www.mijnmedicijn.nl
Medicatieveiligheid voor jou
             

Meisje, 16, sterft aan bloedstolsel drie weken na het starten van anticonceptiepil.

De rol van het F5 en het F2 gen bij gebruik van anticonceptie!

Layla Khan, een 16-jarig meisje uit Engeland, is overleden aan een bloedstolsel nadat ze de anticonceptiepil had genomen om haar ernstige menstruatiepijnen te verlichten.

Layla leed al lang aan lange en pijnlijke menstruaties. Ze begon op 25 november met het nemen van de anticonceptiepil nadat ze had ontdekt dat het vrienden met vergelijkbare problemen had geholpen, en was blij dat ze heel snel hadden geholpen met een probleem waar ze al zo lang mee te maken had.

Tien dagen later, op 5 december, begon ze last te krijgen van migraine, en op 8 december begon ze over te geven. Op 10 december belde Layla's bezorgde familie de NHS 111-hulplijn, maar zij kregen naar verluidt te horen dat er "geen rode vlaggen waren en werd geadviseerd om 's ochtends naar de dokter te gaan". 

Artsen realiseerden zich te laat dat ze een bloedstolsel in haar hersenen had, en ze overleed tragisch in het ziekenhuis, wat haar familie "verslagen" achterliet.

De gecombineerde orale anticonceptiepil, bekend als 'de pil', bevat synthetische vrouwelijke hormonen, oestrogeen en progestageen. Het wordt doorgaans gebruikt om zwangerschap te voorkomen, maar kan ook worden ingezet voor de behandeling of het beheer van aandoeningen zoals pijnlijke menstruaties en endometriose.

 

Het belang van DNA testen:

De pil is in verband gebracht met een verhoogd risico op trombose of bloedstolsels. Volgens een artikel in het medische tijdschrift The Lancet uit 2020, wordt geschat dat de incidentie van een bloedstolsel bij de gecombineerde orale anticonceptiepil ongeveer vijf per 10.000 vrouwen per jaar is - een risico van één op 2.000, of 0,05 procent. Sky News meldt dat de National Blood Clot Alliance in de VS schat dat één op 1.000 vrouwen per jaar die anticonceptiepillen gebruiken een stolsel zal ontwikkelen, een risico van 0,1 procent.

 

Maar er is meer, er zit een mogelijk verhoogd risico in je genen:

Factor V Leiden en prothrombin G20210A mutaties (Factor 5 en Factor 2) verhogen het risico op bloedstolsels. Deze genetische mutaties leiden tot een grotere neiging tot bloedstolling. Bij vrouwen die anticonceptiepillen gebruiken, kan dit risico verder toenemen omdat de hormonen in de pil ook het stollingsproces kunnen beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om te weten of iemand deze genetische mutaties heeft voordat men begint met het gebruik van hormonale anticonceptie, om het risico op bloedstolsels te minimaliseren. 

Bekijk onze DNA test Personal Medicine en ontdek of jij dat verhoogde risico hebt op het Factor5 en Factor 2 gen.

Het artikel "Birth Control and Blood Clots" op Pillcheck bespreekt hoe bepaalde genetische mutaties, zoals Factor V Leiden (F5) en prothrombin G20210A (factor 2, F2), het risico op bloedstolsels kunnen verhogen bij vrouwen die anticonceptiepillen gebruiken. Deze mutaties, vaker voorkomend bij mensen met Europese afkomst, verhogen de neiging tot bloedstolling. Het artikel benadrukt het belang van genetische tests om deze risico's te beoordelen, vooral bij jonge vrouwen die overwegen hormonale anticonceptie te gebruiken.

 

Bekijk wat jouw DNA je kan leren over:

  • Minder bijwerkingen bij medicijngebruik
  • of statines voor jou geschikt zouden kunnen zijn,
  • welk antidepressivum bij jou kan passen, 
  • of je een worrier of een warrior bent,
  • of je bepaalde anticonceptiva (de 'pil') moet mijden,
  • welke middelen tegen hoge bloeddruk het beste bij jou passen,
  • hoe jouw lichaam reageert op infectieziektes,
  • of je een hogere kans hebt op verschillende aandoeningen
  • en nog veel meer.

Geen enge resultaten maar eerlijke informatie waar je gezonder mee kan leven.

Bovendien is onze apotheker altijd beschikbaar om je uitleg te geven en bij te staan.

over mijnmedicijn.nl |  privacy |  disclaimer |  links |  sitemap |  contact
© 2024 - Insight Pharma Services BV