medicijnen

EFFECTIVITEIT

geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

geenzeer veel
depressief vermoeidheid angst stemmingswisselingen verlies van libido migraine emotionele labiliteit chronische vermoeidheid neerslachtig voelen depressie

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

LEEFTIJD + GESLACHT

LEEFTIJD + GESLACHT

VERGELIJKEN

Microgynon '30' (232 meningen)
Yasmin (220 meningen)
YAZ 24+4 (153 meningen)
Zoely (99 meningen)
Marvelon (55 meningen)
Toon alle...

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Anticonceptie-pil heeft effect op emotie, maar hoe?

Wat is het effect van de anticonceptiepil op je lijf, brein en leven? "Je kan bijvoorbeeld moeilijker omgaan met stress", zegt biopsycholoog Estrella Montoya, die onderzoek doet naar de effecten van hormonen op de hersenen. In Stax&Toine vertelt ze over wat er wél en wat er nog niet bekend is over de bijwerkingen van de pil.

"De pil bevat twee hormonen, die ook in je lichaam voorkomen. Maar door elke dag een pil te nemen, zorg je ervoor dat die hormonen minder gaan schommelen. En dat kan er voor zorgen dat je andere effecten op de hersenen krijgt dan wanneer het schommelt".

Estrella Montoya, biopsycholoog (23-01-2020)

08-01-2022 | Vrouw | 27
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Op mijn 15e begonnen met deze pil te slikken, toen merkte ik wat gewichtstoename en kreeg ik migraine aanvallen rondom mijn menstruatie/stopweek. Ik ben sinds kort, na bijna 12 jaar, met deze pil gestopt. Ik kan nog weinig verschil merken sinds ik ben gestopt, behalve wat misselijkheid en hoofdpijn. Ik ben nog niet ongesteld geworden, dus ik vermoed dat de hormonen van de [lees meer...]pil nog niet uit mijn systeem zijn. Al met al heeft de pil zijn werk gedaan (anticonceptie) en kon ik mijn menstruatie overslaan. Alleen na 2 a 3 maanden doorslikken kreeg ik altijd doorbraakbloedingen. Het grootste nadeel van deze pil is voor mij migraine en een sombere stemming.

03-12-2021 | Vrouw | 36
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Ben nu 36 jaar en slik meer dan 10 jaar deze pil. Voorheen slikte ik 2 hormoon pil, maar wilde van de menstruatie perikelen af. Ik kreeg de 1 hormoonspil Levonorgestrel-Ethinylestradiol voorgeschreven. Door de tijd heen heb ik verschillende merken gekregen. Er werd door de zorgartsen/apotheek verteld dat de werkzame stoffen ongewijzigd waren gebleven. Ik las n[lees meer...]ooit de bijsluiter en heb achteraf gezien jaren klachten gehad die ik toeschreef aan mijn werkomstandigheden. Na veranderingen in mijn werk bleven de klachten zich aanhouden, waardoor ik dacht dat het gewoon aan mijn sensitieve persoonlijkheid lag. Mijn klachten zijn voornamelijk: - langdurig neerslachtigheid - weinig zin in sociale contacten/niet echt van genieten - onregelmatige emotionele huilbuien - regelmatig feedback van mijn omgeving dat ik in een bubbeltje zou zitten - regelmatig denken aan suïcide: op en af aan trajecten aan psychische hulp - vaak vermoeid na werk en geen motivatie om dan nog te sporten - soms zeurderige pijn in buik/ ook periode gehad stekende pijn rond buikstreek - enkele keren pijn rond borst streek bij inspanning (1 a 2 x per jaar) - enkele keren tintellende bovenbeen (1 a 2 x per jaar) - soms hoofdpijnen aan 1 kant van mijn hoofd (mini migraine?). Door voornoemde gemoedsstemming ( achteraf gezien zeer waarschijnlijk de bijwerkingen) ben ik, meer dan 7 jaren, geen relaties aangegaan en had ik dus ook geen seksuele gemeenschap. Over de effectiviteit van de pil kan ik niet meer zeggen dan dat ik niet menstrueerde en dat achtte ik al voldoende. Inmiddels heb ik de bijsluiter gelezen en schrok mij een hoedje. Het verklaart de langdurige klachten en ik zit ook in een risico categorieleeftijd (>35 jr).

