nu eindelijk afgebouwd naar 10mg omdat ik er niet beter van wordt en de bijwerkingen erger zijn dan dat het me helpt. Indien nodig wisselen van antidepressiva.

11-08-2024 | Vrouw | 36

warm voelen duizeligheid angst

Sinds 6 dagen slik ik weer citalopram (10mg). Ik heb het vorig jaar ook een paar maanden geslikt maar toen ik me iets beter voelde ben ik gestopt. Daarna lijkt het toch bergafwaarts te zijn gegaan, maar dat blijft natuurlijk gissen. Het is geen wonder middel natuurlijk maar pakt net die dunne laag. Op advies van de huisarts toch weer begonnen. Ik zat eerst nog sterk erin d[lees meer...]at ik het als zwakte en falen zag en ik wilde er zsm vanaf. Nu dus sinds 6 dagen weer begonnen en heb soms last van extreme warmte/zweten. Gisteren zat ik goed in de flow en opeens voelde ik me licht in het hoofd worden (gevoel van flauwvallen) dat heeft me weer erg bang gemaakt. Omdat mijn angsten in extreme vorm zijn begonnen doordat ik bewusteloos ben geraakt op mijn werk. Ik ben dan bang dat het me weer gebeurd (controle over mijn lichaam verlies). Ook de angsten lijken met momenten erger te worden, maar het is ontzettend wisselend de afgelopen dagen weer. Ik hoop dat die eerste twee weken snel voorbij is en ik hopelijk baad heb bij de medicatie. Voor mijn partner ook niet te begrijpen allemaal, ik voel me daardoor snel eenzaam. Herkent iemand zich in mijn verhaal? Of kan iemand mij gerust stellen :-)? Alvast bedankt!

04-08-2024 | Vrouw | 18

Bijwerkingen

herhaaldelijk overgeven hartklopping flauwvallen duizeligheid

Na een week gestopt met citalopram omdat ik niet meer kon functioneren. De eerste nacht de meest heftige paniekaanval van m’n leven gehad en ben meerdere keren flauwgevallen. Continu het idee dat ik dood ging en enorm piekeren over m’n gezondheid, wat ik nooit eerder heb ervaren. Overgegeven ook in het openbaar en ik kon niet meer alleen zijn. Ik wist dat mijn klachten zou[lees meer...]den verergeren de eerste dagen/weken, maar deze lijdensweg was het mij echt niet waard. Een week en heel veel oxazepam later ben ik nog steeds niet helemaal hetzelfde. Ik heb nog veel liever mijn paniekaanvallen van hiervoor die uit mijzelf komen en waarvan ik zelf nog het idee heb dat ik de controle over mijn lichaam heb.

01-08-2024 | Vrouw | 44

Bijwerkingen

boos negatieve gedachten paniekaanvallen wazig in het hoofd misselijkheid

Al 25 jaar last van paniekaanvallen. Meerdere therapieën gehad, is 12 jaar weggeweest en nu sinds twee jaar weer erg belemmerend aanwezig. De keuze gemaakt om te starten met Citalopram 10 mg. De eerste week was ik er echt ziek van, misselijk, niet in staat om deel te nemen aan het verkeer en enorm snel geïrriteerd. Ook had ik veel meer last van paniekaanvallen. Maar zowel [lees meer...]de huisarts als apotheker vertelden me om even door te zetten. Ik ben zo blij dat ik doorgezet heb. Nu na vier weken zijn alle bijwerkingen zo goed als verdwenen en na 4,5 weken voelde ik me ineens anders. Rustiger en durfde ik weer situaties op te zoeken die ik normaal spannend vind. Denk aan een bioscoop, restaurant, op grote hoogte staan etc. Mijn paniekaanvallen zijn niet compleet weg, maar het duurt heel kort en heeft weinig fysiek ongemak. In plaats van een situatie te vermijden durf ik het nu gewoon aan te gaan. Ik kan ook beter “taakjes “ geconcentreerd af maken en leef meer in het moment. Het eindeloos gepieker of ik iets wel of niet kan doen, is bijna verdwenen. Ik heb er echt baat bij.

