medicijnen

Ervaringen met Depo-Provera '150' (prikpil)

medroxyprogesteron parenteraal

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

EFFECTIVITEIT

geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

geenzeer veel
gewichtstoename vermoeidheid neerslachtig voelen verminderd libido kan geen orgasme hebben doorbraakbloeding darm/maag van streek lichaamstemperatuur gaat op en neer bloeding in baarmoeder bloedarmoede

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Anticonceptie-pil heeft effect op emotie, maar hoe?

Wat is het effect van de anticonceptiepil op je lijf, brein en leven? "Je kan bijvoorbeeld moeilijker omgaan met stress", zegt biopsycholoog Estrella Montoya, die onderzoek doet naar de effecten van hormonen op de hersenen. In Stax&Toine vertelt ze over wat er wél en wat er nog niet bekend is over de bijwerkingen van de pil.

"De pil bevat twee hormonen, die ook in je lichaam voorkomen. Maar door elke dag een pil te nemen, zorg je ervoor dat die hormonen minder gaan schommelen. En dat kan er voor zorgen dat je andere effecten op de hersenen krijgt dan wanneer het schommelt".

Estrella Montoya, biopsycholoog (23-01-2020)

29-01-2022 | Vrouw | 35
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Na de eerste injectie tot aan de tweede injectie 4 kilo aangekomen, ik houd ineens heel veel vocht vast. Mijn huid is slechter geworden( heel erg droog) voornamelijk in mijn gezicht. Derde injectie ook nog genomen weer een kilo erbij. Knoop doorgehakt om te stoppen en de vierde injectie niet te nemen. Ik heb nog een maand voor de vierde injectie en ben ineens ongesteld gew[lees meer...]orden.

03-12-2019 | Vrouw | 35
Menstruatiepijn
Het leek de eerste prik zo goed te gaan. Op een paar kleine doorbraakbloedingen na, werd ik niet meer ongesteld. Normaalgesproken had ik ruim een week helse buikpijn. Maar na de tweede prik kreeg ik bijwerkingen. Aankomen, veel vocht vasthouden en het libido van een bevroren doperwt. En gewoon geen gevoel meer 'down-under'. Toch nog even doorgezet. Er werd immers gezeg[lees meer...]d dat je lichaam moet stabiliseren. Na vier prikken was ik het zat. Nu ben ik bijna drie maanden gestopt. Mijn libido is weer terug. De kilo's en overtollig vocht ben ik helaas nog niet kwijt. Ik hoop dat dat de komende maanden weer teruggaat naar 'normaal'.

14-10-2019 | Vrouw | 35
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Ik was altijd heel heftig ongesteld en heb geen kinderwens, zodoende rond mijn 21ste gestart met de prikpil. Fijn dat je bijna niet ongesteld wordt en af en toe wat klachten rond de cyclus waren er anders ook geweest.

01-08-2019 | Vrouw | 35
Abnormaal vaginaal bloedverlies
Op aanraden van een vriendin de prikpil geprobeerd. Ik kom 1kg per maand bij... De eerste shot viel dit niet op. Maar halverwege de tweede shot gaan er wel belletjes gaan rinkelen dat je ineens wel wat kilo's bij komt. Vooral in de buikregio. Ik sport 3x per week...toch blijft mijn gewicht (vetpercentage) omhoog gaan. Je kan gewoon niet winnen hier tegen. Dus ik g[lees meer...]a NIET meer voor een derde shot. Dan toch liever mijn maandstonden en een platte buik en heldere huid. Dan nu...precies 4 maand zwanger ondanks powertraining en cardio 3x par week 2,5-3uur Lang. Acne en hyperpygmentatie....op mijn bovenlip...waardoor ik net een snor heb van ver. En ik heb sinds de vierde maand constant doorbloedingen. Dit is het echt niet waard. Ik goedkoop en gebruiksgemak...maar de neveneffecten zijn irritant genoeg om er mee te stoppen. Ik raad niemand deze prikpil aan. Tenzij je graag een zwangerschapsbuik wilt terwijl je niet zwanger bent.