13-09-2021 | Vrouw | 25
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Altijd de Yazz gehad, daarna over gegaan naar een prikpil (depo-provera) heel fijn, geen menstruatie e.d. meer gehad. Maar omdat er toch een kinderwens in de toekomst is, gewisseld naar deze pil, omdat deze "sneller" uit je systeem is. Weinig bijwerkingen eigenlijk, alleen minder eetlust maar dat is juist goed. Verder nog niet ongesteld geweest, maar dit kan komen [lees meer...]doordat de prikpil nog doorwerkt. Dus lang niet alle ervaringen zijn negatief. :)

19-07-2021 | Vrouw | 21
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Ongeveer 1.5 jaar de pil gebruikt. Merkte dat ik geleidelijk aan minder goed mijn emoties kon beheersen, wat vervelend was voor mezelf maar ook voor mijn partner. Om die reden gestopt.

15-03-2021 | Vrouw | 16
Puistjes zijn ook verminderd

11-03-2021 | Vrouw | 16
Menstruatiepijn
Ik heb deze pil een jaar geslikt, besloot om er uiteindelijk toch mee te stoppen ivm misselijkheid en neerslachtigheid. Ik was 15 toen ik begon, ik wilde mijn menstruatie reguleren en pijn verminderen.

18-12-2020 | Vrouw | 23
Onregelmatige menstruatiecyclus
Ik ben een aantal geleden begonnen met het slikken van deze pil! Ik was erg nerveus toen ik eraan begon, omdat ik allerlei verhalen hoorde over depressief zijn, stemmingswisselen en eigenlijk alle punten die in de reacties genoemd worden. (Vervelend dat de vrouwen dit moeten meemaken). In het begin had ik juist nergens last van. Mijn cyclus werd regelmating en de menst[lees meer...]ruatie is alleen 1 keer uitgebleven. Nergens last van dacht ik.. Het is een keertje voorgekomen dat ik vergeten was om de pil te slikken. De dagen hierna kreeg ik meteen last van migraine en vreselijke moeheid. Ik had in mijn leven nog nooit last gehad van migraine, dus schrok er nog al van. Nu is het zo dat ik vaak duizelig wakker wordt en het lijkt of mijn evenwicht verstoord is. Ik blijf gedurende de dag ook een misselijk gevoel eraan overhouden. Nu vraag ik me af of andere vrouwen hier ook last van hebben.. Ik heb de reacties snel gescand, dus misschien dat ik erover heen gelezen heb (excuses daarvoor). Veel sterkte aan de dames hier die een nare ervaring hiermee hebben!

09-10-2020 | Vrouw | 31
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Mijn ervaring wisselt heel erg van welk merk pil. Eerst het standaard doosje van PCH. Heel fijn. Eindelijk weer regelmaat en kon mijn menstruatie ook eindelijk weer eens een weekje uitstellen indien nodig. Sinds een half jaar niet meer verkrijgbaar en nu Focus. Wat een enorme troep. Een pil vergeten of stopweek zorgt voor ondragelijke hoofdpijn en sinds gebruik heel veel[lees meer...] last van puistjes. Constant moe. Zusje heeft helaas dezelfde klachten maar huisarts wil niet meewerken aan een ander merk, want het is hetzelfde medicijn. Ik wil mensen echt waarschuwen voor als je Focus (roze doosje) voorgeschreven krijgt. Let goed op, als je extra klachten hebt, direct de huisarts bellen. Geen idee wat deze fabrikant in de pil stopt want in PCH niet zit, maar voor mij echt afschuwelijk.

