Jouw DNA bevat veel nuttige informatie omdat het invloed heeft op
- hoe veel bijwerkingen je krijgt op een medicijn,
- of statines voor jou geschikt zouden kunnen zijn,
- welk antidepressivum bij jou kan passen,
- hoe jouw lichaam reageert op infectieziektes,
- of je een hogere kans hebt op verschillende aandoeningen
- en nog veel meer.
Geen enge resultaten maar eerlijke informatie waar je gezonder mee kan leven.
Bovendien is onze apotheker altijd beschikbaar om je uitleg te geven en bij te staan.
Leer jezelf kennen en ga naar https://www.mijnmedicijn.nl/dna/genetische-testen
De mijnmedicijn personal medicine-test, een medicatieresponstest (ook bekend als een farmacogenetische test) bepaalt hoe jouw lichaam medicijnen afbreekt op basis van jouw DNA. Met deze resultaten kan jouw zorgverlener beter geïnformeerd beslissingen nemen over welk medicijn het beste bij jou past en in welke dosis/sterkte.
Onze test is volledig met 28 genen waarvan bekend is dat ze invloed hebben op jouw medicatie. Geen halve uitslagen, maar gewoon het hele beeld!!
Onze farmacogenetische test controleert de volgende genen: ABCB1, ALDH2, BCHE, COMT, CYP1A2, CYP2B6, CYP2C8, CYP2C9, CYP2C19, CYP2D6, CYP2D6-enhancer, CYP2E1, CYP3A4, CYP3A5, CYP4F2, DPYD, F2, F5, G6PD, GRIK4, HLA-B*1502, IFNL3, MTHFR, OPRM1, SLCO1B1, TPMT, UGT1A1 en VKORC1.
Er zijn veel aandoeningen waar een genetische aanleg voor bekend is. Niet voor elke aandoening is deze link even sterk, maar de American College of Medical Genetics heeft een lijst opgesteld van 59 genen waarbij een variatie een zeer grote kans op een aandoening geeft. Dit zijn aandoeningen waarbij vroege interventie kan bijdragen aan een positieve uitkomst. Ze noemen dit dan ook ‘actionable genes’, genen waarvoor actie mogelijk is. Enkele voorbeelden hiervan lees je hier.
Ontdek voor welke ziekten jij gevoeliger bent, zodat je op tijd actie kan ondernemen tegen de ontwikkeling of verergering.
In jouw DNA is bepaald welke HLA moleculen je bezit. Dit HLA type heeft invloed op verschillende processen binnen je immuunsysteem. Doordat het een belangrijke rol binnen je immuunsysteem vervult, heeft het veel invloed op hoe je lichaam reageert op verschillende indringers en kan het invloed hebben op de kans op verschillende aandoeningen.
Deze test geeft je een rapportage over jouw HLA complex. De genen die gerapporteerd worden zijn HLA klasse 1 A, B en C en HLA klasse 2 DPA, DPB, DQA, DQB, DRB3 en DRB5.
Wereldwijd heeft een groot deel van de bevolking een afwijkende activiteit van de leverenzymen CYP2D6 of CYP2C19, die betrokken zijn bij de metabolisatie van bepaalde geneesmiddelen. Dat blijkt uit een meta-analyse van Anne Koopmans en collega’s.
Genetische polymorfismen kunnen leiden tot veranderingen in de metabole activiteit van deze enzymen en tot het sneller of langzamer afbreken van een geneesmiddel dat door het betrokken enzym wordt gemetaboliseerd. Een combinatie van functionele en niet-functionele allelen (het genotype) leidt tot een bepaalde metabole activiteit: het
fenotype. Binnen de farmacogenetica worden 4 metabole fenotypen onderscheiden: langzaam (‘poor’), verlaagd (‘intermediate’), normaal (‘normal’) en snel (‘ultrarapid’).
https://www.ntvg.nl/artikelen/doe-vaker-farmacogenetische-test