16-04-2019 | Vrouw | 35
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Ik ben in 2014 begonnen met de prikpil omdat naast een spiraal geen enkele anticonceptie werkt in combinatie met mijn medicatie. Met het hormonale spiraaltje had ik veel last van mijn rug en tussentijdse bloedingen. Daarom deze naar 1,5 jaar verwijderd. Vanaf het moment dat ik de prikpil gebruik nooit geen bloedingen meer gehad en ook geen last van bijwerkingen. Jammer[lees meer...] dat ik het niet eerder geweten had.

26-10-2021 | Vrouw | 33
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Ik gebruik nu 2 jaar de prikpil en in het begin had ik last van zware bloedingen. Na een half jaar zijn de bloedingen gestopt. Verder ben ik wel dikker geworden door de prikpil. Voor de rest geen last van bijwerkingen. Een goed alternatief voor mensen die de pil dagelijks vergeten te slikken.

14-09-2024 | Vrouw | 32
Niet in de lijst

Bijwerkingen

gewichtstoename vermoeidheid neerslachtig voelen hoofdpijn

Na jaren slikken van de pil, koos ik uiteindelijk voor de prikpil. Dit omdat ik de pil bleef doorslikken omdat ik geen menstruatie wilde hebben. Sinds ik de prikpil neem ben ik over 10 aangekomen, last van vreetbuien en enorm moe. Ik ben naar de arts gegaan om de prikpil te stoppen want ik wilde afvallen. Hij beweerde dat de prikpil maar 3 kg extra gewicht geeft. Toch ben [lees meer...]ik bijna 75 kg. Ik ben er klaar mee. Weg met die emotionele vreetbuien en gewichtstoename. Voor mij nooit meer een vorm van pil!

11-12-2023 | Vrouw | 32
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Al jaren aan de prikpil, zelfs na de zwangerschap weer begonnen. Inmiddels zijn de bijwerkingen zo erg, dat ik er weer mee ben gestopt. Erg veel aangekomen, vermoeid, verdrietig of juist vlak in emotie, enorme vreetbuien. Het lijkt alsof de bijwerkingen groter worden naarmate je ouder wordt, vroeger niet zo extreem last van gehad, behalve het snel aankomen in gewicht.

09-06-2023 | Vrouw | 32
medroxyprogesteron parenteraal (160mg/ml)
Menstruatiepijn
Ik ben in 2021 gestart met de prikpil… vandaag ben ik meer dan 20kg . Ik voel me bijna elke dag emotioneel en voel me heel slecht in mijn lichaam. Sinds 4 juni 23 ben ik in samenspraak met de Gynecoloog en overgestapt op Louise pil. Aub dames, voor jullie dit middel gebruiken, eerst bespreken met je Gynecoloog. De reden dat ik dit begonnen ben, was vooral om af te kome[lees meer...]n van dat maandelijks bloeden. Heeft hier iemand ook ervaring mee gehad? Welke stappen hebben jullie moeten ondernemen om af te vallen en terug normaal gewicht te vinden?

20-01-2023 | Vrouw | 31
Menstruatiepijn
Aan alle (jonge) vrouwen die die dit zien, aub lees! Artsen in Amerika raden de prikpil nu alleen nog maar aan voor maximaal 2 jr gebruik. Mocht je wel jong zijn, moet je zorgen dat je extra supplementen slikt (vitamine D en calcium). Ik wist dit niet. Hier mijn verhaal: Mega heftige, pijnlijke en onregelmatige menstruaties. Vanaf 14e aan de pil, na 2 jaar proberen en[lees meer...] wisselen overgestapt op prikpil. Eerste jaar bleef ik klachten/doorbraak bloedingen houden dus ik kreeg de injectie elke 8 weken. Nooit geen problemen gehad, was super blij met niet ongesteld zijn en heb geen kinderwens. Wel heb ik sinds pubertijd gestruggled met angsten en depressie, wat op mijn 27e resulteerde in een burn out. Ik zit inmiddels 4,5 jaar thuis waarbij ik geen voortgang leek te boeken. Nadat ik wat informatie tegen kwam over de bijwerkingen van de prikpil, en vooral dat ik supplementen had moeten slikken tegen botontkalking, besloot ik te stoppen. Ik heb me nog nooit beter gevoeld! Angsten zijn veeeel minder, ik voel m’n eigen emoties eindelijk weer (ik werd altijd ijs konijn genoemd), depressie is nu veel meer naar de achtergrond. M’n haar valt niet meer uit, ik heb minder last van allergische reacties, m’n libido is hoog. Ik begon zo vroeg met de (prik)pil (16/14) waardoor ik helemaal niet wist wie ik was zonder hormonen. De kinderwens is er nog steeds niet, dus nu in het proces van sterilisatie. Mocht je nog twijfelen, zoek vooral op Amerikaanse literatuur over de depo provera.