27-06-2020 | Vrouw | 23
ethinylestradiol/levonorgestrel (0,03/0,15mg)
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Op mijn vijftiende deze pil voorgeschreven gekregen. Eigenlijk nooit bij stil gestaan wat ik voor hormonen in mijn lichaam stop. Ik luisterde laatst een hele interessante podcast, Period Power en begon er toen wat meer over te lezen. Het gebruik van de pil is makkelijk en zit zo in mijn systeem dat ik hem nooit vergeet, maar toch merk ik de laatste tijd dat ik neerslachtig[lees meer...] ben (zonder reden en ook wanneer ik niet ongesteld ben) en herken ik het ''vlakke'' gevoel waar veel meiden het over hebben. Ook heb ik weinig zin in sex. Nooit bij stilgestaan dat dat door de pil kan komen. Ik ben erg benieuwd hoe ik mij voel als ik ermee stop en leer graag mijn lichaam op die manier beter kennen. Ik twijfel nog tussen een spiraal (bang door de verhalen) of Natural Cycles, waarbij je met een app je cycle bijhoudt en die dan, based on je lichaamstemperatuur, aangeeft op welke dagen je bescherming moet gebruiken. Zie wel op tegen weer condooms gebruiken, maar dat liever dan dit nog jaren slikken en eigenlijk niet helemaal weten hoe mijn lichaam werkt zonder.

28-03-2020 | Vrouw | 46
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Nadat ik mijn vriend leerde kennen op latere leeftijd, besloot ik anticonceptie te nemen omdat ik zeker geen kinderen wilde en inmiddels 40 jaar oud was.. de pil leek me de ideale optie... makkelijk ook je kon eens een maandje doorslikken..maar na 5 jaar kreeg ik steeds meer last van hoofdpijn en mijn psyche gesteldheid was al niet optimaal, maar het gebruik van de pil gi[lees meer...]ng het zeker niet beter... ik was vermoeid en had weinig adem en conditie.. Ik besloot zelf eens de bloeddruk op te meten en daar schrok ik toch enorm van.. met een bovendruk van rond de 185 en een onderdruk van rond de 111.. en dit bleef ook na meerdere metingen, dus een bezoek aan de huisarts, en dus weer een medicijn erbij voor de bloeddruk... de link met de pil werd niet eens gelijk gelegd... ik ben me toen gaan verdiepen in de pil en vooral bij jonge meiden bij de start van de pil kan hoge bloeddruk voorkomen, maar bij mij is deze nooit in de gaten gehouden na de start van de pil... ik besloot te stoppen en na een tijdje ging de bloeddruk omlaag en kon ik na aandringen bij de huisarts om af te bouwen met de bloeddrukverlagers ook met de bloeddrukmedicijnen stoppen en nu is mijn bloeddruk normaal zonder enig medicijn, maar puur doordat ik met de pil gestopt was.. mijn huisarts geloofde het in eerste instantie allemaal niet zo, maar het bewijs is er... ik ben ook wat dat betreft niet zo'n voorstander van medicijnen slikken.. Dus hierbij een waarschuwing.. al die hormonen doen zoveel in je lichaam... daar sta je vaak niet bij stil...

25-02-2020 | Vrouw | 47
Stemmingswisselingen
Vandaag deze pil opgehaald bij de apotheek omdat deze is voorgeschreven door mijn huisarts i.v.m. stemmingswisselingen. Ik lees zeer verschillende verhalen en dat maakt mij terughoudend om te gaan starten. Ik ben een vrouw van (bijna) 47 en heb ook een Mirena spiraal. Al enige tijd heb ik enorm veel last van stemmingswisselingen echt een "jantje huilt jantje lacht" stemmin[lees meer...]g. Wanneer we 4 weken nemen dan ben ik van de 4 weken 1 week in balans, heb ik het naar m'n zin en schijnt het zonnetje. De overige weken ga ik van links naar rechts (ups and downs). Wie heeft hier ervaring mee of eventueel een alternatief?