31-07-2024 | Vrouw | 35

hartkloppingen vermoeidheid droge mond

Ik ben ook net gestart .. dit is mijn 3e week Eerst 10mg en nu op 20mg Ik vindt het erg spannend om citalopram te gebruiken , dit gebruik ik voor angst en paniek. Ik kan soms angstig worden als ik me zo nu en dan anders voel door de bijwerkingen, o.a droge mond , wat vermoeid en af en toe voel ik in rust mijn hart overslaan . Ik had deze week de neiging om er mee te st[lees meer...]oppen, maar van meerdere mensen in mijn omgeving hoor ik goed resultaat over citalopram gebruik en daarom probeer ik ook door te zetten. Ik neem het savonds om 18.00

31-07-2024 | Vrouw | 24

Bijwerkingen

slapeloosheid verminderde eetlust hartkloppingen doodsangst misselijkheid

Sinds 1,5 jaar heb ik heel erg last van een angst en paniekstoornis. Het beïnvloedde zo erg mijn leven dat het mentaal ook heel veel met mij deed. Na er lang over nagedacht te hebben toch maar begonnen met de citalopram. Dit is mijn tweede week. Ik heb veel last van de bijwerkingen, maar ik sleur mezelf er doorheen. Ik hou de moed vast dat na de tweede week het allemaal wa[lees meer...]t moet afzakken. Ik merk al wel dat mij hoofd rustiger is en ik niet over alles extreem aan her piekeren ben. Ik neem het elke avond om 20:00, hierdoor slaap ik heel slecht. Vaak neem ik daarom oxazepam erbij. Als ik niet slaap word ik nog onrustiger en voel ik mijn hart de hele tijd bonzen. Ik hoop dat de bijwerkingen snel minder zullen worden en dat ik straks weer kan genieten van het leven met een rustige mind! Door deze reviews te lezen heb ik ook weer wat moet gekregen dat het goed moet komen. Vandaar dat ik ook maar een review schrijf voor de mensen doe ook twijfelen en op deze site terecht komen.

24-07-2024 | Vrouw | 26

constipatie winderigheid diarree

Ik heb een vraagje, ik had de eerste week van slikken enorm last van diarree elke ochtend meerdere malen waterig. Na een week werd dit wat minder maar nog steeds is de ontlasting vaak veel en niet hard. Ook heb ik afwisselend weer heel erg last van opgeblazen gevoel borrelende darmen en winderigheid. Soort van obstipatie gevoel. Ik slik de medicatie nu 6 weken en alhoewel [lees meer...]het de angst klachten relatief onder controle houd. Vraag ik me toch af of er meerdere zijn met deze klachten en of ze ook minder worden, zo ja na hoelang? Ik vind de maag darm klachten nu vervelender worden en overweeg wat te doen

23-07-2024 | Vrouw | 25
Depressie

Bijwerkingen

vermoeidheid brok in de keel hoofdpijn

Zonder reden kreeg ik een depressie. Ik had een somber, verdrietig gevoel van binnen wat steeds erger werd. Niet meer kunnen genieten van dingen, onzeker worden en huilbuien elke dag, gewoon niet meer mezelf zijn. Op een gegeven moment duurde het te lang en ben ik naar de huisarts gegaan. Begonnen met 10mg waardoor ik al geen huilbuien meer had. Daarna verhoogd naar 20mg. [lees meer...]Weinig last van bijwerkingen gehad. Alleen heel moe zijn en brok in mn keel. Het gaat nu weer helemaal goed met mij. Ik heb nergens meer last van en ben helemaal mezelf weer. Ik raad het zeker aan!!

11-07-2024 | Vrouw | 24
Posttraumatische stressstoornis (PTSS)

depersonalisatie droge mond

Ik heb 6 maanden 20 mg geslikt. Bij 10 mg merkte ik dat ik minder angst had bij mezelf uitspreken, dat ik meer durfde te zeggen, ook persoonlijke dingen die ik moeilijk vind. Na een maand ben ik naar 20 mg gegaan. Ik ben door dit medicijn mezelf kwijt geraakt. Ik kon niet meer bij mijn eigen gevoel komen, had hypomanische momenten en voelde niet meer wie ik was en mijn emp[lees meer...]athie verdween deels. Dit alles met allerlei gevolgen van dien.. Na 6 maanden ben ik zelfstandig naar 10 mg gegaan en na een week is mijn empathie terug, heb ik weel een 'zelfgevoel', heb ik mijn vrolijkheid weer beter onder controle en voel me veel en veel en veel beter. Ik denk dat ik wellicht op een te hoge dosering zat, maar ik vind het kwalijk dat ik 4 maanden geleden niet mocht afbouwen, ondanks de sociale gevolgen die het medicijn voor mij hadden. Dat is het lastige aan dit medicijn: als de dosering niet bevalt maar je het gaat slecht met je, kan je niet afbouwen/stoppen (volgens mij huisarts). Pas alsjeblieft op met citalopram en kijk goed naar de dosering die je slikt. Ik zit nu op 10 mg en dit lijkt voor mij wel de juiste dosering.

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2349) - Anticonceptie - overig
Champix (1159) - Verslavingsziekten
Venlafaxine (964) - Depressie - antidepressiva overig
Thyrax Duotab (878) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Mirtazapine (682) - Depressie - antidepressiva overig
Roaccutane (472) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (469) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (451) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (433) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (426) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)