Medicatieveiligheid voor jou

EFFECTIVITEIT

geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

geenzeer veel
stemmingswisselingen spotting of bloeding tussen menstruaties hoofdpijn misselijkheid langdurige menstruatie menstruatie spotten vermoeidheid

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Anticonceptie-pil heeft effect op emotie, maar hoe?

Wat is het effect van de anticonceptiepil op je lijf, brein en leven? "Je kan bijvoorbeeld moeilijker omgaan met stress", zegt biopsycholoog Estrella Montoya, die onderzoek doet naar de effecten van hormonen op de hersenen. In Stax&Toine vertelt ze over wat er wél en wat er nog niet bekend is over de bijwerkingen van de pil.

"De pil bevat twee hormonen, die ook in je lichaam voorkomen. Maar door elke dag een pil te nemen, zorg je ervoor dat die hormonen minder gaan schommelen. En dat kan er voor zorgen dat je andere effecten op de hersenen krijgt dan wanneer het schommelt".

Estrella Montoya, biopsycholoog (23-01-2020)

06-01-2023 | Vrouw | 31
Abnormaal vaginaal bloedverlies
Ik heb dit medicijn gekregen nadat ik door behandelingen aan tumoren in mijn baarmoederhals en endometriose, geen herkenbare cyclus meer heb. Ik ben door deze klachten begonnen met de combinatie pil, dit maakte het alleen maar erger. In plaats van het verminderen van de bloedingen, verloor ik in een kalenderjaar 358 van de 365 dagen (veel) bloed. Ik bleek slecht op hormon[lees meer...]en te reageren. Overgestapt sinds een paar weken op dit middel, op aandringen van mijn behandelaar, terwijl de vorige behandelaar zei dat ik nooit meer hormonen mocht gebruiken. Bijwerkingen: Iedere dag (veel) bloedverlies, hevige pijn in onderbuik, misselijk, spugen, diarree, zere borsten, migraine, depressief, en ik word zwaarder. Ik moest het 2 maanden proberen, ik hoop dat die snel voorbij zijn. Wat een hel.

25-10-2016 | Vrouw | 31
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Op advies van de gyn gekregen ter preventie van migraine. En als anticonceptie. Migraine verminderde inderdaad. Maar ik voel mij alsof ik zwanger ben, zelfs mijn bekkenklachten die ik tijdens de zwangerschap had komen terug, En dan die pukkels Van die pijnlijke onderhuidse pukkels. Ik ga stoppen met deze pil. Gelukkig is mijn gezin compleet en kiest mijn man voor de [lees meer...]definitieve oplossing.

31-01-2023 | Vrouw | 32
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Na mijn zwangerschap wilde ik eens een pil zonder oestrogeen proberen, gezien de vele klachten die ik iedere maand had tijdens het gebruik van de combinatiepil. Sinds ik de minipil gebruik heb ik geen last meet van mijn adenomyose/ endometriose klachten. Ik kan zonder zorgen naar het toilet, ik heb geen intense krampen meer. Echt heel blij mee. Ik heb wel als bijwerking va[lees meer...]n deze pil sneller vet haar en meer last van puisten in het gezicht en soms huilbuien, maar dat weegt niet op tegen de voordelen. Zo blij eindelijk geen pijn meer te hebben!

15-11-2020 | Vrouw | 32
Premenstrueel syndroom (PMS)
Ik ben positief en zeer tevreden over de minipil. Had ik dit maar veel eerder gedaan. Mijn menstruele migraine is verdwenen. Menstruatie blijft uit dus heb daar ook geen ongemak van. Ook wat vet verloren blijkbaar door het niet meer slikken van oestrogenen. Bijwerking waren in het begin milde hoofdpijn en pijnlijke borsten. Ook geen lager libido!

20-01-2021 | Vrouw | 33
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Enorm last van stemmingswisselingen, doorbraakbloedingen (6weken aan een stuk ongesteld) en een slechtere huid (last van puistjes), vetter haar. Na 2 maanden gestopt, wat een opluchting! Voel me véél beter.

21-05-2023 | Vrouw | 34
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Ben helaas door deze pil heen zwanger geworden. Niet ziek, geen antibiotica etc. Niet betrouwbaar genoeg pas op! Buiten dit was het voor mij super. Geen klachten meer, migraine weg en niet meer ongesteld.

14-01-2020 | Vrouw | 34
Menstruatiepijn
Vanwege ernstige menstruatie klachten met iedere maand een nacht wakker liggen vd weeën en de laatste keer flauwvallen vd pijn aan toe. Ben ik uit pure wanhoop aan deze pil begonnen na 10 jaar geen AC te hebben gebruikt en slechte ervaringen met microgynon 30 en 20. Ik ben 3 dagen na de menstruatie begonnen en de week er na had ik vreselijke darmklachten vanwege de lact[lees meer...]ose. Iedere keer misselijk na inname, daarna met een lactase tabletje in gaan nemen. Dat ging beter. In eerste instantie voelde ik me er goed bij, psychisch stabieler, minder piekeren/ emotionele ups en downs. Na twee weken gebruik schoot het in m'n rug (spit). En na 3 weken gebruik begon ik te bloeden (kon gelijk weer iets beter bukken, vreemd genoeg) Helaas stopte het bloeden niet meer, en heb ik meer dan twee weken gebloed met soms ook best wel buikpijn er bij. Continu pijn in m'n buik op het laatste. Volgens de huisarts een bijwerking die niet meer over zou gaan dus ik ben gestopt. Prompt schoot die dag er na s,avonds mijn rug weer los. (toeval of invloed vd pil?) En de buikpijn was gelijk verdwenen, 3 dagen nadat ik gestopt ben is het bloeden ook eindelijk gestopt. Nu weet ik niet meer wat ik moet doen...