10-03-2025 | Vrouw | 48
Overgang

hartklopping duizeligheid ongerustheid

Omdat ik al heel lang last heb van diverse klachten.Zoals draaierig,hartkloppingen,misselijk,extreem moe etc werd dit door de artsen terug gekoppelt aan stress.Omdat er niks werd gezien op de MRI hersenen en bij de KNO.Voldoende rust nemen werd geadviseerd.Ik ben toen dingen zelf gaan opschrijven wanneer ik me het rotst voelde.En kwam er achter dat dit vaak 1 a anderhalve [lees meer...]maand voor mijn menustruatie is.Ik heb toen zo test bij de kruidvat gehaald(menotest)en daar kwam uit dat ik bijna in de overgang zit.Graag wou ik naar een overgangsconsulent om dit uit te laten zoeken.Want als ik naar de vele klachten kijk en dat zijn er veel weet ik het haast wel zeker.Maar de dokter wil mij nog niet doorsturen.En moet deze pil dus proberen.Terwijl ik in 2015 al geholpen ben dus zwanger kan ik niet worden.Slik hem nu bijna 2 weken.En moet je zeggen dat het drama is.De angstige klachten die ik normaal later ervaar zijn er nu sinds een paar dagen extreem.Vanacht leek het wel een houseparty in mijn lijf.Tevens voel ik mij heel onrustiger en sneller prikkelbaar.Zit er heel erg over na te denken om ermee te stoppen.Want mijn lichaam reageerd hier te heftig op.Nu hopen dat ik wel naar een overgangsconsulent mag gaan van de dokter.

16-09-2024 | Vrouw | 45
Overgang

Bijwerkingen

vermoeidheid wazig in het hoofd zware benen misselijkheid buikklachten

Net een week bezig met deze pil. Meteen na eerste pil ongelofelijk moe, 11 uur slapen en overdag ook steeds. Zware benen en constant misselijk. Heb mij zelfs ziek moeten melden. Denk er echt over na om na een week alweer te stoppen. Ook emotioneel. Neem dit ivm beginnende overgangsklachten, maar denk dat ik die toch liever heb.. voorheen microgynon 30 gehad, daar wel de[lees meer...]pressieve klachten van gehad, maar niet zoals dit. En dit is nog wel een lichtere versie, maar niet het merk.

23-07-2024 | Vrouw | 19
Menstruatiepijn

Bijwerkingen

spanning angst doodsangst beangstigende gedachten

Ik had vorige week al enigzins angstgevoelens en gedachtes maar dat heb ik al opzich mijn hele leven. Nu ben in zaterdag begonnen met die pil (het is nu dinsdag) en mijn angstgevoelens en gedachtes zijn zoveel erger geworden. Ik had het vrijdag en zaterdag ook dus voordat ik begon dus weet niet helemaal waar het aanligt. En ben bang als ik stop en het gaat niet weg. Maar i[lees meer...]k lees wel dat meerdere last van hebben en bij mijn ouder pillen lees ik dat niet als bijwerkingen en bij deze wel, dus toeval of niet? Hopelijk kan iemand dit bevestigen.

14-01-2024 | Vrouw | 36

11-05-2023 | Vrouw | 32
Uitstellen van menstruatie
9 jaar geen pil gebruikt,die jaren ervoor wel had last van stemmingswisselingen en depressief gevoel. Na 2 kinderen en veel menstruatiepijn weer poging gedaan om te starten,heb nu bijna de 1e strip op en depressief gevoel en stemmingswisselingen zijn weer aanwezig. Stop gelijk weer als de strip leeg is omdat ik ij mijn pil vrije jaren verder nergens last meer van had en n[lees meer...]u na 1 strip begint alles weer ik vind deze pil zeker geen aanrader en kan meer kapot maken dan je lief is.

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2356) - Anticonceptie - overig
Champix (1164) - Verslavingsziekten
Venlafaxine (972) - Depressie - antidepressiva overig
Thyrax Duotab (878) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Mirtazapine (696) - Depressie - antidepressiva overig
Roaccutane (474) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (469) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (462) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (436) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (430) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)