24-09-2020 | Vrouw | 31
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
begin 2020 begonnen met prikpil als anticonceptie. heel prettig dat ik vanaf dat moment niet meer ongesteld ben geworden op ,1 x een periode van 2 weken minimaal bloedverlies, na. Wel veel hoofdpijn, last van acne en gewichtstoename (1kg per maand) wil ik hier mee doorgaan? ik zit erg in dubio.

18-08-2020 | Vrouw | 31
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Ik heb 1x de prikpil laten zetten na mijn zwangerschap ik had voor de prikpil gekozen omdat ik de gewone pil altijd vergat in te nemen. ik heb ze uiteindelijk geen 2de keer meer laten zetten! ik heb nog steeds 4 maanden na ik ze heb laten zetten last van bijwerkingen. hoofdpijn, humeurig, buikpijn, geen zin meer in sex, etc... normaal moest ik terug een prik laten zetten o[lees meer...]p 13juli ik heb dit niet gedaan we zijn inmiddels 18augustus en ik heb nog steeds mijn maandstonden niet terug... van 1x de prikpil te laten zetten! bovendien ben ik abnormaal veel bijgekomen en nee ik ben niet zwanger ik heb al een test gedaan het komt allemaal puur van die pil! voor mij een dikke nono

12-01-2025 | Vrouw | 30

vermoeidheid

Ik ben zelf jaren aan de prikpil geweest. Na stoppen had ik erg last van vermoeidheid en heel lage weerstand. Er werd ontkent dat dit kwam door de prikpil. Verder ben ik ook nooit gewezen op de verdere nadelen behalve botontkalking. Ik kom achter steeds meer zaken. 𝗢𝗻𝘁𝗵𝘂𝗹𝗱 𝗻𝗶𝗲𝘂𝘄𝘀: 𝗣𝗿𝗶𝗸𝗽𝗶𝗹 𝘃𝗲𝗿𝗵𝗼𝗼𝗴𝘁 𝗱𝗲 𝗸𝗮𝗻𝘀 𝗼𝗽 𝗺𝗲𝗻𝗶𝗻𝗴𝗲𝗼𝗼𝗺, 𝗲𝗲[lees meer...]𝗻 𝘀𝗼𝗼𝗿𝘁 𝘁𝘂𝗺𝗼𝗿 Dat sommige anticonceptiemiddelen de kans vergroot op trombose is redelijk bekend. Nu blijkt uit nieuw onderzoek dat de prikpil ook de kans op meningeomen te verhogen, naast dat het de kans op botontkalking en borstkanker vergroot. 𝗪𝗮𝘁 𝗶𝘀 𝗲𝗲𝗻 𝐦𝐞𝐧𝐢𝐧𝐠𝐞𝐨𝐨𝐦? Een meningeoom is een tumor in het vlies rond de hersenen of het ruggenmerg. Het is zeldzaam en goedaardig, maar dit betekent niet dat de gevolgen gering zijn. Je kunt last krijgen van klachten, zoals veranderingen in gezichtsvermogen, gehoorverlies of oorsuizen, geurverlies, hoofdpijn die erger wordt na verloop van tijd, geheugenverlies, toevallen of spierzwakte 𝗪𝗮𝗮𝗿 𝗶𝘀 𝗱𝗲𝘇𝗲 𝗶𝗻𝗳𝗼𝗿𝗺𝗮𝘁𝗶𝗲 𝗼𝗽 𝗴𝗲𝗯𝗮𝘀𝗲𝗲𝗿𝗱? Om deze informatie te vinden moet je flink naar beneden scrollen op google. Als je in het Engels zoekt kom je echter op een grote rechtszaak in VS, waarbij de advocaten claimen honderden vrouwen per week te spreken die een meningeoom hebben gekregen. Er is een nieuw onderzoek dat deze bijwerking heeft bewezen. Daarom voegt Pfizer (de producent) deze bijwerking toe aan het etiket van het medicijn. Er wordt aangegeven dat het gaat om een kleine verhoogde kans, terwijl de rechtszaak in VS nog steeds groeit in het aantal slachtoffers. 