08-04-2019 | Vrouw | 34
Endometriose
In tegenstelling tot de gewone pil geeft deze geen verhoogd risico op trombose. Daarnaast kwam ik van de gewone pil wat aan, van deze pil niet. Ik voel me beter met dan zonder pil en de cystes in mijn eierstokken zijn flink geslonken, blijkt uit de echo. Ook veel positieve bijwerkingen: geen menstruatie meer, heerlijk!

04-12-2022 | Vrouw | 36
Niet in de lijst
Door deze pil ben ik emotioneel stabieler. Geen plotselinge huilbuien meer. Ik kan makkelijker afstand nemen van kleine vervelende gebeurtenissen. Ik word niet meer ongesteld. Geen pijn meer in mijn borsten. Al met al jammer dat ik niet eerder overgestapt ben.

21-11-2024 | Vrouw | 37
Migraine
Ik ben eigenlijk heel blij met deze minipil! Ik heb al jaren van alles geprobeerd(allerlei anticonceptie merken en spiraal) maar ik reageer heftig op hormonen, dwz; neerslachtig/eczeem/pijnlijke borsten/stemmingswisselingen etc. Maar met deze pil heb ik totaal geen bijwerkingen! Ook geen migraine meer gehad, dat was eigenlijk ook de reden dat ik ermee begon om hormoonsc[lees meer...]hommelingen tegen te gaan. Ik gebruik het nu 4 maanden en ik heb alleen in de eerste weken 1x tussentijds bloedverlies gehad. Verder ben ik helemaal niet meer ongesteld geworden dus ik ben er echt zeer over te spreken!

06-11-2024 | Vrouw | 37

Bijwerkingen

spotting of bloeding tussen menstruaties

Vanaf 9 sept. Gestart met zarelle, eerste 2 weken prima. Hierna continu last van licht tot soms wat zwaarder bloedverlies. Verder gelukkig minimale klachten van rugpijn, hoofdpijn waar ik eerder veel last van had. Ik slik mijn 3de maand af, als het bloeden hierna niet gestopt is dan stop ik. Hopelijk zijn dit alleen de tijdelijke bijwerkingen, verder tevreden.

13-11-2017 | Vrouw | 37
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Na twee maanden gestopt. Ik bleef bloedverlies houden (bijna dagelijks). En haaruitval. Verder weinig bijwerkingen, maar wel erg slecht humeur.

15-10-2023 | Vrouw | 38
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Ik heb altijd last van migraine met aura gehad vanaf mijn 21e. Minstens 2 aanvallen in de 3 maanden. Ik ben nu 38 jaar en ik slik nu 3 jaar deze pil en heb in die 3 jaar nog maar 1 keer een lichte migraine aanval gehad! Ben super dankbaar dat deze pil bestaat! Ik word ook zelden ongesteld. Heel soms een lichte doorbraakbloeding. Wel last van een iets drogere vagina en een [lees meer...]ander soort afscheiding.

22-01-2023 | Vrouw | 39
Endometriose
Na 1,5 jaar gebruik van de minipil heb ik vaginale droogheid gekregen. Erg vervelend. Haaruitval tevens na een jaar en echt geen zin in seks (ook te maken met de droogheid). Hier staat tegenover dat ik geen lichamelijke pijn meer heb (borsten, buikpijn, en klachten endometriose (!)). Tevens nagenoeg geen migraine meer.

04-02-2022 | Vrouw | 39
Niet in de lijst
Op te beginnen zal ik er zeker niet zwanger van mee raken,het libido is namelijk gezakt tot -1000 tot een walging aan toe. Ook kan ik stellen dat er in bepaalde mate een walging is ontstaan naar het andere geslacht toe! (geen nood..ben vrijgezel..daar zal ook geen verrandering in komen zolang ik deze pil slik) Daar tegenover staat dat mijn hoofdpijn &vermoeidheid zijn ve[lees meer...]rdwenen..een dilema dus. Helaas kan ik geen oestrogeen verdragen ..veel opties zijn er dus niet Een tip: zet dit medicijn in bij seksverslaafde : gat in markt!

24-05-2021 | Vrouw | 40
Endometriose
3 maanden geleden begonnen met Desogestrel (Delamonie) ipv Orgametril (wegens endometriose). Had depressieve klachten van de Orgametril, dus overgestapt. Eerste maanden nog redelijk wat pijnklachten. Maar deze zijn verdwenen. Echter heb ik nog steeds bloedverlies. Soms 2 dagen niks en daarna begint het weer. Kijk het nog even aan, want geen pijnklachten is voor mij het b[lees meer...]elangrijkste. Maar zou fijn zijn als ook het bloedverlies nog gaat stoppen. Maar heb er een hard hoofd in na 3 maanden.

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2359) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1461) - Depressie - antidepressiva SSRI
Paroxetine (1244) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1221) - Cholesterol
Sertraline (1211) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1165) - Verslavingsziekten
Venlafaxine (975) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (927) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (878) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (836) - Maagzuur - protonpompremmers
Roaccutane (475) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (470) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (464) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (437) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (430) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.