𝗪𝗮𝗻𝗻𝗲𝗲𝗿 𝗸𝗼𝗺𝘁 𝗱𝗶𝘁 𝘃𝗼𝗼𝗿? De hogere kans komt voor bij een dosis van 100 milligram of meer. Het komt vooral voor bij mensen die deze hoge dosis medroxyprogesteron 3 jaar of langer gebruiken. Bij gebruik van de lage dosis wordt geen hoger risico gezien. Dit medicijn is beter bekend onder 'Depo provera', wat in doses van 150 ml wordt gegeven. 𝗪𝗮𝘁 𝗺𝗼𝗲𝘁 𝗷𝗲 𝗱𝗮𝗻 𝗯𝗶𝗷 𝗸𝗹𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝗽𝗮𝘀𝘀𝗲𝗻𝗱𝗲 𝗯𝗶𝗷 𝗲𝗲𝗻 𝗺𝗲𝗻𝗶𝗻𝗴𝗲𝗼𝗼𝗺? Als je klachten ervaart, wordt aangegeven om niet zelf te stoppen met het medicijn, maar contact op te nemen met je arts. 𝗞𝗹𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝗯𝗶𝗷 𝘀𝘁𝗼𝗽𝗽𝗲𝗻 𝗽𝗿𝗶𝗸𝗽𝗶𝗹 Ook zijn er verhalen van vele vrouwen die stoppen met de prikpil en uiteenlopende klachten ervaren. Deze nieuwsberichten vind je tevens weer voornamelijk in Engelstalige bronnen. 𝗪𝗮𝘁 𝗱𝗼𝗲𝗻 𝗵𝘂𝗶𝘀𝗮𝗿𝘁𝘀𝗲𝗻 𝗯𝗶𝗷 𝗸𝗹𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝗯𝗶𝗷 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝗼𝗽𝗽𝗲𝗻 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗽𝗿𝗶𝗸𝗽𝗶𝗹? In Nederland worden klachten bij het stoppen van de prikpil veelal ontkend. Het komt vast door iets anders en gaat vanzelf over. Er is immers nog geen wetenschappelijk bewijs voor. Maar dit betekent niet dat vrouwen het niet ervaren. Er zijn zelfs vrouwen die zo erge klachten krijgen dat ze toch weer beginnen met de prikpil. 𝗪𝗮𝘁 𝗶𝘀 𝗱𝗲 𝗽𝗿𝗶𝗸𝗽𝗶𝗹 𝗲𝗶𝗴𝗲𝗻𝗹𝗶𝗷𝗸 𝗲𝗻 𝘄𝗮𝗻𝗻𝗲𝗲𝗿 𝘀𝘁𝗮𝗿𝘁 𝗷𝗲 𝗲𝗿𝗺𝗲𝗲? De prikpil is een anticonceptiemiddel waarbij je elke 12 weken een injectie krijgt. Er zijn nog veel onderzoeken bezig naar de bijwerkingen van dit middel. Tegenwoordig wordt het alleen als uitzondering toegediend bij vrouwen tussen 12 en 18 jaar, terwijl dit niet zo lang geleden met gemak werd gegeven zonder uitgebreid medisch onderzoek en de uitleg van de negatieve bijwerkingen. 𝗛𝗲𝗯 𝗷𝗶𝗷 𝗸𝗹𝗮𝗰𝗵𝘁𝗲𝗻 𝗱𝗼𝗼𝗿 (𝗵𝗲𝘁 𝘀𝘁𝗼𝗽𝗽𝗲𝗻 𝗺𝗲𝘁 𝗱𝗲) 𝗽𝗿𝗶𝗸𝗽𝗶𝗹? En is bij jou wel of niet na twee jaar gecontroleerd of het nog steeds de juiste keuze is? Laat het weten in de reacties! #hormonen #vrouwen #prikpil #vrouw #anticonceptie 𝗕𝗿𝗼𝗻𝗻𝗲𝗻: https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/preparaatteksten/m/medroxyprogesteron__parenteraal_ https://www.lareb.nl/news/iets-verhoogde-kans-op-meningeoom-bij-gebruik-medroxyprogesteron/ https://www.lawsuit-information-center.com/depo-provera-lawsuit.html

01-12-2022 | Vrouw | 30
Premenstrueel syndroom (PMS)
Elke maand 2 weken voorafgaand aan menstruatie last van enorme angst, onwerkelijk gevoel, droge ogen, en 2 slechte nachten…pil en minipil geprobeerd, helaas. Nu na 2 jaar te zijn gestopt, toch weer aan de prikpil. En het gaat veel beter! 2 jaar geleden na stoppen extreem veel last van angsten, droge ogen en onwerkelijk gevoel. Lijkt er dus op dat ik niet zonder deze hoevee[lees meer...]lheid hormonen kan. Daarnaast werkt het goed voor mijn endometriose, welke ik in zo’n mate heb dat er een operatie volgt. Tevreden dus! Doe zelf geen advies, want het is zó persoonsafhankelijk!!

18-12-2021 | Vrouw | 30
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
3 weken geleden laten zetten. Een dag of twee voor mijn cyclus had moeten beginnen. De cyclus kwam pas 2 weken later en is heel licht. Duurt overigens wel lang, zo'n week is nu voorbij en ik heb nog steeds een beetje (donkerrood) bloedverlies. Overall, zeer tevreden, ik ben waarschijnlijk een van de weinige die (tot nu toe) geen gewichtstoename heeft ervaren. Juist gewich[lees meer...]tsafname; van 63.5kg naar 61.5kg. Mijn eet- en sportpatroon is niet veranderd. Ontzettend fijn ook om er maar eens in de 3 maanden aan te hoeven denken. De prik heeft tevens voor geen enkele spiergevoeligheid gezorgd, ik kon mijn arm nog op de volledige sterkte bewegen! Ben erg benieuwd of er zich (onprettige) bijwerkingen voordoen in de loop van de komende periode, zo niet, zal ik 'm zeker opnieuw laten zetten!

21-03-2024 | Vrouw | 29
Premenstrueel syndroom (PMS)

bloedverlies

Mijn PMS is heel erg geweest voor circa 2/3 jaar. De mini pil geprobeerd maar hierdoor werd de menstruatie ook nog eens verschrikkelijk. Nu na zelf onderzoek te hebben gedaan besloten de prikpil te nemen. Iedereen was hier zo sceptisch over. Maar het heeft mij gered. Stabieler psychisch gezien, geen mood swings, geen eetbuiten. Veel vrolijker/positiever. Na 10 weken begi[lees meer...]n ik weer wat klachten te krijgen. De huisarts gevraagd of de interval korter kan.

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2356) - Anticonceptie - overig
Champix (1164) - Verslavingsziekten
Venlafaxine (972) - Depressie - antidepressiva overig
Thyrax Duotab (878) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Mirtazapine (696) - Depressie - antidepressiva overig
Roaccutane (474) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (469) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (462) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (436) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (430) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)